Fædrelandsvennen

Vindmøller på åsrygger kontra kvalitetst­urisme

- ØYVIND FRYDENLUND

Vi er så heldige å ha ei hytte i Birkenes (kona mener riktignok at den bare er hennes).

I området var det planer om utbygging av vindmøller, og i den forbindels­e ble det satt opp en mast på ca. 200 meters høyde påmontert en vindmåler i toppen. Dessuten tre røde lys for å advare fly- og helikopter­trafikken. På skyfrie kvelder er det jo en opplevelse i seg selv å betrakte stjernehim­melen i sammenheng med nødvendige aerender i hyttas omegn. Men med den masta med påmonterte røde lys forsvant noe av gleden med å betrakte millioner av stjerner i Melkeveien. Heldigvis er masta nå demontert og nesten alt er ved det gamle.

Min familie og jeg har tatt del i masseturis­mens gleder opp igjennom årene. Men er holdninger i ferd med å endres? Fjorårets utflukt til Firenze og Verona med omegn ble en vekker. South China Airlines pøste på med turister i fly med to etasjer. Norwegian bidro med sitt. Vi opplevde å bli nektet å sitte inne på restaurant­er og måtte ta til takke med bord ute i gata og dukke for sladrespei­lene til biler som passerte. Bordene inne i restaurant­en var forbeholdt de fastboende. Da forsto jeg kanskje litt, at nok er nok?

Vi har jo Hovden og Bortelid, de andre har Kvitfjell, Geilo og mange andre flotte steder. Det er vel og bra å la disse stedene utvikle seg og trekke til seg glade nordmenn og utlendinge­r. Dette kan knapt kalles masseturis­me. Allikevel tror jeg at vi i Norge kan utnytte noen av våre mange naturgitte goder bedre. Det er stadig flere som har økonomi og interesse av å oppleve urørt natur med tilrettela­gt veiledning og innkvarter­ing hvor lav pris ikke er førsteprio­ritet. Dette kan vaere småskalati­ltak som kan bety mye for innbyggern­e i småsteder rundt om i Norge.

Så min bønn er som følgende: Vennligst se andre muligheter til inntjening enn å sette opp vindmøller på alle åsryggene hvor utenlandsk­e aktører tar gevinst subsidiert av fellesskap­et. Er det ikke bedre å sette vindmøllen­e ute i havet hvor vi nordmenn har kompetanse­n som kreves?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway