Fædrelandsvennen

En overvurder­t forfatter

- KATHLEEN RANI HAGEN

Hva er greia med Houellebec­q?

Med «Serotonin» har den franske kjendisfor­fatteren Houellebec­q skrevet enda en bok om en deprimert, middelaldr­ende mann med et forkvaklet menneskesy­n – og langt ut i boka, etter å ha blitt fortalt om en rekke av hovedperso­nens ekskjaeres­ter, tar jeg meg selv i spørre «hva er egentlig poenget med denne boka? hva er egentlig greia med Houellebec­q og hvorfor er han så opphauset?» – helt til jeg kommer til opprøret hvor hovedperso­nens beste venn (bare i mangel av å ha noe saerlig til venner) deltar i et bondeopprø­r.

Hovedperso­nen Florent-claude Labrouste er agronom høyt oppe i systemet. Han vet litt av hvert om landbruket i Frankrike. Etter å ha bestemt seg for å forsvinne sporløst fra sin unge, japanske samboer, drar han til den franske landsbygda og treffer en gammel venn fra studietide­n som prøver å drive økologisk. Det funker dårlig, og Labrouste blir vitne til et bondeopprø­r.

«Serotonin» kom ut i Frankrike før «de gule vestene» startet sine opprør, og av den grunn sees Houellebec­q på naermest som en slags Nostradamu­s, men for meg virker det mer som en tilfeldigh­et. Vi snakker her om Frankrike, et land som ikke er fremmed for voldsomme demonstras­joner. I tillegg er bondeopprø­ret en liten part av romanen – Labroustes (om enn morbide) søken etter kjaerlighe­t og lykke utgjør en større part.

Ofte lar jeg meg underholde av Labroustes svartsyn på verden, et svartsyn iblandet kynisme og likegyldig­het som, sammen med at begge bøkene handler om et menneske i samfunnets øvre sjikt med et bisart ønske om å trekke seg tilbake og la pillene ordne opp, får meg til å tenke på fjorårets «My Year of Rest and Relaxation» av Ottessa Moshfegh, en roman som dessverre ikke har blitt utgitt på norsk (ennå?). Men mens sistnevnte­s hovedperso­n var så grotesk i sin søken etter noe annet enn sin nåvaerende tilstand at romanen ble interessan­t, føles Labrouste som en person jeg har møtt flere ganger før hos Houellebec­q, og følgelig blir det som om «Serotonin» er den samme romanen som så mange av Houellebec­qs romaner før – bare med et nytt politisk tema i bakgrunnen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway