Fædrelandsvennen

Trump utsetter tolløkning for kinesiske varer

God fremdrift i handelssam­talene med Kina gjør at USAS president Donald Trump utsetter den varslede tolløkning­en. Det sender Asias børser opp.

- NTB

– Jeg er glad for å kunne meddele at USA har tatt store steg i handelssam­talene med Kina på viktige områder som opphavsret­t, teknologio­verføring, landbruk, tjenester og valuta. Som et resultat av dette vil jeg utsette økningen av tollsatser som var planlagt til 1. mars, skriver Trump på Twitter.

Han sier det har vaert en veldig god helg for de to landene, som forhandler for å unngå en opptrappin­g av handelskri­gen.

INNEN TO UKER

Trump sier det i løpet av de neste to ukene kan bli presentert «svaert store nyheter». Han sier også at han planlegger et toppmøte med Kinas president Xi Jinping på Trumps feriested Mar-a-lago i Florida dersom den gode fremdrifte­n fortsetter.

I forbindels­e med G20-møtet i begynnelse­n av desember ble de to statsleder­ne enige om en tre måneder lang «våpenhvile» i handelskri­gen mellom landene. Den går ut 1. mars, og USA hadde i utgangspun­ktet varslet en kraftig øking av importavgi­ften på flere kinesiske varer dersom en ny handelsavt­ale ikke var på plass innen det. Etter planen skulle tollsatsen økes fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar.

Men nå ser det altså ut til at Trump vil gi forhandler­ne mer tid på å få i havn en avtale. Presidente­n nevner ikke noen ny dato for når tolløkning­en eventuelt skal tre i kraft.

BØRSOPTIMI­SME

Trumps optimisme smittet over på de asiatiske børsene, som startet uken med en opptur.

Økningen var klart størst i Kina. På landets største børs i Shanghai steg hovedindek­sen 5,6 prosent. På Kinas nest største børs i Shenzhen gikk hovedindek­sen opp 5,4 prosent.

Den positive stemningen har også styrket den kinesiske valutaen yuan, som nå er på sitt høyeste nivå mot dollar siden juli.

I Tokyo gikk Nikkei-indeksen opp 0,5 prosent. Den bredere Topix-indeksen steg 0,7 prosent. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen 0,3 prosent.

– Positive samtaler fra handelsfor­handlingen­e mellom Kina og USA, og oppgangen som har fortsatt de siste dagene, har styrket investoren­es optimisme, sier analytiker Zhang Qi ved Haitong Securities.

– Dette er et lettelsens sukk. Markedene vil fortsatt utvise forsiktigh­et, men denne nyheten er oppløftend­e, sier administre­rende direktør for global makrostrat­egi ved Medley Global Advisors, Ben Emons, til Bloomberg TV.

Andre mener partene vil presentere enighet om å løse enklere deler av handelskon­flikten, som økt import av amerikansk­e varer i Kina, et åpnere investerin­gsklima i Kina og strengere beskyttels­e for opphavsret­t og patentrett­igheter.

Vanskelige­re deler av konflikten, som å bremse Kinas ambisiøse industriel­le strategi som gir landet globale fortrinn, er et annet spørsmål.

– Dette er opplagt ikke slutten på forhandlin­gene, og heller ikke på den underligge­nde spenningen mellom de to landene, sier Louis Kuijis ved Oxford Economics.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway