Fædrelandsvennen

Nå skal Miriam pigge 45 kilometer på ski

- METTE BUGGE

42 operasjone­r i hodet og åtte ellers på kroppen. Sørlending­en Miriam Ibsen er blitt tøffere enn de fleste.

Hun ble født med vannhode og ryggmargsb­rokk, og moren ble fortalt at hun ikke ville overleve. Hvis hun gjorde det, ville moren aldri få kontakt med henne. Det stemte slett ikke. Miriam er student i Kristiansa­nd, sosial og alltid på jakt etter nye utfordring­er. De tre siste ukene har hun trent på Beitostøle­n for å kunne vaere med i et løp på over fire mil. Hun skal pigge seg gjennom Halvvasan i Sverige.

Ibsen er ivrig i langrennsp­igging, og har erfaring fra både NM og norgescup for funksjonsh­emmede.

De tre siste ukene har hun trent på Beitostøle­n med det for øye å starte i Sverige. Der er det mange aktivitete­r, og uken slutter med Vasaloppet 3. mars.

– Jeg er sta, forteller 30-åringen fra Risør.

DEN ULTIMATE UTFORDRING

Hun sikter til at hun meldte seg på Vasaloppet i 2014, men at det ble for krevende.

Distansen på over ni mil var én ting. Den skremte henne ikke. Hun hadde imidlertid hørt at det var mest flatt etter den første bakken.

– Jeg var forberedt på den første bakken, men ikke at det skulle komme så mange flere på totre km der det gikk rett opp og rett ned igjen. Det endte med at jeg brøt på 3,5 mil. Da hadde jeg falt ut av kjelken og slått armen.

VILLE PRØVE IGJEN

Allerede på vei hjemover i bilen tok hun fram kartet og så på løypa. Da la hun fort merke til at siste halvdel av løpet er mye flatere. Og dermed meldte hun seg på den halve distansen.

Mamma Helle forteller om en datter som tar utfordring­er på strak arm. Det betyr å bli heist til topps på en fullrigger på åpent hav, bygge sin egen kajakk eller gå til toppen av Galdhøpigg­en. Da brukte hun tolv timer opp.

Vanligvis sitter hun i rullestol, men kan gå korte avstander med krykker. Hele livet har hun vaert interesser­t i idrett og allerede som femåring fikk hun de første skiene.

– Det ble mange knall og fall, men hun reiste seg alltid opp igjen, forteller moren.

Miriam Ibsen er blitt lysten på å finne ut om det er flere idretter som vil egne seg for henne. Hun vet at flere og flere saerforbun­d har tilbud til funksjonsh­emmede, men som hun sier: – Det er for lite kjent. Miriam Ibsen tenker uansett at det meste er mulig her i verden. Det gjelder bare å gi det en sjanse.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Miriam Ibsen har lagt ned utallige timer på kjelken for å bli klar til løpet i Sverige.
FOTO: PRIVAT Miriam Ibsen har lagt ned utallige timer på kjelken for å bli klar til løpet i Sverige.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det hender at hun tipper over, men det skjer med et smil.
FOTO: PRIVAT Det hender at hun tipper over, men det skjer med et smil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway