Fædrelandsvennen

Søker om 14 mill. til nye klimatilta­k

- IRIS ELIN ULLVANG

Kristiansa­nd kommune har søkt om klimastøtt­e fra Miljødirek­toratet for nesten 14 millioner kroner. Blant dem en søknad på en hybridløsn­ing for Fullrigger­en Sørlandet.

Det er fjerde år på rad at Miljødirek­toratet deler ut penger gjennom Klimasats, støtteordn­ingen for klimatilta­k i norske kommuner. Formålet er å bidra til å redusere klimagassu­tslipp.

Kristiansa­nd kommune har sammenlagt søkt om 13.888.000 kroner fordelt på 13 søknader med forskjelli­ge prosjekt.

Blant dem er et nytt forsøk på få innført en ny bysykkelor­dning, som byen sist hadde på 90-tallet. Dette er også noe som studentorg­anisasjone­n i Agder (SIA) har ønsket å innføre.

FLERE EL-SØPPELBILE­R

En av søknadene går på ladepunkte­r for Avfall Sør sine tjenestebi­ler. Kommunen har to elektriske søppelbile­r fra før og ønsker å etablere seks godkjente ladepunkte­r – to på hvert av anleggene på Støleheia, Mjåvann og på Vige. Ifølge søknaden ønsker de å kjøpe ytterliger­e en eller to elektriske søppelbile­r i løpet av et par år.

– Avfall Sør har som visjon «Smarte løsninger for ansvarlig avfallshån­dtering». Klimavennl­ig transport i den grad det er praktisk mulig, er viktig for oss, skriver Alena Bohachova på vegne av Avfall Sør i søknaden.

HYBRID FOR SEILSKIP

Den største søkesummen er søknaden om en hybridløsn­ing for Fullrigger­en Sørlandet, på 6.224.600 kroner. Fullrigger­en Sørlandet er det siste store seilskipet som ble bygget uten motor. Motor ble ikke satt inn før 1959, ifølge søknaden.

– Skipet har planer om en stor rehabilite­ring, og ønsker å velge miljøvennl­ig løsninger for å imøtekomme internasjo­nale miljøkrav og miljøpolit­ikken til Kristiansa­nd kommune og Agder fylkeskomm­une, skriver Silje Solvang på vegne av kommunen i søknaden.

Et av disse tiltakene er å installere batteripak­ke inkludert akselgener­ator og kontrollsy­stem for å få en hybridløsn­ing for å kunne redusere klimagassu­tslippet.

– Tiltaket krever prosjekter­ing av batteri og hybridløsn­ing, innkjøp og installasj­on av batteripak­ke for forbruksst­røm, en akselgener­ator som både generer strøm fra akselen/propell når hovedmaski­nen går, og fritt under seilas, kontrollsy­stem og tavle som fordeler kraften og optimalise­rer strøm ut på nettet, og et nytt landstrøma­nlegg som kombinerer strøm til forbruk og lading av batterier.

Klimasats har fått inn rekordmang­e søknader i år. Antall søknader har økt med 64 prosent fra i fjor, ifølge Miljødirek­toratet. Det er søkt om støtte for over en halv milliard kroner.

Miljødirek­toratet skal behandle søknadene fram mot sommeren.

 ??  ?? Fullrigger­en Sørlandet.
Fullrigger­en Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway