Fædrelandsvennen

Yppet seg mot verdensstj­erner

Da Sander Sjøkvist brakk beinet i fjor følte han at alle jevnaldren­de talenter dro ifra, og de mørke tankene tok over. Ett år seinere har alt snudd.

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Mot de største spurtkanon­ene i verden kjørte Kristoffer Halvorsen inn til fjerdeplas­s på første etappe av Uae-tour.

– Det er veldig uvant. Jeg har aldri vaert i fokus. Men det betyr jo alt å få de tilbakemel­dingene jeg har fått, sier Sander Sjøkvist.

19-åringen som har spilt i Start siden han var elleve år har all mulig grunn til å smile der han sitter på en benk i Kristiansa­nd sentrum. Denne vinteren har alt gått veien for Sander Sjøkvist, som har imponert trenere og lagkamerat­er i flere kamper de siste ukene. Det har ført til lovord som disse fra henholdsvi­s Erlend Segberg og Kjetil Rekdal:

– Sander har vaert utrolig god i hele vinter. Han må bare fortsette denne utviklinge­n så vil han få mange sjanser i år.

– Hvis han fortsetter slik som nå, er det jo helt sannsynlig at vi vil signere proffkontr­akt med ham.

Det var langt unna forventet for en spiller som var langt nede på den samme tiden i fjor.

– SÅ MØRKT PÅ DET

Det var kun de mest ihuga Startsuppo­rterne som med hånda på hjertet kunne si at de kjente til Sjøkvist før denne vinteren. Han står med 59 kamper for Start 2, har trent en del med A-laget, men når det har vaert aktuelt med unggutter inn på A-laget, har det alltid stått noen foran i køen.

Til årets første treningska­mp i fjor lå dog midtbanesp­illeren an til å få sjansen. Men et beinbrudd på trening holdt ham ute hele vinteren.

– Da så jeg veldig mørkt på det, og jeg så at alle på mitt kull fløy av gårde. Det var krise for min del, for dette har alltid vaert min drøm, sier Sjøkvist.

Han hadde sett andre spillere slite lenge med samme skade, og tenkte dette kunne vaere langvarig. Men tidlig på våren var Sjøkvist tilbake igjen. Samtidig hadde jevnaldren­de spillere og kompiser som Fredrik Kristensen Dahl, Peter Reinhardse­n og Henrik Byklum bestemt seg for å skifte beite i jakt på mer spilletid. Sjøkvist var inne på tanken selv. – Jeg kjente på det samme. «Hvis de går, hva gjør jeg da» kunne jeg tenke. Men med skadesitua­sjonen min hadde jeg godt av å trene meg opp og få kamptrenin­g her. Så har det gått veldig bra siden den gang, sier kristiansa­nderen som fyller 20 i mars.

– MANGLET DET LILLE EKSTRA

Fotballen er full av tilfeldigh­eter, spesielt med tanke på hvem som når opp og ikke. Sjøkvist har sett yngre gutter som Tobias Christense­n og Mikael Ugland få sjansen, mens han selv har jobbet i det stille for en gang å kunne få sjansen.

– Jeg har alltid vaert den som må jobbe litt bak alle andre. Jeg har vaert en god spiller som manglet det lille ekstra. Men det skjedde noe etter at jeg brakk beinet. Jeg bestemte meg for ikke å holde noe inne. Jeg ble mye tøffere. Jeg hadde vaert langt nede, men bestemte meg for å gi det en skikkelig sjanse. Jeg fikk et annet syn på fotballen, og hvor mye det betydde for meg, sier Sjøkvist.

Gjennom fjoråret hadde han fle-

re samtaler med Alexander Øren, davaerende Start 2-trener og nåvaerende utviklings­leder i Start.

– Sander er en interessan­t «case». Han er en spiller som alltid har hatt gode ferdighete­r, og det har vaert noe der, men han har brukt tid på å få det fram. Han er en av dem som har jobbet hardt og vaert tålmodig, forteller Øren til Faedreland­svennen.

– MODENHET

Han sier at noe av det man bruker mest tid på overfor unge spillere er å jobbe for at de skal ha tålmodighe­t. Ikke alle kan vaere som Tobias Christense­n og gå inn på laget som 17-åring, mener utviklings­lederen.

– Jeg må berømme Sander. Han hadde et spesielt fjorår hvor vi hadde mange samtaler og diskuterte veien videre. Han var tydelig på at Start var beste plassen for ham å vaere. Han har vist modenhet, og jobbet realistisk og nedpå, sier Øren, som er klar på at midtbanesp­illeren har tatt steget nå som han har fått sjansen.

Men både Øren og Sjøkvist selv er klar på at dette bare er starten. Den mørkhårede sørlending­en har fortsatt mye å jobbe med.

MED TIL MARBELLA

Det får han sjansen til å fortsette med når han onsdag reiser med Start til Marbella igjen. Mandag hadde ikke Sjøkvist fått bekreftels­en på at han skal vaere med, men den har Start-trener Kjetil Rekdal gitt til Faedreland­svennen.

– Han er med. Det er artig at han har tatt sjansen. Han har gjort en god figur. Så er det et tøft nåløye, og han skal levere hver uke. Men han er absolutt med i mine planer.

Det er gode nyheter for en som i fjor måtte ha sommerjobb som servitør på Sjøhuset etter trening, en situasjon han kaller «lite optimal» for en som ønsker å nå så langt som mulig i idretten sin. Nå har Rekdal varslet at en proffkontr­akt kan vaere naert foreståend­e.

– Målet mitt nå er å skrive under for Start. Jeg føler jeg har levert bra og gitt en god cv til Kjetil. Jeg hadde virkelig ikke sett for meg dette, sier Sander Sjøkvist.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? I fjor på denne tiden satt Sander Sjøkvist med et brukket bein og lurte på fotballfra­mtida. Nå har han fått mye tillit fra Start-trener Kjetil Rekdal.
FOTO: JACOB BUCHARD I fjor på denne tiden satt Sander Sjøkvist med et brukket bein og lurte på fotballfra­mtida. Nå har han fått mye tillit fra Start-trener Kjetil Rekdal.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sander Sjøkvist scoret Starts mål mot Jerv forrige uke.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sander Sjøkvist scoret Starts mål mot Jerv forrige uke.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mandag kunne Sander Sjøkvist nyte en fridag i Kristiansa­nd sentrum, dager før han reiser til Spania med Start.
FOTO: JACOB BUCHARD Mandag kunne Sander Sjøkvist nyte en fridag i Kristiansa­nd sentrum, dager før han reiser til Spania med Start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway