Fædrelandsvennen

Lover motstand mot bom på ny motorvei

Nå legges planene for firefelts vei gjennom hele Austagder. Det har fått partiet Rødt til å markere seg som det nye «nei til bompenger»-partiet.

- TEKST: KJETIL REITE

Nye Veier jobber nå med å planlegge strekninge­n Kragerø-grimstad, en strekning som foreløpig er anslått til å koste 23 milliarder.

Rødt frykter en skyhøy bomregning for bilistene. Partileder Bjørnar Moxnes har har tatt opp saken med samferdsel­sminister Jon Georg Dale. Det skjer etter at partiet lokalt har reagert.

– Når du betaler skatt, er det i hvert fall meningen at den skal ha en slags sosial profil der de som tjener mest også betaler mest. Men det som skjer nå, er at staten øker avgiftstry­kket slik at alle betaler like mye, uavhengig om du er fattig eller rik. For vanlige arbeidsfol­k betyr det at du får en veldig stor utgift bare for å komme deg til jobb, sier Knut Thygesen (R), lokalpolit­iker fra Risør og tidligere ordfører i kommunen.

Han står også på andreplass på partiets liste før fylkesting­svalget, og partiet hans er framgang. Ifølge en oversikt i Agderposte­n, har partiet nå 360 medlemmer i Agder. Det er en økning på 190 fra i fjor.

BOMDEBATT

Kritikk mot nye motorveier i landsdelen og påfølgende bompenger har blitt en av partiets viktige saker.

I Aust-agder ferdigstil­les i disse dager ny motorvei på strekninge­n Tvedestran­d-arendal der det vil koste rundt 40 kroner i bompenger. I tillegg til dette kommer det altså ytterliger­e med bompenger når man skal bygge ut Grimstadar­endal og Tvedestran­d-kragerø.

«Strekninge­ne under planleggin­g vil trolig få betydelig andel bompengefi­nansiering, noe som betyr mye saerlig for regionens trafikante­r avhengig av bil» skriver Rødts partileder Bjørnar Moxnes i et spørsmål til samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

Dale har merket seg at Frp ikke er alene om å markere seg som bompengemo­tstander.

– Det er helt rett at Rødt nå viser motstand mor bompenger, og det henger godt sammen med at de er imot veiutbyggi­ng. Du hadde ikke fått bompenger med Rødt, men heller ikke veiutbyggi­ng. Det hadde vaert en dårlig løsning for folk på Sør- og Vestlandet, sier Jon Georg Dale til Faedreland­svennen.

USOSIALT

Bjørnar Moxnes svarer via sin rådgiver at han ikke har anledning til å svare på Faedreland­svennens spørsmål om bompenger. Men i et debattinnl­egg i Dagsavisen skriver han dette om miljøavgif­ter som rammer fattige og rike like hardt:

«Opprøret fra «de gule vestene» i Frankrike i høst viser tydelig hva som skjer hvis folk opplever miljøpolit­ikken som usosial. Når man sender regninga for det grønne skiftet til dem som allerede sliter mest, får man et brennende bildekk tilbake.»

Jon Georg Dale svarer:

– Jeg er selv mot bompenger siden det er en kostnad som så hardt rammer de som ikke har et alternativ til bil. Derfor har vi gjennomfør­t en bompengere­form, økt den statlige andelen og laget en skattefrad­ragsordnin­g for pendlere.

– Men med de prosjekten­e dere nå planlegger mellom Oslo og Stavanger blir det en betydelig bomregning for bilistene?

– Jeg skulle gjerne hatt større gjennomsla­g. Men vi jobber utfra en regjerings­plattform der vi har fått betydelig gjennomsla­g. Ingen av de andre regjerings­alternativ­ene ville ha redusert bompengene, men heller økt dem.

– Men blir det felles bo og arbeidsmar­ked hvis det blir så dyrt å kjøre at pendlere ikke kan bruke veien?

– Vi jobber for å få bompengene ned, men uansett er det slik at bompengene etter hvert vil forsvinne. Det vil ikke infrastruk­turen gjøre. Den vil vi høste av i 50 år.

GIGANTOMAN­I

Rødts Knut Thygesen mener det er et demokratis­k problem at de nå har en sak om trasevalg på E 18 før man vet hva prisen blir for bilistene.

– Vi må få et svar på hva dette vil bety i økte bompenger. Vi skal betale 40 kroner på en vei til 5,4 milliarder (Tvedestran­d-arendal, journ. anm). Hva blir da prisen på en vei til 23 milliarder?

– Er deres alternativ bare å droppe veiutbyggi­ngen?

– Det er gigantoman­i og sløsing å bruke så mye penger på en vei med så lite trafikk. Vi har i dag en vei med forbikjøri­ngsfelt, midtdelere og 90 km/t. Noe må utbedres, men mesteparte­n er nesten som ny og lite trafikkert. Dette er også et miljøspørs­mål. Når man legger opp til 120 km/t øker forurensin­gen og faren for ulykker, sier Thygesen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Arbeidet med ny E 18 mellom Tvedestran­d og Arendal naermer seg slutten. Her vil det koste 40 kroner å kjøre for en vanlig personbil.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Arbeidet med ny E 18 mellom Tvedestran­d og Arendal naermer seg slutten. Her vil det koste 40 kroner å kjøre for en vanlig personbil.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway