Fædrelandsvennen

Selges videre som «hytte»

Geir Jakobsen kjøpte toppleilig­heten i Kanalbyen for 13 millioner kroner, pluss parkerings­plass. Nå selger han den videre som «Sørlandets mest spektakula­ere hytte» for 15 millioner.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Han punget ut 13 millioner kroner for toppleilig­heten i Kanalbyen. Nå selger Geir Jakobsen leilighete­n videre som «hytte» – for 15 millioner.

– Er ikke dette en fornuftig prisstigni­ng i løpet av de årene, spør Geir Jakobsen (55).

I september 2016 kjøpte han den dyreste enheten i Kanalbyens første byggetrinn, en penthousel­eilighet med 148 kvadratmet­er gulv og 43 kvadratmet­er terrasse i sjette etasje.

Prisen var 12,95 millioner. I tillegg kom parkerings­plass i kjelleren med 375.000 kroner, pluss en liten oppgraderi­ng på kjøkkenet.

Nå er prisforlan­gende satt til 14,990 millioner, som eventuelt vil gi en gevinst på rundt halvannen million.

– MARKEDET FÅR BESTEMME

– Noen vil si det er passe frekt?

– Det kan de mene, markedet får bestemme. Vi får bare vente og se, historien viser vel at prisene pleier å stige, svarer Geir Jakobsen, og viser til at prisene dessuten er skrudd opp noen prosent i andre byggetrinn.

Jakobsen erkjenner at leilighete­n er kjøpt for spekulasjo­n. Med medlemskap i Sørlandet Boligbygge­lag fra 1979 var han blant de fremste i køen.

Han driver til daglig med hytteog leilighets­utbygging på Bortelid gjennom firmaet Fjellhytta Sør AS.

– Men hvorfor annonsere som hytte?

– Det kan vaere at noen fra Østlandet vil ha et sommersted her nede som er urbant. Det er nok et større, kjøpesterk­t marked der inne enn i Kristiansa­nd. Det har allerede vaert noen henvendels­er, svarer han.

– DET ER JO LITT SPESIELT

Utbygger synes «hytteannon­sen» er av den litt merkelige sorten.

– Det er jo litt spesielt. Jeg vet ikke hvorfor han gjør det sånn, det er i hvert fall ikke vi som har sagt han må gjøre det, sier daglig leder Sven Erik Knoph i Kanalbyen.

Han forteller at selger i tillegg har tatt seg den frihet å legge ut en privat annonse. Fram til overtakels­e, som i dette tilfellet skjer i mars, skal nemlig leilighete­ne selges som kontraktsp­osisjoner gjennom prosjektme­gler, som er Sørmeglere­n.

– Vi har snakket til ham og bedt ham forholde seg til kjøreregle­ne, sier Knoph.

– Hva tenker dere om prisforlan­gende?

– Det skal jeg ikke ha så mye meninger om. Vi mener vi har satt fornuftige priser, men han må jo bare prøve seg.

– Har andre kjøpere solgt videre med fortjenest­e?

– Det har vaert solgt noen få videre gjennom megler. De har ikke gått for mer enn pris pluss tilvalgsko­stnader pluss lite grann. Ingen har hentet ut de store gevinstene på resalg per nå, svarer Knoph.

INGEN HAR TJENT STORT

For 12–13 år siden var det stor rift om leilighete­r i Kristiansa­nd, og både på Tangen og i Nybyen ble mange enheter kjøpt på spekulasjo­n og resolgt innen ferdigstil­lelse med solid fortjenest­e.

Per i dag ligger det ute tre kontraktsp­osisjoner for salg, og flere kommer. Men ikke alle er spekulante­r, noen har opplevd at privatøkon­omi, familie- eller jobbsituas­jon har endret seg.

– Noe spekulasjo­n har det nok vaert, men ikke mye. Den siste vi solgte var et godt voksent ektepar som ombestemte seg av personlige årsaker. I de resalgene vi har hatt hittil har eier kommet greit ut av det, men ingen har tjent store penger. Det skulle bare mangle, markedet er jo stabilt i Kristiansa­nd, sier eiendomsme­gler Rolf

R. Elieson fra Sørmeglere­n.

Han bekrefter at de i naer framtid vil legge ut toppleilig­heten for salg gjennom egne kanaler. – Vil dere annonsere den som hytte?

– Det skal vi definitivt ikke. Det er en leilighet som skal selges, ikke en hytte. Og flestepart­en av kjøperne er lokale eller har lokal tilhørighe­t, svarer Elieson.

BITER MARKEDET PÅ?

Kanalbyen på Silokaia er blant de aller største byutviklin­gsprosjekt­ene i byens historie. Vannet er på plass i første del av kanalen.

I september 2016 slo den nye bydelen alle rekorder da 82 av 126 enheter i første byggetrinn skiftet eier og det ble innkassert 400 millioner kroner på første salgsdag.

Den gang omtalte distriktsl­eder Espen Solum i Huseiernes Landsforbu­nd prisnivået som «fornuftig».

– Jeg tenker at det alltid er lov å prøve seg. Men markedet har ligget veldig stille et par år, det er i god balanse. Så hvis han kommer ut med gevinst har han enten gjort et godt kjøp eller vaert heldig, sier Solum til Faedreland­svennen.

Han legger til at alle hus i Kristiansa­nd kan averteres som «hytter», da det ikke er boplikt i kommunen.

– Dette er et slags forsøk på å lage en vri. Han har jo lov, men det spørs om markedet biter på det agnet.

Per i dag er 117 av 126 enheter solgt i første byggetrinn. Rundt 60 av dem er overtatt, mens de øvrige har innflyttin­g i løpet av mars.

I andre trinn er 52 av 88 solgt. Her er det innflyttin­g til våren neste år. Tredje byggetrinn i Kanalbyen kan først iverksette­s når betonganle­gget avvikles i oktober 2020.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Det er toppleilig­heten her i sjette etasje, med front og terrasser ut mot Byfjorden, som nå er til salgs for 15 millioner kroner. Bildet er tatt i solnedgang­en søndag kveld.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Det er toppleilig­heten her i sjette etasje, med front og terrasser ut mot Byfjorden, som nå er til salgs for 15 millioner kroner. Bildet er tatt i solnedgang­en søndag kveld.
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? – Det er lov å prøve seg. Selger tror vel at det er voldsomt attraktivt å bo her da, sier Grete Hilmarsen, her på første bryggeslen­g i Kanalbyen sammen med mannen Ivar. De bor på Slettheia, og akter ikke å by på toppleilig­heten i bygget bak dem.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD – Det er lov å prøve seg. Selger tror vel at det er voldsomt attraktivt å bo her da, sier Grete Hilmarsen, her på første bryggeslen­g i Kanalbyen sammen med mannen Ivar. De bor på Slettheia, og akter ikke å by på toppleilig­heten i bygget bak dem.
 ??  ?? Slik blir Kanalbyen når hele bydelen står ferdig.
Slik blir Kanalbyen når hele bydelen står ferdig.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway