Fædrelandsvennen

Den katolske kirkes svik

Den katolske kirkes manglende vilje til å ta et kraftfullt oppgjør med egne overgriper­e, viser med all tydelighet behovet for å overlate sakene til det sekulaere rettsappar­atet.

-

Pave Frans har vist en helt annen vilje enn sine forgjenger­e til å løfte fram den m is bruks-og overgrepsk­ult ur ensom har preget deler av den katolske kirke. For to uker siden erkjente han for første gang at seksuelle overgrep begått av biskoper og prester mot nonner, er «et problem». Og på hans initiativ ble det i slutten av forrige uke holdt et toppmøte i Vatikanet mot misbruk av barn.

Sistnevnte tema er

i seg selv en uhyrlighet. Og en indikasjon på at omfattende og grove overgrep mot barn til nå har fått pågå uten meningsful­le reaksjoner fra representa­nter for den som hevder å vaere Guds representa­nt på jord.

Paven brukte på

toppmøtet sterke ord og kalte overgriper­ne – katolske biskoper og prester – for «verktøy i Satans hender». Og han lovet «Guds vrede» over de som forgriper seg på barn og unge.

Men de krasse

ordene falt likevel maktesløse til jorden all den tid de ikke følges opp av konkrete handlinger, som tett samarbeid med det enkelte lands justisvese­n i form av overleveri­ng av både bevismater­iale og mistenkte gjerningsp­ersoner.

Tvert imot fortalte

en kardinal på toppmøtet at «materiale som kunne dokumenter­t de forferdeli­ge handlingen­e og navngitt de ansvarlige, ble ødelagt». Med andre ord bevisst. Enten fra de skyldige selv, eller fra deres overordned­e, som ikke ønsker fokus på overgrepen­e. Med det åpenbare resultatet at ugjerninge­ne i mange tilfeller har kunnet fortsette.

Flere hundre ofre

for slike overgrep var i helga samlet på Petersplas­sen, i håp om å presse kirken til et kraftfullt oppgjør med både overgriper­ne og kulturen. Men de ble skuffet. De nesten 200 biskopene klarte ikke å samle seg om tiltak som ville sørget for åpenhet om omfanget av misbruket og rettsforfø­lgelse av gjerningsp­ersonene.

Fravaeret av et

slikt oppgjør er et svik mot de mange ofrene for slike overgrep. Og nok et bevis på at den katolske kirke ikke er i stand til selv å håndtere disse sakene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Pave Frans holdt søndag sin oppsummeri­ng på toppmøtet mot misbruk av barn, i Vatikanet.
FOTO: NTB SCANPIX Pave Frans holdt søndag sin oppsummeri­ng på toppmøtet mot misbruk av barn, i Vatikanet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway