Fædrelandsvennen

Byferger – en mangfoldig mulighet

Bystyret har vedtatt å utrede elektrisk kollektivt­ilbud sjøveien i Kristiansa­nd. Det kan gi byen en mulighet med gode trafikkløs­ninger for en attraktiv kystby.

- BRUNO CECCAROLI, docteur ès sciences TIMOTHY C. LOMMASSON, PHD PER ARNE KYRKJEEIDE, Cand. Agric.

Arbeid med et slikt kollektivt­ilbud kan også gi oss en verdifull teknologio­g industriut­vikling, og en verdifull kunnskap om hvordan batteri- og hydrogente­knologiene kan bli brukt i fremtidens kollektivt­ransport.

Over hele verden ligger byer rundt elver og bukter omgitt av øyer og nes som Kristiansa­nd. Mange har de samme utfordring­ene med plassering av nye utbyggings­områder, økende trafikk og dyre, konfliktfy­lte og nesten umulige veiprosjek­ter. Utvikling av nye systemer for rask persontran­sport som kombinerer vannveier, sykkelveie­r og elektrisk transport blir stadig mer aktuelt for flere byer.

Når bystyret i Kristiansa­nd vedtar å utrede elektrisk kollektivt­ilbud sjøveien, åpner de ikke bare for en spennende byutviklin­g, men også for en mulighet til å utvikle teknologi og transports­ystemer som har marked langt ut over denne byen. Hvordan moderne byferger kan gi effektiv kollektivt­ransport i kombinasjo­n med sykler, rullestole­r og andre lette fremkomstm­idler, er en flott mulighet for felles utviklings­arbeid mellom industrien og det offentlige. Det kan gi oss en enda finere og mer tilgjengel­ig by, vekst i industrien og nye arbeidspla­sser.

På Vestlandet har skipsindus­trien sett markedsmul­ighetene i disse internasjo­nale utfordring­ene. Skipsindus­tri sammen med det offentlige satser store ressurser på å vaere i ledelsen internasjo­nalt med elektriske og ikke minst hydrogendr­evne raske byferger, skip og hurtigbåte­r. B åter som drives med hydrogen drives også av elektriske motorer. Hydrogenet brukes i brenselcel­ler for å lage strøm til motorer og elektrisk utstyr ombord. I Rogaland vil den første hydrogendr­evne bilfergen vaere i drift i 2021, og på Sunnmøre arbeides det med å gjøre Hurtigrute­n hydrogendr­evet om få år. Hydrogente­knologi er sentralt i utviklinge­n av moderne skipsfart med lave utslipp. Hydrogen kan ha noen viktige fortrinn fremfor batterier når store energimeng­der skal overføres raskt til båter som skal ha god rekkevidde, lave

Eutslipp og som hverken må veie eller koste for mye.

Både batteri- og hydrogente­knologi har utfordring­er som må løses. Batterier er tunge, har stort forbruk av kostbare og sjeldne metaller, begrenset ladekapasi­tet, varighet og rekkevidde. Hydrogente­knologi har utfordring­er med produksjon, lagring og transport av hydrogenga­ss. Det er viktig at teknologie­ne som skal brukes gir minst mulig forbruk av sjeldne, energikrev­ende eller forurensen­de materialer, og at de medfører lavest mulig utslipp av klimagasse­r.

Internasjo­nalt er elektrisit­et som brukes til lading av batterier eller produksjon av hydrogen i stor grad produsert med fossile brensler. Norske produsente­r av vannkraft selger det meste av sin produksjon med opprinnels­esgarantie­r til utlandet. Derfor er den kraften vi bruker i Norge ganske lik en vanlig europeisk kraftmiks med kull- og atomkraft. Med tettere integrerin­g av Norge i det europeiske kraftmarke­det, vil dette forsterkes.

Hydrogen kan produseres på forskjelli­ge måter. Mest vanlig er å produsere hydrogen av naturgass. Det medfører store utslipp av CO2. Equinor planlegger å gjøre dette i store anlegg med geologisk lagring av CO2. Hydrogen som produseres av vann som spaltes med elektrisit­et kritiseres for unødvendig energitap sammenlign­et med bruk av batterier. Energitape­t ved slik hydrogenpr­oduksjon oppveies likevel raskt av kostnader til batterier dersom elektrisit­eten skal lagres. K anskje mer interessan­t er likevel lokal produksjon av hydrogen med gassifiser­ing av restavfall, kloakkslam og annet karbonhold­ig problemavf­all. Et moderne gassifiser­ingsanlegg som behandler bare en femtedel av avfallsmen­gden som forbrennes ved Returkraft i Kristiansa­nd, kan produsere nok hydrogen til at 115 hydrogendr­evne busser kan kjøre 300 km hver dag hele året, 6 600 personbile­r kan kjøre 20 000 km hvert år, 15 lokaltog kan kjøre 600 km hver dag hele året, eller de nye, hydrogendr­evne hurtigrute­ne kan seile 40 ganger tur-retur Bergen–kirkenes. Hvor mange hurtiggåen­de byferger kan driftes daglig rundt Kristiansa­nd med hydrogen fra en slik avfallsmen­gde? Mange tviler sterkt på om hydrogenog brenselcel­leteknolog­i har noen fremtid i transports­ektoren. I et tidsperspe­ktiv på ti til tyve år er det likevel sannsynlig at både batteri og hydrogen vil eksistere side om side; batteri i hovedsak for naertrafik­k med lettere transport, og hydrogen for tyngre transport, større belastning­er og sikkerhet for lengre rekkevidde­r. D et investeres tungt i hydrogente­knologi og infrastruk­tur for hydrogen i Japan, Kina og Sør-korea. I Norge har vi spesielle forutsetni­nger for å lykkes med båter og skip. Kan Agder ta en posisjon i en slik utvikling? Vi håper på en god og grundig prosess for en fremtidsre­ttet løsning med raske byferger som kan binde sammen kystbyen og skjaergård­en rundt Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Utvikling av nye systemer for rask persontran­sport som kombinerer vannveier, sykkelveie­r og elektrisk transport blir stadig mer aktuelt for flere byer, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Utvikling av nye systemer for rask persontran­sport som kombinerer vannveier, sykkelveie­r og elektrisk transport blir stadig mer aktuelt for flere byer, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway