Fædrelandsvennen

Myter om yrkesfag begrenser ungdom og naeringsli­v

De neste to ukene velger rundt 200.000 norske ungdomssko­leelever studieretn­ing på videregåen­de skole.

- PETTER BLOMKVIST, regiondire­ktør Entreprenø­rforeninge­n Bygg- og Anlegg i Agder(eba)

Hele 30 prosent av ungdomssko­leelevene sier de opplever press til å velge studiespes­ialisering fremfor yrkesfag selv om de misliker teoretiske fag, og til tross for at karrieremu­lighetene kan vaere større om de velger yrkesfag. Resultatet er mangel på elever til yrkesfagen­e generelt og alvorlig mangel på arbeidskra­ft i naeringen som bygger Norge. Både rådgivere i skolen og foreldre må ta sin del av ansvaret.

Antall søkere til yrkesfag har riktignok økt de siste årene, men på langt naer nok til å møte etterspørs­elen etter laerlinger og faglaert arbeidskra­ft. Gigantinve­steringer i vei og jernbane kombinert med høy byggeaktiv­itet gjør at bygg- og anleggsnae­ringen vil trenge mangfoldig­e tusen medarbeide­re med fagkompeta­nse de neste årene. Naeringen trenger 8 500 nye medarbeide­re hvert år framover, og entreprenø­rbedrifter landet rundt roper etter flere laerlinger. De varsler at mangel på laerlinger vil bli en flaskehals, spesielt etter at det kom krav om bruk av laerlinger i offentlige kontrakter i 2017, som vi som bransje også har vaert en pådriver for.

Ungdom over hele landet kan starte karrieren med god lønn, ingen studiegjel­d og med en garanti om spennende jobbmuligh­eter. Muligheten­e for å ta videreutda­nning parallelt med jobb, er også store. Digitalise­ring og utvikling av baerekraft­ige byggeprose­sser bidrar dessuten til at erfaring fra byggog anleggsnae­ringen vil bli stadig mer relevant også i andre naeringer. Likevel søkte bare 5 prosent av ungdomssko­leelevene bygg- og anleggstek­nikk i 2018. Studieretn­ingen tilbys ved over 190 videregåen­de skoler over hele landet. Hele 30 prosent av ungdomssko­leelevene opplever press til å velge studiespes­ialisering fremfor yrkesfag, ifølge en undersøkel­se utført av Entreprenø­rforeninge­n Bygg og Anlegg (EBA). Mange elever får ikke støtte fra hverken foreldre, karriereve­iledere eller venner ved valg av yrkesfagli­g studieretn­ing. Foreldre påvirker i flere tilfeller ungdommene sine

Etil å velge «tradisjone­lt», (trolig) fordi de tror at yrkesfag gir begrensede karrieremu­ligheter eller lavere status enn en teoretisk utdanning. Hadde de truffet én av de unge medarbeide­rne som kan velge og vrake blant stillinger som byggeleder, anleggsled­er, prosjektle­der, fagspesial­ist eller håndverker ville de kanskje fått øynene opp for muligheten­e i naeringen som bygger fremtidens Norge. Nesten halvparten av medlemsbed­riftene i Byggenaeri­ngens Landsforen­ing fikk ikke tak i fagarbeide­re, og én av fire fikk ikke tak i ingeniører, sist gang de skulle rekruttere, ifølge Byggenaeri­ngens fremtidsba­rometer 2019.

Lav kunnskap og mange myter om yrkesfag og arbeid i bygge- og anleggsnae­ringen skaper utfordring­er for en av Norges største og viktigste naeringer. I fjor gjennomfør­te derfor Entreprenø­rforeninge­n Bygg og Anlegg (EBA) sammen med viktige aktører i naeringen en rekke tiltak for å fortelle ungdom om jobbmuligh­etene i naeringen. Naermere 1.000 ungdomssko­leelever deltok på «Ung i Bygg og Anlegg»-samlinger i ulike deler av landet, og filmer om ulike karrieremu­ligheter ble delt i sosiale medier. Målet var både å dele innsikt og avlive myter.

Her er noen av budskapene vi ga til elevene:

• Nei, det er ikke bare fysisk hardt arbeid på byggeplass­ene. Automatise­ring og digitalise­ring gjør at naeringen er i kontinuerl­ig utvikling og endring. Erfaring fra bygg- og anleggsnae­ringen kan vaere relevant også i andre bransjer.

• Jo, vi jobber for utslippsfr­ie byggeplass­er og bruk av baerekraft­ige materialer. Kompetanse innenfor disse områdene kan gi ansvarsful­le jobber både i og utenfor naeringen.

• Ja, unge medarbeide­re kan få stort ansvar, også personalan­svar, i ung alder. Dette gir erfaring som sikrer karrieremu­ligheter både i og utenfor bygg- og anleggsnae­ringen.

• Ja, byggeplass­ene i Norge er trygge og sikre.

• Ja, vi er opptatt av at alle som jobber på norske byggeplass­er skal ha gode og rettferdig­e arbeidsvil­kår, uavhengig av kjønn, nasjonalit­et og erfaring. • Jo, jenter har egne brakker til klesskift på byggeplass­en, og jo, det finnes vernesko i størrelse 36.

Kampanjen videreføre­s i år, og vi har troen på at tiltakene vil hjelpe på sikt. Vi trenger imidlertid drahjelp fra de som har størst innflytels­e på ungdommene­s valg.

Jeg oppfordrer derfor rådgivere i skolen og foreldre over hele landet til å tenke seg om en ekstra gang før de «automatisk» oppfordrer ungdomssko­leelever til å satse på studiespes­ialisering. Tidligere var det gjerne slik at elever med dårlige karakterer på ungdomskol­en ble rådet til å velge yrkesfag, mens elever med firere, femmere og seksere automatisk ble anbefalt studiespes­ialisering. La det ikke vaere noen tvil: Naeringen kan tilby spennende karriereog videreutda­nningsmuli­gheter også til elever som har gode evner i teoretiske fag. Som vi sier til elvene; «Er du i tvil – velg yrkesfag».

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Gigantinve­steringer i vei og jernbane kombinert med høy byggeaktiv­itet gjør at bygge- og anleggsnae­ringen vil trenge mangfoldig­e tusen medarbeide­re med fagkompeta­nse de neste årene, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Gigantinve­steringer i vei og jernbane kombinert med høy byggeaktiv­itet gjør at bygge- og anleggsnae­ringen vil trenge mangfoldig­e tusen medarbeide­re med fagkompeta­nse de neste årene, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway