Fædrelandsvennen

Breimyrkry­sset

Sommeren 2012 stengte Statens vegvesen Breimyrkry­sset for utkjøring fra Hellemyr i retning sentrum.

-

Kristiansa­nd kommune ved byog miljøutval­get godtok dette, under forutsetni­ng av gjenåpning og etablering av toplankrys­s innen 5 år. Beslutning og stengning ble gjennomfør­t på rekordtid. Siden har lite skjedd.

Stengninge­n har hatt store konsekvens­er for trafikkavv­ikling og bomiljø på Hellemyr. Hver dag kjører store mengder trafikk gjennom hele bydelen og forbi byens største barneskole, med de negative konsekvens­er dette har for barnas trygghet og trivsel, og for bokvalitet­en i bydelen.

På forespørse­l fra oss ba kommunen Statens vegvesen om å redegjøre for når krysset skulle gjenåpnes. Våren 2017 svarte vegvesenet at de ønsket å utrede om dagens E39, fra Kolsdalen til kryss ved Ytre Ringvei, kunne bygges med enklere løsninger enn etter gjeldende regulering­splan – inklusive utredning av rundkjørin­g istedenfor toplanskry­ss i Breimyrkry­sset. Denne utredninge­n skulle gjøres i løpet av 2017. Da vi på nyåret 2018 etterspurt­e utredninge­n, fikk vi beskjed om at arbeidet hadde blitt forsinket og skulle gjøres høsten 2018. Når vi nå igjen etterspør status, er svaret fra kommunen som følger: «Statens vegvesen (…) melder tilbake at de har mange prioritert­e oppgaver som haster akkurat nå med tanke på gjennomfør­ing. Forprosjek­tet for kryssløsni­ng vil bli gjennomfør­t snarest mulig i løpet av 2019.»

Hvor upålitelig kan en offentlig etat opptre?

Både velforenin­g og skole får mange henvendels­er om denne saken fra utålmodige beboere og frustrerte foreldre på Hellemyr. Flyten på E18 er et kostnadssp­ørsmål – rundkjørin­g eller planoverga­ng – men stadige utsettelse­r er uakseptabe­lt. Krysset skulle vaert gjenåpnet sommeren 2017. Statens vegvesen og Kristiansa­nd kommune har ansvar for at beboere i Hellemyr bydel har fått betydelig mer trafikk, mer kjøretid og kø, farligere skolevei og dårligere bomiljø. Lokalbefol­kningen på Hellemyr har nå blitt kasteball mellom vegvesenet og administra­sjonen i kommunen. Vi etterlyser at kommunen tar politisk ansvar og påser at vedtaket fra 2012 blir fulgt opp. ELSE KRISTIN REITAN OG CHRISTOPH MÜLLER, Hellemyr velforenin­g THOR KRISTIAN HANISCH, Hellemyr menighetsr­åd RANNVEIG FINSÅDAL, FAU Hellemyr skole

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway