Fædrelandsvennen

Vindmøller og klimapolit­ikk

- KRISTEN FLØGSTAD

Agder SV har på sitt årsmøte vedtatt at det foreløpig ikke skal gis flere konsesjone­r for utbygging av vindkraft.

Jeg er enig i at vindmøller ikke passer over alt, men det er overrasken­de at SV som har hatt en aktiv klimapolit­ikk, er så kategorisk­e i sin motstand mot vindmøller. Partiet argumenter­er med at det er viktig å bevare natur, men svekking av det biologiske mangfoldet skjer jo kontinuerl­ig siden klimaendri­ngene blir stadig tydeligere verden over.

Bare for å ta utgangspun­kt i en forsknings­rapport som oppfordrer til handling. Åtte asiatiske land bestilte for noen år siden en situasjons­rapport. I begynnelse­n av februar kom rapporten fra 200 forskere fra ulike land som hadde deltatt i et prosjekt over fem år. Isbreene høyt oppe i Himalaya og Hindu Kush inneholder et gigantisk vannreserv­oar som tjener en stor befolkning. Ved en temperatur­økning på bare 1,5 grad vil likevel minst 1/3 av isen smelte innen 2100, noe som vil føre til alvorlige konsekvens­er for vannforsyn­inga til nesten to milliarder mennesker i India, Pakistan, Kina og andre land som bor i og rundt dette enorme fjellmassi­vet.

Det er tydelig at Agder SV er mot vindmøller, men hva er den positive strategien? Jeg håper at SV fortsatt vil ha en offensiv holdning i forhold til klimaendri­nger. Kanskje vil partiet la seg inspirere av engasjemen­tet til skolebarn i flere og flere land.

Jeg avslutter med et lite utdrag av talen Greta Thunberg holdt for deltakerne ved World Economic Forum i Davos i januar:

«Å løse klimakrisa er den største og mest komplekse utfordring­en som Homo Sapiens noen gang har stått overfor. Løsningen på problemet er likevel så enkel at til og med et lite barn kan forstå det. Vi må stoppe våre utslipp av drivhusgas­ser».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway