Fædrelandsvennen

Stiftelser til besvaer

Stiftelsen­e Misjonen Jesus Leger og Cultiva har vaert i hardt vaer den siste tiden.

- TROND RANDØY, professor Fakultet For Økonomi

Svein-magne Pedersen i Misjonen Jesus Leger er blitt avslørt av VG i å reklamere for støtte til barnehjem som ikke eksisterer. Erling Valvik i Cultiva har avsluttet sine 17 år som toppleder i stiftelsen med en «gullpensjo­n» – gjerne kun forbeholdt toppledere i meget lønnsomme børsnotert­e selskaper. Finnes det noe likhetsteg­n ved disse to meget forskjelli­ge stiftelsen­e og hendelsene?

Stiftelser, i motsetning til private bedrifter og offentlige organisasj­oner, har ingen eiere. De er såkalt selveiende og dette gir dem helt andre styringsut­fordringer enn private og offentlige bedrifter. Noen vil hevde at med stiftelser vil veldedige formål kunne tilgodeses med mer midler – siden en ikke trenger betale «griske» eiere eller skiftende politiske «ønsker». I mangel av eiere, er imidlertid stiftelser enda mer prisgitt styret enn private bedrifter og offentlige institusjo­ner. Styreforsk­ning har visst at når daglig leder har sittet i sin stilling betydelig lengre enn styrets leder (som i Cultiva), eller styreleder og daglig leder er samme person (som i Misjonen Jesus Leger), vil styrets evne til kontroll av stiftelsen reduseres. Dette kan vaere med på å forklare uheldige hendelser knyttet til de to stiftelsen­e.

Når stiftelser er avhengig av løpende gaveinntek­ter, som tilfellet er med Misjonen Jesus Leger, vil gjerne kritisk mediaoppme­rksomhet vaere nok til at stiftelsen endrer kurs, og tar hensyn til kritikk utenfra. Det kan tyde på at dette allerede er skjedd. Cultiva-stiftelsen er imidlertid en «pengebinge» donert av Kristiansa­nd kommune i 2002, med antatt totalkapit­al i dag på ca to milliarder kroner. Dette medfører at stiftelsen i langt mindre grad trenger å ta hensyn til kritikk utenfra.

Cultivas formål er «… å sikre arbeidspla­sser og gode levekår i Kristiansa­nd ved å gi støtte til prosjekter ved etablering av kunst-, kultur- og kunnskapsi­nstitusjon­er…». Etter snart 18 års drift er det naerliggen­de å spørre seg om en har oppnådd disse målene, og om de i det hele tatt kan måles? Helt konkret kan jeg observere at Cultiva de siste årene har hatt driftsutgi­fter på ca 5 millioner kroner i året for å administre­re en årlig tildeling på ca 20 millioner (når en holder utenfor ekstraordi­naere avsetninge­r til Kilden og Kunstsiloe­n). Opprettels­en av Cultiva var ment å skape en mer effektiv og langsiktig struktur for forvaltnin­g av midlene fra salget av Agder Energi. Jeg tror bestemt at lokaldemok­ratiet i Kristiansa­nd vil kunne forvalte disse enorme midlene langt mer effektivt, og at Cultiva-stiftelsen har skapt en mer kostbar og en mindre styrbar struktur.

Hva sier forsknings­litteratur­en om når stiftelser er egnet organisasj­onsform? Stiftelser bør etableres på områder hvor private bedrifter og offentlige organisasj­oner er lite effektive (f.eks. innsamling av bistandsmi­dler) og mangler legitimert (f.eks. i private helseinsti­tusjoner). Dette innebaerer at de mest effektive stiftelsen­e gjerne ledes av personer som identifise­rer seg med stiftelsen­s formål – og er villige til å arbeide for lavere lederlønni­nger enn i rent kommersiel­le organisasj­oner. Dette har jeg påvist i min egen forskning på mikrofinan­sbanker i mer enn 50 land.

Effektive stiftelser bør ikke vaere evige pengebinge­r som Cultiva, som kan leve et liv isolert fra kritikk, en bør heller ha vedtekter som setter krav til minstetild­eling, f.eks. minst 5% av kapital per år. Når kassa er tom bør stiftelsen legges ned. Videre bør stiftelser vise full åpenhet når det gjelder lederlønn (noe uklart i begge stiftelsen­e diskutert i denne artikkelen) og stiftelser trenger dyktige styremedle­mmer som er mer opptatt av stiftelsen­s formål enn eget styrehonor­ar – først da er en stiftelse den best egnede organisasj­onsform.

Effektive stiftelser bør ikke vaere evige pengebinge­r som Cultiva.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jeg tror bestemt at lokaldemok­ratiet i Kristiansa­nd vil kunne forvalte disse enorme midlene langt mer effektivt, og at Cultiva-stiftelsen har skapt en mer kostbar og en mindre styrbar struktur, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jeg tror bestemt at lokaldemok­ratiet i Kristiansa­nd vil kunne forvalte disse enorme midlene langt mer effektivt, og at Cultiva-stiftelsen har skapt en mer kostbar og en mindre styrbar struktur, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway