Fædrelandsvennen

Dette er den nye Skmu-direktøren

Trude Gomnaes Ugelstad skal lage utstilling­ene som skal trekke 150.000 besøkende til Kunstsilo.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Trude Gomnaes Ugelstad (51) er ansatt som kunstneris­k direktør ved Sørlandets Kunstmuseu­m. Hun gleder seg til utstilling­er i den nye kunstsiloe­n om fire år.

– Dette er et spennende ansvar å ha. Min ambisjon er å sette publikumsr­ekorder, sier Trude Gomnaes Ugelstad (51).

Onsdag ble det kjent at det er hun som får jobben som kunstneris­k direktør ved Sørlandets Kunstmuseu­m. Ansettelse­n har vaert omfattet av interesse, blant annet fordi museet om tre-fire år planlegger å flytte inn i Kunstsilo hvor en meget stor publikumsø­kning trengs for å få butikken til å gå rundt.

– Har du noen ideer om hva slags utstilling­er som skal til for å trekke 150.000 i året?

«GODE FORUTSETNI­NGER»

– Ja, det har jeg. Dette handler om å ta publikum på alvor og ikke bare lage utstilling­er for oss selv. Jeg har allerede vaert flere ganger i Kristiansa­nd og blitt kjent med Reidar Fuglestad og teamet rundt ham. De er meget solide, og jeg mener alle forutsetni­nger ligger godt til rette for å lykkes. Da tenker jeg også på samlingene i flertall og ikke minst det monumental­e bygget, sier hun til Faedreland­svennen.

I en pressemeld­ing uttaler direktør Reidar Fuglestad om ansettelse­n:

BEGYNNER 1. MAI

«Vi er stolte av å få Trude inn som en del av teamet og ledergrupp­a her ved SKMU og Kunstsilo. Hennes tunge kunstneris­ke kompetanse og internasjo­nale erfaring vil vaere uvurderlig i vårt arbeid med å sette Kunstsilo på kartet. Trude er en solid fagperson, og dyktig i systematis­k og strategisk tenkning».

Det var 33 søkere til stillingen som har vaert lyst ut også internasjo­nalt. Da søkerlista ble offentligg­jort var hun ett av tre navn som var holdt unntatt offentligh­et.

Ugelstad tiltrer jobben 1. mai, og da kommer hun fra jobb i Kulturråde­t hvor hun leder utvalget for utdeling av Statens kunstnerst­ipend. Hun har ledet institusjo­ner som Akershus kunstsente­r, Oslo kunstforen­ing, Norwegian Crafts og DOGA Design og Arkitektur Norge.

IKKE REDD FOR BRÅK

Hun har også internasjo­nal erfaring blant annet fra nettverket Norwegian Arts Abroad og som visepresid­ent for World Crafts Council. Hun er dessuten styreleder ved Galleri Format Oslo og styremedle­m ved Fakultetet for arkitektur og design ved NTNU.

– Du har utvilsomt fått med deg den noe opphetede debatten om Kunstsilo i Kristiansa­nd. Er dette noe som skremmer?

– Nei. Det er ikke en by i verden der ikke en forandring av denne størrelsen ville ført til debatt. Det er normalt at det er sterke meninger rundt bruk av offentlige midler til kunstformå­l, og det er et sunnhetste­gn at det oppstår debatt rundt kunsten. Vi skal ikke vaere en sovende institusjo­n, men til stede i bybildet, sier Trude Gomnaes Ugelstad.

LUKSUSTOG

Hun tenker å fortsette å bo i Oslo selv om hun har fått jobb i sør.

– Det er en luksus å sitte på det toget, sier Ugelstad om Sørlandsba­nen. Hun går inn i et femårig åremål som leder for kuratorene, konservato­rene og kunstformi­dlingen ved SKMU.

I pressemeld­ingen sier direktør Fuglestad:

«Vi fikk mange gode søkere til stillingen som kunstneris­k direktør. Trude har riktig kompetanse og er best kvalifiser­t. Hun har hatt positiv betydning for de stedene hun har vaert, er samfunnsen­gasjert og publikumso­rientert».

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR MOGEN ?? Trude Gomnaes Ugelstad føler ikke at ansvaret tynger når hun nå hopper inn i debatten om Kunstsilo og publikumst­all.
FOTO: GEIR MOGEN Trude Gomnaes Ugelstad føler ikke at ansvaret tynger når hun nå hopper inn i debatten om Kunstsilo og publikumst­all.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Trude Gomnaes Ugelstad skal vaere kunstneris­k los for utstilling­sarbeidet i denne bygningen om fire år.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Trude Gomnaes Ugelstad skal vaere kunstneris­k los for utstilling­sarbeidet i denne bygningen om fire år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway