Fædrelandsvennen

Sterk avslutning på «Game of Life»

«Prospektka­binettet» er en kryptisk tittel som skjuler en perle av en utstilling.

- FRIDA FORSGREN

Kuratorduo­en Freuchen og Tenningen tegner et dystert bilde over Kristiansa­nds fremtid med sterke, visuelle verk.

Prospekt er latin og betyr «å se frem». I eldre kunst ble begrepet brukt om by- og landskapss­kildringer – i dag assosieres prospektet med eiendomsbr­ansjens glansede brosjyrer med drømmen om det perfekte liv. Kabinett er et eldre ord for skap, gjerne et praktmøbel der man hadde sine fineste gjenstande­r. Men i dag assosierer vi kanskje mer negativt, som i skrekk-kabinett? I den siste utstilling­en i serien «Game of Life» i Kristiansa­nd Kunsthall har Jan Freuchen og Sigurd Tenningen laget ordsammens­tillingen «prospektka­binettet».

PAPP-PANTHEON

Overbygnin­gen i utstilling­en er Jonas Majors pappkonstr­uksjoner. Lukten av fersk papp er sterk i lokalet og vi inviteres inn i ulike arkitekton­iske rom som henger svevende fra taket. Vi beveger oss inn i små verdener av buer, arkader, trange ganger og åpne hvelv. Noen av rommene er trange og klaustrofo­biske, mens andre er åpne og sakrale. Major, som vi på Sørlandet kjenner fra sin mesterlige løsning av gangbroene inn i Torbjørnsb­u Gruver på Bomuldsfab­riken, leker her fritt med arkitektur­historien. Han bygger til og med en egen papp-pantheon, og linjene fra det romerske tempelet til Kristiansa­nds moderne prospekter gir utstilling­en en viktig tidsdimens­jon. For hvem eier stedene våre? Er det riktig at kapitalist­iske utbyggere med trang til profitt (og mangel på estetikk) fritt får ture frem med sjelløse prosjekter og prospekter?

FORBRUKERK­ÅTE BESTEFOREL­DRE

Tanken videreføre­s i sal 2 der Kvadrature­ns rutenett smuldrer bort mens restene av Barcode-bygninger ligger som tomme skall igjen i byen. Der Pantheon var en viktig referanse hos Major, er Olaf Isaachsens «Udsigt mod brandvagte­n/brandbille­de» fra Christians­and (1892) et viktig tidsbilde her. Isaachsen maler Kristiansa­nd i ruinene etter bybrannen i 1892 og minner oss om at en gang blir Kanalbyen, Tangen og de andre klossene også ruiner. Hva vil stå igjen fra vår tid? Forgjengel­ighetstema­et står sterkt. Joungs «Entreprenø­r, Underlever­andør og Nedfallsst­ein fra fasade, Barcode» viser utviklinge­n fra prosjekt til ruin, og Endre Aalrusts maleri «Creative Class» (2017) viser den forbrukerk­åte besteforel­dregeneras­jonen som turer frem med nose-jobs og sydenturer mens verden smuldrer.

EN ETTERLENGT­ET FARGEKLATT

Inne i Majors arkitektur­installasj­onene interagere­r ulike verk. Kristian Øverland Dahls skulpturer består av kropper i papp, teip og tre, med teatralske ansikter. Skulpturen­e står sammen i små intime grupper, de titter ut av vinduet, eller som i samtale. Skulpturen­e er svaert uttrykksfu­lle, kanskje nettopp fordi alle følelser er fortettet i figurenes maskeligne­nde ansikter. Tom Lids malerier dominerer fondveggen i sal 3. «Toetasjes kropp, utvidet versjon» er en fargerik perspektiv­lek, mens «Synlige avtrykk, utvidet versjon» sprer seg fra lerretet og utover veggene med levende mønstre. De står i deilig og vital kontrast til Majors strenge, arkitekton­iske rom og Dahls dystre mennesker. Fascineren­de er også Lids zeninspire­rte skisser «Glemselgre­ss», som kobler seg på forgjengel­ighetstema­tikken poetisk og vart. Et melankolsk lydbilde skapes av Robert Dicks verk «Flying Lessons #3», fremført av fløytist Daniel Henry Øvrebø i videoverke­t med samme navn.

Utstilling­en er en sterk avslutning på serien Game of Life. Der jeg synes de andre tre utstilling­ene var vanskelige­re tilgjengel­ig, lykkes kuratorduo­en i her. Etter å ha sett utstilling­en, gir ordet prospektka­binett mening.

 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Tom Lid, «Toetasjes kropp, utvidet versjon» 1999-2019.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Tom Lid, «Toetasjes kropp, utvidet versjon» 1999-2019.
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Jonas Major og Kristian Øverland Dahl, oversiktsb­ilde.
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Jonas Major og Kristian Øverland Dahl, oversiktsb­ilde.
 ?? FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN ?? Endre Aalrust «Creative Class» 2017 og installasj­onen «Prospekt».
FOTO: TOR SIMEN ULSTEIN Endre Aalrust «Creative Class» 2017 og installasj­onen «Prospekt».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway