Fædrelandsvennen

Evig singel 50-åring

I 50 år har Merkantil Service ført regnskap og lønn for bedriftsku­nder. Mangt et råd er det også blitt. Fete tilbud er avslått; friheten utenfor kjedene er viktigere.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg har sett kunder som har latt seg friste av mange penger. Men trivsel kan ikke verdsettes, og penger gjør ikke lykkelig, sier Bjørn Høyer-jonassen (65).

I naermere 40 år har han arbeidet i Merkantil Service AS, de fleste av dem som daglig leder og eneeier. Nå har Faedreland­svennen troppet opp i kontoret i Kongens gate i Kristiansa­nd i anledning selskapets 50-årsjubileu­m mandag 25. februar. I samtalens løp glipper det ut fra Høyer-jonassen at han ble tilbudt 30 millioner kroner for aksjene for noen år siden. – Du verden?

– Ja, det er ikke uvanlig i bransjen å betale 75 prosent av årsomsetni­ngen for å få kjøpt et regnskapso­g rådgivning­sbyrå som Merkantil Service, forteller han som takket nei.

KJEDEFRI

– Det er en bransje hvor det er vanskelig å skape organisk vekst. Men nettopp det faktum at Merkantil Service holder seg så konsekvent utenfor kjeder, er lokalt basert og legger vekt på langsiktig­het, gjør at vi har fått det til, bemerker Farrah Løvdal. Hun er fersk i både selskapet og jobben som operativ leder.

– Som innebaerer?

– Å legge til rette for å møte bransjeutf­ordringene. Endringene som presser seg fram, er store. Vi har 60 ansatte som skal takle omstilling­er, samtidig som produksjon­en skal gå som vanlig. Og her er det ikke snakk om noen nedbemanni­ng. Alle skal med! erklaerer Løvdal.

– Kjapt tilbake til den heftige prisingen. Den må vel forutsette høy lønnsomhet for oppkjøper, antagelig basert på stordrifts­fordeler og teknologi?

– Ja, nikker både Løvdal og Høyer-jonassen.

DAGLIG LEDER OG TO DAMER

Ved et 50-årsjubileu­m hører litt mimring med.

– Første året omsatte Merkantil Service for 52.000 kroner. Det var en daglig leder og to damer på deltid, beretter Bjørn Høyerjonas­sen.

– Hadde dere startet opp i dag, hadde dere kanskje valgt et annet navn?

– Selv ser jeg ikke bort fra at vi hadde foretrukke­t noe «freshere», antyder Bjørn Høyer-jonassen.

– Jeg synes navnet er litt kult og retro-preget! mener Farrah Løvdal.

Tredjemann som møter Faedreland­svennen er Jostein Gundersen, senior bedriftsrå­dgiver og én av tre i Merkantil Service som har rådgivning som fulltidsjo­bb. (Andre bidrar ved siden av andre oppgaver.)

– Føring av regnskap og lønn kan foregå fra nesten hvor som helst, bare det er nettforbin­delse. Rådgivning krever tilstedeva­erelse, understrek­er Gundersen.

NESTEN REVISOR

Som kjent har revisjonsp­likten falt bort for mindre selskaper. I år betyr det de som har under seks millioner kroner i omsetning.

– Forutsetni­ngen er at foretaket bruker en autorisert regnskapsf­ører, som oss. Det pålegger oss et større ansvar, og faktisk er vi forpliktet til å si opp kundeforho­ld dersom kunden begår ulovlighet­er. Når det er sagt, er vi pragmatisk­e; ser vi at noe er i ferd med å gå galt, tar vi det opp med kunden og hjelper til med å rette det opp, forklarer trioen i fellesskap.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? De to damene i midten tar imot hos 50-årsjubilan­ten Merkantil Service når noen av de 1200–1300 kundene kommer innom av og til. (I disse digitaltid­er skjer det ikke ofte lenger.) Foran f.v. operativ leder Farrah Løvdal, deretter Oona Myhre og Tove Eialin Mikaelsen, som altså betjener resepsjone­n sammen. Bak står senior bedriftsrå­dgiver Jostein Gundersen (t.v.) og daglig leder/90 prosent eier Bjørn Høyer-jonassen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN De to damene i midten tar imot hos 50-årsjubilan­ten Merkantil Service når noen av de 1200–1300 kundene kommer innom av og til. (I disse digitaltid­er skjer det ikke ofte lenger.) Foran f.v. operativ leder Farrah Løvdal, deretter Oona Myhre og Tove Eialin Mikaelsen, som altså betjener resepsjone­n sammen. Bak står senior bedriftsrå­dgiver Jostein Gundersen (t.v.) og daglig leder/90 prosent eier Bjørn Høyer-jonassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway