Fædrelandsvennen

Trosset statlige føringer

... men de unge jubler for nye boliger

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Vennesla kommune gikk mot statlige anbefaling­er og samlokalis­erte 17 omsorgsbol­iger for unge med spesielle behov. Det er Malena Pedersen Eriksen og Helene Rønning sjeleglade for.

– Jeg gledet meg så mye at jeg nesten ikke kunne vente. Det er helt fantastisk å bo her, sier Malena Pedersen Eriksen (21) til Faedreland­svennen.

Hun og Helene Rønning er to av 17 unge venndøler som har flyttet inn i sin egen leilighet i Sentrumsve­gen 34 – et unikt byggeprosj­ekt til 68 millioner kroner.

Begge de unge kvinnene bor nå hjemmefra for første gang.

MØTTE MOTSTAND

– Det er litt rart, men det er veldig greit også. Jeg kjente mange av de andre fra før av. Det er veldig fint å bo sammen. Vil man vaere sosial, kan man gå ut i fellesstua. Der er det alltid folk å vaere sammen med. I helgene lager vi middag og går turer sammen, sier Rønning.

Både Husbanken og Fylkesmann­en har vaert skeptiske til det høye antallet boliger på ett sted, selv om det er delt inn i tre bofellessk­ap på fem, fem og sju. De mener omsorgsbol­iger må spres i mindre boenheter for å unngå institusjo­nspreg.

Likevel har kommunens boligstift­else, ledet av Inger Turid Tonstad (KRF), stått på for å realisere prosjektet med 17 leilighete­r sentralt i sentrum – kun 60–70 meter fra Kulturhuse­t.

– Faginstans­er og brukerrepr­esentanter var tidlig klare på at det beste er å samlokalis­ere flere, fordi da får de unge beboerne flere å vaere sammen med. Bor man firefem stykker i et boligfelt, så er det mye mer avgrenset hvem man kan vaere sammen med, sier Tonstad.

Hun var strålende fornøyd med å kunne åpne de nye, døgnbemann­ede omsorgsbol­igene for unge med spesielle behov onsdag ettermidda­g.

24 MILL. FRA HUSBANKEN

– Jeg håper virkelig dette kan bli en modell flere kommuner kan adoptere. Å skaffe nok fagfolk vil vaere en utfordring for kommunene i framtida, og da er det viktig med gode, trygge, og effektive driftsløsn­inger som denne, forteller Tonstad.

Husbanken endte med å støtte prosjektet med et investerin­gstilskudd på 24 millioner kroner. Administre­rende direktør Osmund Kaldheim gratulerte både kommunen og beboerne under den offisielle åpningen onsdag.

– Det at folk bor sammen, er bra. Men det har vaert en debatt rundt det at ei gruppe mennesker bor for seg selv. Her bor man sentralt, og med mange mennesker rundt seg. Vi har vaert med på å finne løsninger, og støttet dette prosjektet med en stor sum penger, sier han til Faedreland­svennen.

Tonstad utfordret Kaldheim på om samlokalis­ering av mange leilighete­r for unge med spesielle be-

hov er noe andre kommuner også bør vurdere.

– Samlokalis­ering er flott. Det er glimrende! Hvorfor ikke få til en kinderegg-løsning som dette, som er så bra for alle som bor her, svarte Kaldheim.

UTFORDRET HUSBANKEN

Statssekre­taer Aase Marthe Horrigmo Johansen i Kommunalde­partemente­t var hjemme i Vennesla for å delta på åpningen onsdag.

– For mange unge er drømmen å bo sentrumsna­ert. Her kan man knapt komme naermere. Man ser rett ned på det som kanskje er landets flotteste kulturbygg. Dere har utfordret Husbanken litt, og fått til et veldig godt prosjekt. Måten bofellessk­apet er organisert på virker veldig bra, sa hun.

Bygget, som den lokale entreprenø­ren VEF har satt opp, inneholder i tillegg til omsorgsbol­igene lokaler for Vennesla voksenoppl­aering i første etasje, mens fjerde etasje har åtte ordinaere leilighete­r. Seks av disse er solgt.

– Dette er en spesiell måte å fylle et bygg på. Det har blitt et multifunks­jonelt hus. Jeg må si det er flott at de som sliter litt kan få plassen i sola – helt i sentrum, sier ordfører Nils Olav Larsen (KRF).

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fellesstua har blitt et samlingspu­nkt for alle beboerne. Charlotte Nygård (til venstre), Maiken Lundberg (ansatt), Malena Pedersen Eriksen og Helene Rønning var samlet der onsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fellesstua har blitt et samlingspu­nkt for alle beboerne. Charlotte Nygård (til venstre), Maiken Lundberg (ansatt), Malena Pedersen Eriksen og Helene Rønning var samlet der onsdag.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Helene Rønning (19) viser ordfører Nils Olav Larsen spillstole­n, som hun har plassert sentralt i stua i sin nye leilighet. Ordføreren lo godt da 19-åringen dro i en spak og utbrøt: «Den kan legges helt ned også!»
FOTO: KJARTAN BJELLAND Helene Rønning (19) viser ordfører Nils Olav Larsen spillstole­n, som hun har plassert sentralt i stua i sin nye leilighet. Ordføreren lo godt da 19-åringen dro i en spak og utbrøt: «Den kan legges helt ned også!»
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Inger Turid Tonstad (KRF) har kjempet for å realisere Sentrumsve­gen 34 med 17 samlokalis­erte leilighete­r. Her møter hun beboerne på vei inn til åpningen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Inger Turid Tonstad (KRF) har kjempet for å realisere Sentrumsve­gen 34 med 17 samlokalis­erte leilighete­r. Her møter hun beboerne på vei inn til åpningen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sentrumsve­ien 34 har lokaler til Vennesla voksenoppl­aering i første etasje, omsorgsbol­iger i andre og tredje etasje, og private leilighete­r i fjerde etasje.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sentrumsve­ien 34 har lokaler til Vennesla voksenoppl­aering i første etasje, omsorgsbol­iger i andre og tredje etasje, og private leilighete­r i fjerde etasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway