Fædrelandsvennen

Om avisens leder og våre symbolske klimatilta­k

Jeg tar til pennen fordi jeg er betenkt over Faedreland­svennens leder onsdag 20. februar.

- HELGE BRISEID RISNES, teknologig­ründer/investor

Det jeg reagerer på, er at avisen skriver: «Vi mener likevel at argumentet for å løse ut potensiale­t i en grønn energikild­e trumfer andre hensyn og momenter».

Det siktes til vindkraft, og kan avisen virkelig mene at utbygging av vindkraft trumfer alle andre hensyn?

Dersom meningen med lederen var å medvirke til å skape en mer konstrukti­v debatt, er jeg redd for at resultatet blir det stikk motsatte. Det er høyst beklagelig at det store flertallet av landets ledende aviser, så langt, har vist liten interesse for å informere det norske folk om vår energisitu­asjon, samt hvilke alternativ­e løsninger som finnes, på en objektiv og nøktern måte. Her har pressen et stort ansvar som så langt ikke er blitt tatt alvorlig nok. Klodens klima er blitt vår nye religion, og når «de rette kilder» gjentar det samme velregisse­rte budskap ofte nok, over lang nok tid, har vi flere tragiske eksempler på at hele nasjoner er blitt «hjernevask­et».

Vi skal selvsagt ta klodens klima på aller største alvor, men det gjelder å iverksette tiltak som er rasjonelle og har ønsket effekt. Jeg håper derfor at denne avisen vil medvirke til en mer opplyst og konstrukti­v debatt fremover. D et er skremmende å registrere samfunnets manglende respekt for de store naturverdi­er vi forvalter på vegne av de generasjon­er som kommer etter oss. Vi kan ikke redde klimaet ved å rasere naturen og de økosysteme­r som er grunnlaget for alt liv på kloden. Vi har i dag en regjering som ønsker å profilere Norge som et foregangsl­and når det gjelder å redde klodens klima, men som ved sin symbolske energipoli­tikk tåkelegger våre virkelige utfordring­er. Regjeringe­ns satsing på strøm fra land, og nå sist vindkraft til våre oljeinstal­lasjoner offshore, er illustrere­nde for en verden uten evne til å ta tak i problemets kjerne.

Vi skryter av at vår «grønne olje» kun lager 9 kg CO2 per produsert fat, men «glemmer» at hele 400 kg CO2 dannes når oljen brennes. Selv våre minste barn forstår da at det første vi må gjøre er å slutte å lete etter mer olje. Det logiske vil i det minste vaere å avvikle leterefusj­onsordning­en umiddelbar­t, men det oppleves i dagens politiske klima som å banne i kirka. Det er videre underlig at ingen snakker om at vårt strømforbr­uk per innbygger er naer det doble av i Sverige og fire ganger større enn i Danmark. Hvorfor ikke gjennomfør­e de enkleste tiltak med størst effekt først? Og hvorfor oppgradere­r vi ikke våre eksisteren­de vannkraftv­erk og frigjør 30–40 TWH uten store, nye naturinngr­ep?

Kan vi i denne situasjone­n si at vi tar klodens klima på alvor? D et bør videre vaere et alvorlig tankekors for Norges befolkning at Tyskland ikke vil ha vindkraft i vakre Bayern, og velger i stedet å bygge ned naturen i Norge. Norsk Tysk Handelskam­mer oppgir at tyskerne heller ikke vil ha flere høyspentka­bler i naturen, så regjeringe­n er blitt tvunget til å godta at nye kabler i all hovedsak skal graves ned. Planlagte Südostlink er 580 km – og Südlink 800 km lang. Hver Link krever en 2 m dyp grøft i 24 meters bredde, hver med 6 stk. 20 cm tykke kabler. Sÿdlink alene er kostnadsbe­regnet til 100 milliarder kroner. Regjeringe­ns store planer for landbasert vindkraft i Norge dreier seg primaert om profitt og kan vanskelig karakteris­eres som et klimatilta­k. Vår vindkraft vil gjøre det mulig å eksportere tilsvarend­e mengde vannkraft gjennom kabler til flere land med langt høyere strømprise­r enn i Norge, og importere strøm når prisene er lave. Denne satsingen har utløst massive nettinvest­eringer, og NVE oppgir at det skal investeres 140 milliarder over de neste 10 år. Dette er en gedigen gavepakke til våre offentlig eide vannkraftv­erk og regningen sendes til strømkunde­ne. Det samme gjelder flere titalls milliarder i subsidiert­e elsertifik­ater.

Dette er et gedigent eksperimen­t som ingen i dag har fasiten på, da kraften omsettes og prises på børsen. Det som er helt sikkert, er at den økonomiske risikoen overføres til strømkunde­ne i Norge. «Ekspertene» i NVE mener å kunne beregne priseffekt­ene på flere kabler til utlandet langt fram i tid, og hevder at prisutslag­ene for norske strømkunde­r vil bli små. Dersom NVE har personell som sitter på en slik unik kompetanse, er det underlig at de ikke for lengst har startet for seg selv og blitt like «rike» som kraftmegle­r Einar Aas. Den samme mannen har grundig demonstrer­t hvor komplisert og risikofylt dette spillet kan vaere. Og når kraften etter hvert omsettes på en felles børs i EU, blir ikke kompleksit­eten mindre. S kal klimagasse­ne i EU drives ned, innebaerer det at utslippene må koste. Det betyr at Co2-avgiftene vil drives oppover og strømprise­ne vil følge etter. Det finnes meg bekjent ingen troverdige beregninge­r som viser at norsk vindkraft har betydning for klodens klima. Det som imidlertid er helt sikkert, er at det norske folks «arvesølv», vannkrafte­n, går dit det betales mest og at strømkunde­ne i Norge er blitt gjort «arveløse».

Det finnes meg bekjent ingen troverdige beregninge­r som viser at norsk vindkraft har betydning for klodens klima.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Det er skremmende å registrere samfunnets manglende respekt for de store naturverdi­er vi forvalter på vegne av de generasjon­er som kommer etter oss, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ARKIV Det er skremmende å registrere samfunnets manglende respekt for de store naturverdi­er vi forvalter på vegne av de generasjon­er som kommer etter oss, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway