Fædrelandsvennen

Omstridt it-løsning innføres

Dansk helseperso­nell melder om store problemer med datasystem­et de har fått fra Epic. Pasientomb­udet er bekymret over at samme leverandør skal brukes i Norge.

- NTB

Tidligere denne måneden ble det klart at det amerikansk­e selskapet Epic Systems Corporatio­n blir tildelt milliardko­ntrakten om å lage Helseplatt­formen i Helse Midt-norge.

Epic har tidligere stått bak innføringe­n av den danske «Sundhedspl­attformen», som skal erstatte opp mot 30 ITsystemer på samtlige sykehus i to danske regioner.

SKROTES?

I Danmark diskuterer politikern­e nå å skrote hele systemet, etter at det har fått kritikk fra en rekke hold. Blant annet har flere leger rast fordi de mener systemet stjeler tid og oppmerksom­het fra pasientbeh­andlingen, og klinikere har beskrevet alvorlige medisineri­ngsfeil. I tillegg har den danske riksrevisj­onen kommet med sterk kritikk, skriver NRK.

Runar Finvåg, pasient- og brukerombu­det i Møre og Romsdal, sier til kanalen at han er sterkt bekymret over problemene fra Danmark.

– I utgangspun­ktet er jeg positiv til at vi får et felles journalsys­tem, men det er jo grunn til sterk bekymring når danskene rapportere­r at de har så store utfordring­er. Det høres jo ut som at bruken av systemet går utover pasientsik­kerheten, sier han.

Kommunikas­jonssjef for Helseplatt­formen i Helse Midt-norge, Sigrun Berge Engen, sier til NTB at hun er glad for at pasientomb­udet engasjerer seg i saken.

NYERE VERSJON

Når det gjelder Epics dataløsnin­ger understrek­er Engen at systemet som skal innføres i Norge, blir ganske ulikt det man har hatt problemer med i Danmark.

– Teknologie­n Epic leverer er veldig konfigurer­bar, og vi bestemmer i stor grad selv hvordan det skal bli. Vi er opptatt av å involvere både brukere og personell i arbeidet med å utforme plattforme­n, og selve systemet settes ikke i produksjon før i 2021. Før det skal det gjennom grundig testing slik at vi er sikre på at det virker, sier Engen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway