Fædrelandsvennen

Hva vi gjør for å overleve

- VALERIE KUBENS

Boka er heftig lesing.

Boka handler om en varslet katastrofe. Allerede på første side treffer vi 15 utmagrede menn på en flåte utenfor Afrikas vestkyst. Resten av de nesten 500 sidene er fortelling­en om oppbygging­en til hendelsen og om dramaet som utspiller seg når katastrofe­n inntreffer.

«Medusas flåte» handler om et ekte skipsforli­s i 1816, da den franske fregatten Méduse gikk på grunn på en sandbanke utenfor kysten av Vest-afrika. Bare

250 mennesker fikk plass i livbåtene, mens 147 ble satt på en tømmerflåt­e.

Allerede på de første sidene i boka får vi vite at det «blafrer små, grå flak» på en line på flåten der 15 radmagre, skibbrudne menn befinner seg. Vi skjønner at det er menneskekj­øtt vi ser. Slik skaper forfattere­n tidlig en følelse av gru og forferdels­e som ligger over alt vi deretter får vite om forberedel­sene til seilasen og de første dagene mens alt fortsatt er «normalt».

For normalt etter 2019-standard er absolutt ingenting. Her er voldsomme klassefors­kjeller og en brutalitet vi knapt kan forestille oss, så vi skjønner at når dette slippes løs, må det bli et reelt helvete. Som lesere gruer vi oss til det som skal skje gjennom de første 200 sidene. Og grufullt blir det.

Innimellom skaper forfattere­n en «verfremdun­gseffekt» ved å kommentere historien og sammenlikn­e den med ting i vår tid, kanskje for å ta brodden av det verste.

Historien er ikke noe den østerriksk­e forfattere­n Franzobel, Franz Stefan Griebl, har funnet på, for en av de overlevend­e på flåten, skipslegen, skrev det hele ned og fikk det publisert i franske aviser.

Så det er godt kjent forut for denne romanen at det brøt ut regelrett krig på flåten. Allerede den første natten ble 20 drept eller begikk selvmord ved å kaste seg i havet. Etter fire dager var det bare 67 mann igjen. Døde ble spist, og de sterkeste kastet svake kamerater over bord til haiene.

Den trettende dagen ble de 15 gjenlevend­e reddet.

Den prisbelønt­e boka forteller en vanvittig historie, men er tidvis altfor ordrik og detaljert og kunne med fordel vaert kortet ned.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway