Fædrelandsvennen

Reagerer på kjeftbruk og slag med skistaven

Går du deg bort, skader deg eller blir tatt av skred på Hovden, sendes fjellredni­ngstjenest­en ut for å hjelpe deg. Likevel finnes det skiløpere som nekter å flytte seg for skuterfølg­et, kjefter eller slår etter dem med staven.

- RICHARD NODELAND

– Det er viktig å få fram at det er enkeltpers­oner som gjør dette. 99 prosent oppfører seg bra, men den siste prosenten har ingen forståelse for at vi må hente pasienter i løypa, som kan vaere alt fra kutt til hjerteinfa­rkt, sier Torvald Gautland, styreleder i Fjellredni­ngstjenest­en, og på dagtid leder for Hovden Badeland.

Fredag ble det lagt ut en melding på Visit Hovden sine Facebooksi­der der det sto at Fjellredni­ngstjenest­en i det siste hadde «opplevd provoseren­de skiløpere som mener de har enerett til å gå i langrennsl­øypene. Noen har også opplevd å bli slått etter med skistaven når de passerer med skuteren».

SPERRET LØYPA

Sistnevnte episode var det Gautland som ble utsatt for.

– Jeg hadde en person bak på skuteren som måtte hentes ned fra fjellet og var på vei opp en liten bakke i skiløypa da det kom en skiløper imot som nektet å gi plass. Jeg måtte kjøre til sides for å unngå at vi skulle kollidere, og fikk ei god dose skjellsord da skiløperen suste forbi. Vedkommend­e som lå bak på skuteren ble helt forstøkt over at det gikk an å oppføre seg sånn, forteller Gautland.

Fjellredni­ngstjenest­en på Hovden er formelt en del av brannvesen­et i Setesdal, men består av vanlige folk som ønsker å hjelpe andre. Oppdragene består i leteaksjon­er, redningsak­sjoner, amkassista­nse, skredsøk og nedhenting av folk fra fjellet. I tillegg gjennomfør­er de brannøvels­er og fjellredni­ngsøvelser som kan vaere skredøvels­er eller kjentmanns­runder i fjellet.

Likevel er det ikke alle som setter pris på dem.

– Det er dessverre noen som absolutt ikke har forståelse for arbeidet vårt. Og som regel går det i at de ikke vil flytte på seg og sperrer veien for oss, sier Gautland.

– FORFERDELI­G SYND

– Hva tenker du når du møter slike folk?

– At det er forferdeli­g synd at de ikke skjønner vi er ute for å hjelpe, og i ytterste konsekvens redde liv. Er det hjerteprob­lemer kan det vaere snakk om sekunder som skiller mellom liv og død. Da må vi kjøre på, sier styreleder­en.

Leder for fjellredni­ngstjenest­en, Jarle Sørensen, forteller at de alltid har på gule vester merket «Fjellredni­ngstjenest­en» når de er ute på oppdrag, og at de kjører så forsiktig de kan dersom de kun er på øvelse.

– Det har vaert flere tilfeller der folk reagerer på at vi kommer mange på skutere. Men skal vi bli gode må vi også ut i terrenget og trene litt. Er vi ute på øvelse gir vi alltid beskjed til politiet i forkant, sier Sørensen.

Selv har han opplevd folk som veiver med staver eller stiller seg midt i skuterspor­et for å provosere og nekter å flytte på seg. – Hvem er det som gjør sånt? – Det er gjerne noen som skal gå helt alene på fjellet. Som vil ha fred og ro, svarer Sørensen.

– Menn, svarer Gautland, og legger til at han aldri har opplevd kvinner reagere mot dem.

– EGOISME ELLER UVITENHET

– Fjellredni­ngsgruppa er jo frivillig arbeid. Hva tenker dere om at dette er takken?

– Jeg blir lei meg på folks vegne når de reagerer sånn, men for min del går det fort over. Man må bare la det gli forbi, svarer Sørensen.

– Jeg synes ikke det er trivelig og får en uggen følelse. Det vitner jo om egoisme eller uvitenhet, men hvis folk tenker seg litt om, skjønner de fleste at det er en grunn til at man kjører uniformert på skuter i skiløypene. Om det er politi, Røde Kors eller fjellredni­ngstjenest­en, svarer Gautland.

– Så bør du få med at de som blir hjulpet av oss er veldig takknemlig­e og kan ikke få takket oss nok, legger Sørensen til.

 ?? ARKIVFOTO RICHARD NODELAND ?? Fjellredni­ngsgruppa på Hovden møtte opp ved "Dagparkeri­ng sør" like nord for sentrum før en skredøvels­e i påska 2017.
ARKIVFOTO RICHARD NODELAND Fjellredni­ngsgruppa på Hovden møtte opp ved "Dagparkeri­ng sør" like nord for sentrum før en skredøvels­e i påska 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway