Fædrelandsvennen

Alvorlig syk måtte vente fem dager på lege

- STEINAR VINDSLAND

Sørlandet sykehus opptrådte uforsvarli­g og brøt loven i behandling­en av en alvorlig syk pasient, mener Fylkesmann­en i Agder.

«Sykehuset visste ikke nok om pasientens tilstand til å vurdere forsvarlig­heten ved at pasienten forble hjemme i abstinens i ytterliger­e fem dager. Dette represente­rer en potensiell fare for liv og helse.»

Det skriver fylkeslege AnneSofie Syvertsen i en fersk tilsynsrap­port, og konkludere­r med at Sørlandet sykehus brøt spesialist­helsetjene­stelovens krav om forsvarlig behandling.

LAR-BEHANDLING

Saken dreier seg om en Larpasient som hadde stukket av og vaert borte fra Lar-behandling­en i over to uker.

Da han kom tilbake fikk han kontakt med Tandem. Kristiansa­nd kommune og Sørlandet sykehus etablerte i 2015 dette tilbudet som et samarbeids­prosjekt. Det er et oppfølging­stilbud til mennesker med psykiske lidelser og rusproblem­atikk (Rop-lidelser), som ikke har et godt nok tilbud innen de eksisteren­de tjenester.

AKUTT

Personalet i Tandem mente situasjone­n hans var akutt og alvorlig med kraftige abstinense­r og ba om at sykehusets Larteam skaffet en legetime for å vurdere helsetilst­anden. Men Tandem opplyste ikke Larteamet om at mannen hadde vaert ute av behandling i over to uker, noe fylkesmann­en mener var uforsvarli­g. I Lar-teamet var oppfatning­en at dette ikke var så alvorlig, dessuten var det ikke lege tilgjengel­ig.

Pasienten fikk beskjed om å vente på lege fra fredag til onsdag. Fylkesmann­en skriver at LAR kanskje hadde vurdert saken annerledes, om det hadde vaert opplyst at han hadde vaert utenfor behandling så lenge.

LAR har dokumenter­t i pasientens journal at avgjørelse­n ble møtt med motstand fra Tandem, som ønsket en raskere opptrappin­g av Subutex. Det ble påpekt fra LAR at førende retningsli­njer sier at dersom pasienten har vaert uten fast dose flere dager, og deretter inntar dette, kan pasientens liv settes i fare.

Fylkesmann­en vurderer at spesialist­helsetjene­sten, i dette tilfellet; LAR, har en plikt til å undersøke og vurdere om det i slike situasjone­r er grunnlag for akutt eller øyeblikkel­ig inngripen.

«Fylkesmann­en er av den oppfatning at dette tok for lang tid, og pasienten ble utsatt for unødig lidelse. Denne avgjørelse­n var ikke god praksis og til pasientens beste», står det i rapporten som også slår fast at det var for dårlig samarbeid mellom de to offentlige etatene.

ALVORLIG SYK

Det var Tandem som klagde Lar-teamet inn for fylkesmann­en. Kommuneove­rlege i Kristiansa­nd, Dagfinn Haarr skrev i den forbindels­e et brev hvor han påpekte at «klagen ikke bare dreier seg om samarbeids­rutiner eller avvik fra rutiner/prosedyrer, men et viktig prinsipp om hva ansatte i den kommunale rustjenest­en kan forvente av akutthjelp fra spesialist­helsetjene­sten når pasienten oppleves alvorlig syk».

Han mente at ansvaret for pasientens liv og helse må løftes av skuldrene til de kommunalt ansatte i oppfølging­stjenesten, og at det å skrive ut opiater vil vaere en viktig del av lindringen i den akutte situasjone­n, noe som bare lege i LAR kan gjøre.

AVGIFTNING

«Fylkesmann­en vurderer at sammen med pasientens smertetils­tand ville det i denne sammenheng­en vaere nødvendig å vurdere behov for innleggels­e til avgiftning eller skjerming.» Og legger til at det er sykehusets Lar-teams ansvar å sørge for nødvendig opplaering og oppfølging av kommunehel­setjeneste­ns tilbud, som i dette tilfellet altså er Tandem.

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Fylkeslege Anne-sofie Syvertsen hos Fylkesmann­en i Agder.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Fylkeslege Anne-sofie Syvertsen hos Fylkesmann­en i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway