Fædrelandsvennen

Spennende oljeslag i Ap

Ap kan bli det første store partiet som går inn for varig oljevern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil i så fall vaere et viktig signal.

-

De politiske partienes landsmøter står for døren. På sitt beste er disse møtene politiske verksteder der nye løsninger for fremtidens utfordring­er meisles ut, etter grundige debatter.

Én slik debatt

som har preget det politiske og naeringsli­vsmessige Norge i flere år er oljevirkso­mhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, populaert kalt Lovese. På Stortinget har V, KRF, Sp og SV sagt nei. Både av hensyn til de fiskerike havområden­e, frykt for hva oljeutslip­p kan føre til og av hensyn til klimaet.

Like fullt har

det vaert et stort flertall på Stortinget for, i første omgang, en såkalt konsekvens­utredning av disse områdene. I norsk oljehistor­ie er regelen at slike utredninge­r fører til oljeleting i neste fase. Men dette flertallet har aldri klart å forene krefter i praktisk poli- tikk. Fordi det har vaert utgjort av Ap på venstresid­en og Høyre/frp på høyresiden. Og alle disse tre partiene har vaert avhengige av mindre partier som har lagt ned veto mot slik letevirkso­mhet. Det gjenspeile­s også i den siste regjerings­erklaering­en, fra Granavolde­n.

Nå kan også

Ap vaere på glid mot et nei-standpunkt. Det vil i så fall vaere et lite jordskjelv i norsk oljepoliti­kk. Ap har helt siden slutten av 1960-tallet gått i bresjen for åpning av stadig nye felt og – blant annet gjennom de tette båndene til fagbevegel­sen – vaert regnet som oljeindust­riens naermeste allierte.

Men i flere

fylkeslag jobbes det nå hardt for at landsmøtet skal gå inn for varig vern av de sårbare områdene i nord. Ifølge NTB heller en rekke fylkeslag i denne retningen, blant andre Oslo, Akershus, Sogn og Fjordane, Hedmark, Østfold, Buskerud, Vestfold, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag. I tillegg har AUF i flere år vaert en ivrig forkjemper for dette.

Hvis Aps landsmøte

skulle gå inn for varig vern, vil det vaere viktig, langt utover Aps egne partilag. Da vil det for første gang vaere et stortingsf­lertall mot å åpne Lovese for oljevirkso­mhet. Det kan i så fall vaere et første skritt mot en større debatt rundt omfanget av norsk oljeutvinn­ing, der denne viktige industrien og dens inntekter ses opp mot andre, vitale hensyn.

Hvis Aps landsmøte skulle gå inn for varig vern, vil det vaere viktig, langt utover Aps egne partilag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Partileder Jonas Gahr Støre på talerstole­n under forrige Ap-landsmøte, i 2017.
FOTO: NTB SCANPIX Partileder Jonas Gahr Støre på talerstole­n under forrige Ap-landsmøte, i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway