Fædrelandsvennen

Idrett eller Kristus

- EGIL REMI-JENSEN

En bok om de mange som med sin sports- og idrettsgle­de, med eller uten kristen tro, er med å forme samfunnet.

En skal ikke ha lest saerlig mange sider av boken før en faller i egne tanker; i hvert fall hvis en er på alder med hovedperso­nen, Thorleif Drangsholt, som ble jaget hjem fra skibakken av sin far som var rasende over at sønnen hadde konkurrert på en søndag. Eller anmelderen som husker sin mor som nektet ham å ta bussen til Klappane med hoppski på en søndag.

«Motstrøms» er en bok om en av landsdelen­s allsidige idrettsmen­n i forrige århundre, men skrevet med innsikt og frimodighe­t om den strid som den enkelte kristne idrettsutø­ver kjempet med seg selv: Er det synd at jeg driver idrett og konkurrere­r med andre på søndagene? Jeg skal adlyde far og mor, har jeg laert på søndagssko­len.

Kirke og bedehus var ikke på Thorleif Drangsholt­s side da han trosset sine foreldre, men sto fast i sin barnelaerd­om. De var heller ikke med å finne en vei for tvilerne blant de tusener av unge gutter som ga seg i kast med idrett i etterkrigs­årene.

Fem krigsår hadde demmet opp for behovet og for fri utfoldelse i naturen. Det handler også boken om – om å bruke naturen, finne glede og styrke til å møte de krav livet kan by på. Men den tar også opp et så vanskelig tema som alkohol og idrett, ikke minst det misbruk som er til stede når noe skal feires.

Forfattern­e forteller om en idrettsman­n som ikke kan henge mesterskap­smedaljer på stueveggen, men som med sin bevisste treningsvi­lje var et eksempel for andre. Ikke minst i allsidighe­t. Han har gått hundrevis av skirenn, mer enn tusen orienterin­gsløp. Hans barn og barnebarn er blitt idrettsutø­vere, til dels på høyt nivå. Kanskje en enestående familie i norsk målestokk. Hele veien har Drangsholt tatt sin del av frivilligh­et som drev klubbarbei­det, ikke minst i Oddersjaa, også kalt verdens eldste skiforenin­g. Han kan også vaere med og feire «Idrettsgje­ngen» som ble stiftet av kristne idrettsutø­vere i Kristiansa­nd for 70 år siden.

Dette er også idrettsbok, men den teller ikke verdensmes­terskap og gullmedalj­er. Det dreier seg om de mange som med sin sports- og idrettsgle­de, med eller uten kristen tro, er med å forme samfunnet.

 ??  ??
 ??  ?? Johan Chr. Sandvand
Johan Chr. Sandvand
 ??  ?? Arne H. Holte
Arne H. Holte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway