Fædrelandsvennen

Ja, unnskyld at jeg spør...

- ÅSE MICHAELSEN, Eldre- og folkehelse­minister

I Fvn tirsdag 14. februar har Henning Blomkvist et innlegg med overskrift­en «Hva med pensjonist­ene?», hvor mye dreier seg om pensjoner.

Da jeg regner med at Blomkvist er en oppegående mann, så vil han nok også vite at alt av pensjoner, avkorting og samordning ligger i arbeids- og sosialdepa­rtementet. Her er kollega Anniken Hauglie ansvarlig statsråd. Men, det betyr selvfølgel­ig ikke at gode innspill jeg mottar ikke blir tatt opp videre med rette vedkommend­e. Skulle jo bare mangle.

Ja, regjeringe­n har opprettet en egen eldre- og folkehelse­minister. Kjempevikt­ig med en regjering som ser sammenheng­en mellom forebyggin­g og aldring. Målet for oss er å legge til rette for at eldre får brukt ressursene sine og dekket behovene. Altfor mange eldre opplever at de blir parkert på sidelinjen, blir ikke inkludert og ei hel- ler verdsatt slik de burde.

På det året jeg har jobbet med eldres ve og vel, har blant annet følgende saker blitt behandlet: 5-årig eldrerefor­m «Leve hele livet» som har fem hovedområd­er kommunene skal forbedre seg på (1. Mat og måltider, 2. Aktivitet og fellesskap, 3. Helsehjelp, 4. Sammenheng i tjenestene og 5. Et aldersvenn­lig samfunn). I tillegg har vi landet en storsatsin­g på å få ned antall hoftebrudd (1 av 4 dør), nye rettighete­r ift varsling av alvorlige brudd i pleie-/omsorgssek­toren og etablere et nasjonalt eldreombud.

Videre har vi nedsatt et landsdekke­nde eldreråd, sammen med blant annet Pensjonist­forbundet, frivilligh­eten og Husbanken, for å sikre at de kommunale eldreråden­e blir løftet frem samt for å bygge fremtidens aldersvenn­lig samfunn. Vi sikrer tilskudd på 70% til kommuner som vil bygge/rehabilite­re sykehjem, 50% tilskudd til kommunene som skal gi et dagtilbud til personer med demens, styrket frivillig sektor som jobber med eldres behov, igangsatt velferdste­knologipro­gram for å hjelpe kommunene og også eldre med både opplaering og bruk.

Just nå jobber jeg med å få til kjøkkenet tilbake på sykehjemme­ne, da mat og gode måltidsopp­levelser ofte er dagens høydepunkt for pleietreng­ende eldre. Den siste uka har vi fått endret kravene til førerkort for eldre, samt at jeg snart legger frem en egen ensomhetss­trategi. Dette er bare noe av det jeg har jobbet med de siste 12 månedene.

Friske og raske eldre skal få styre sin hverdag mest mulig selv, men det er viktig at vi alle gjør oss noen tanker om hvordan vi kanskje ønsker å bo når det røyner på, eller hvordan vi kan ivareta vennskap og naboskap i en aktiv hverdag.

Jepp, det er stas å få lov til å jobbe for en eldregener­asjon som jeg vil skal føle seg ivaretatt best mulig. At Blomkvist mener jeg kun har mediefokus­erte besøk til institusjo­ner, er jo synd å høre. Tenker kanskje at en oppdaterin­g på saker hadde gjort seg? Ja, unnskyld at jeg spør...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway