Fædrelandsvennen

La Repparfjor­den leve

Gruveprosj­ektet i Kvalsund er et uakseptabe­lt overgrep mot naturen og urfolks rettighete­r.

-

Det er bare noen år siden avisforsid­er verden over var dekket av nyheter om oljerørled­ningen i Norddakota og lokalbefol­kningens kamp for å beholde dyreliv, jordbruk, levebrød og drikkevann­skilder.

Så sent som i høst skrev Dagbladet om 22 år gamle Samuel, som levde en kilometer fra Hydros aluminiums­anlegg i Amazonas. Han fortalte at han ikke lenger kunne plante i jorda eller svømme i elva. Han fortalte at fisken han fisket var full av kjemikalie­r. Før kunne han og familiens hans leve av naturen, men nå vokser ikke lenger epletraern­e de prøver å dyrke.

Kampen om Repparfjor­den er et partikulae­rt uttrykk for en større, global interessem­otsetning. Ikke mellom naeringshe­nsyn og natur. Men mellom gammeldags­e metoder på den ene siden og natur, mennesker og økosysteme­r på den andre. Dumping av gruveavfal­l i Repparfjor­den vil drepe alt liv på havbunnen i deponiområ­det. Små partikler kan spre seg og skade fiskebesta­ndene i resten av fjorden. Og sametinget har gang på gang påpekt at gruvedrift­en vil gå på bekostning av reindrifte­n i området.

Norge har gitt milliarder av kroner til naturbevar­ing i andre land. Men vår egen natur sløser vi bort over en lav sko. Vi kan ikke akseptere at en regjering som snakker om grønt skifte og kretsløpsø­konomi velger gammeldags­e løsninger på bekostning av natur- og kulturverd­ier. Å tillate gruvedumpi­ng i et sårbart fjordsyste­m gjør Norge til en av verdens mest primitive miljønasjo­ner. ELISABETH Udjus,sentralsty­remedlem Grønn Ungdom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway