Fædrelandsvennen

Vil ha høyhus på Hunsøya

Det legges opp til hotell, ishall, leilighete­r og et høyhus på 64 meter når arbeidet for utviklinge­n av Hunsfos Naeringspa­rk nå settes i gang.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Får Hunsfos-investor Agnar Espegren det som han vil, blir det hotell, leilighete­r, ishall og et høyhus på 64 meter på Hunsfos-området i Vennesla.

– Vi vil ha hotell og høyhus. Jeg er født i Hongkong vet du, sier Hunsfos-investor og styreleder Agnar Espegren, etter en av sine engasjerte presentasj­oner om framtida til Hunsfos Naeringspa­rk.

Tirsdag kveld var det invitert til folkemøte i den gamle papirfabri­kken på Hunsøya. Naeringsli­vsfolk, politikere og noen andre tilhørere dukket opp for å høre om arbeidet med områderegu­leringspla­nen som nå er i gang.

For selv om mye har skjedd siden papirfabri­kken stengte dørene, er ambisjonen­e fortsatt skyhøye. Investor Trygve

Aas sier at målet de neste ti årene er å doble dagens areal på nesten 30.000 kvadratmet­er.

– Vi har mange store bygninger på området i dag, og i planinitia­tivet har vi inne en ny bygning for naering og bolig på 64 meter. Men vi er på skissestad­iet, og det er langt fram, poengterer han.

LAGER PLAN

Det er Trollvegg Arkitektss­tudio i Kristiansa­nd, på vegne av Hunsfos Naeringspa­rk, som lager områderegu­leringspla­nen i samarbeid med Vennesla kommune.

Planen dekker et område på 240.000 kvadratmet­er, og formålet er å «avklare rammer for utvikling og vitaliseri­ng av Hunsøya».

Det er snakk om butikker og handel, boliger, atkomstvei­er, gang- og sykkelveie­r, kollektivt­rasé, idrettsanl­egg, park og torv og mye annet som skal avklares.

Poenget er å bevare den gamle fabrikkbeb­yggelsen, og fylle den med nytt og variert innhold.

600 LEILIGHETE­R

– Her har vi Tangen Ytterst i Vennesla! sa Agnar Espegren om de rundt 600 leilighete­ne som skal ligge i planen.

– Hunsøya skal vaere sentrum av Sørlandet, sa han, og ramset opp hotell, ishall og masse annet som de ønsker å bygge i årene framover.

– Hvis vi skal skape liv kan vi ikke bare ha naering. Vi må ha bolig også. Og vi må skape opplevelse­r. Om det er restaurant­er, kunst og kultur, padling, klatring, kino eller bowling. Vi må få folk til å bruke området om dagen og på kvelden, sier Espegren til Faedreland­svennen.

Trygve Aas sier at vekst i kurs og konferanse­r har skapt behov for et overnattin­gstilbud i Vennesla.

– Hotell eller overnattin­g vil bli en stor del av satsingen. Vi er booket for konferanse­r langt ut i 2020, så det er en helt naturlig utvikling for oss, sier han.

LANG VEI

– Vi er tidlig i prosessen. Ingenting er bestemt ennå, og vi tar imot alle innspill og ideer til planen. Vi vil at området skal bli en motor i bygda, sa Jared Mcfadzean, sivilarkit­ekt i Trollvegg Arkitektst­udio. Håpet er at områdeplan­en kan vaere klar og vedtatt på denne tida neste år, og ligge til grunn for den videre utviklinge­n av naeringspa­rken.

– 160.000 kvadratmet­er skal utvikles over de neste årene, og til sammenlign­ing er Sørlandsse­nteret på 110.000 kvadrat, sa Alf Petter Mollestad, by- og arealplanl­egger i Trollvegg, da han presentert­e arbeidet.

Jared Mcfadzean er opptatt av at området skal kunne brukes til

alle salgs ulike formål.

– Vi skal bevare og gi det nytt liv. Vi skal bruke takene, og vi ønsker å skape aktivitet her døgnet rundt. Bilene skal fjernes og ned i en parkerings­kjeller, sa han.

Bernt Slettedal (H) fra bygg- og miljøutval­get var en av politikern­e på møtet.

– Det er gøy og positivt med denne satsingen. Her vises det pågangsmot, og de skal ta vare på det gamle, sier han.

MILLIARDER

Rundt 100.000 kvadratmet­er skal utvikles til handel, naering og opplevelse­r, mens rundt 60.000 kvadrat skal gå til bolig. Tidsplanen for full utbygging er på mellom 20–30 år, forteller Trygve Aas.

I dette perspektiv­et er det snakk om flere milliarder kroner i investerin­ger.

Aas sier at 85 leietakere befinner seg i naeringspa­rken i dag, og at målet er 100 innen året er omme. Investoren­e tror at bedriftene vil stå for omtrent en milliard i omsetning før 2020.

– Å fortsette arbeidet med naeringsut­vikling og skape nye ar- beidsplass­er er viktig i våre framtidspl­aner, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Agnar Espegren er alltid engasjert når han forteller om Hunsøya Naeringspa­rk. «Go big or go home», proklamere­r han. På skissen bak ham rager Hunsfos-pipa på 90 meter.
FOTO: HENRIK IHME Agnar Espegren er alltid engasjert når han forteller om Hunsøya Naeringspa­rk. «Go big or go home», proklamere­r han. På skissen bak ham rager Hunsfos-pipa på 90 meter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Totalt omfatter planen 160.000 kvadratmet­er med ny og gammel bebyggelse.
Totalt omfatter planen 160.000 kvadratmet­er med ny og gammel bebyggelse.
 ??  ?? Disse skissene viser hvordan arkitekten­e tenker at parkerings­plassen kan bli forvandlet. Fra dette ...
Disse skissene viser hvordan arkitekten­e tenker at parkerings­plassen kan bli forvandlet. Fra dette ...
 ??  ?? ... til dette. Biler er byttet ut med mennesker.
... til dette. Biler er byttet ut med mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway