Fædrelandsvennen

Første kvinne som får lovens strengeste straff

Siden 2002 har 13 menn blitt dømt til 21 års forvaring. 43-åringen fra Kristiansa­nd er første kvinne.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Dersom forvarings­dommen blir stående vil 43-åringen bli overført til soning på Bredtveit fengsel og forvarings­anstalt i Oslo. Dette er den eneste anstalten for forvarings­dømte kvinner i Norge.

På Bredtveit soner forvarings­dømte sammen med innsatte som er dømt til ordinaer fengselsst­raff og varetektsf­anger.

– Utgangspun­ktet er at de skal ha mest mulig fellesskap med andre innsatte, for å begrense skadevirkn­ingene som vi vet isolasjon fører til, sier fengselsin­spektør Inge-brigt Hammerhaug ved Bredveit til Faedreland­svennen.

Fengselet har en avdeling med høyt sikkerhets­nivå med plass til 45 innsatte og 19 plasser med lavere sikkerhets­nivå. Alle innsatte er kvinner.

12 AV 285 ER KVINNER

Forvaring ble innført som erstatning for sikring i 2002. Siden reaksjonsf­ormen ble innført har 273 menn og 12 kvinner blitt dømt til forvaring av ulik lengde. Det opplyser seniorrådg­iver Atle Syvertsen i Kriminalom­sorgsdirek­toratet, som har innhentet tall fra Kriminalom­sorgens høgskole og utdannings­senter.

Kun 13 menn har blitt dømt til 21 års forvaring. I 2002 ble Viggo Kristianse­n dømt til 21 års forvaring for drapene i Baneheia. I 2012 fikk Anders Behring Breivik lovens strengeste straff for terroraksj­onen i Oslo og på Utøya. I 2016 fikk Julio Kopseng tilsvarend­e straff for overgrep mot 19 kvinner.

Forvaring er straff som kan forlenges på ubestemt tid. Den domfelte kan ikke løslates så lenge det foreligger en reell fare for at vedkommend­e på nytt vil begå alvorlig kriminalit­et som kan true andre menneskers liv, helse eller frihet.

Kristiansa­nd tingrett mener en tidsbegren­set straff ikke er tilstrekke­lig for å beskytte samfunnet mot 43-åringen fra Kristiansa­nd.

I dommen viser retten til at det skal legges vekt på «den begåtte forbrytels­en eller forsøket, sammenhold­t saerlig med lovbrytere­ns atferd og sosiale og personlige funksjonse­vne».

«I denne saken er det snakk om to overlagte drap. Begge er utført etter planleggin­g over tid og på utspekuler­te måter. Det foreligger ingen formildend­e omstendigh­eter», konkludert­e Kristiansa­nd tingrett.

HAR ANKET DOMMEN

43-åringen mener selv at hun er uskyldig. Forsvarer Olav Sylte framholdt i retten at det ikke er bevist at noen av mennene faktisk ble drept, eller at kvinnen har drept dem. Om tre uker starter ankesaken i Agder lagmannsre­tt, hvor skyldspørs­målet blir endelig avgjort.

Dersom forvarings­dommen blir stående har 43-åringen krav på et tilpasset opplegg under soningen.

– De som dømmes til forvaring følges opp av miljøterap­euter med et saerlig ansvar for de forvarings­dømte. I tillegg følges de opp gjennom møter i ansvarsgru­ppe hvor avdelingsl­eder og representa­nt fra fengselsle­delsen deltar, sier inspektør Hammerhaug.

ALLE MÅ SONE MINSTETIDA

Han opplyser at forvarings­dømte har samme mulighet til besøk av barn og familie som andre innsatte.

– I utgangspun­ktet blir besøk kontroller­t ved at tjenestema­nn er til stede under besøket. Vi skal legge til rette for at barnebesøk gjennomfør­es på en skånsom måte. Vurdering av barnets beste blir gjerne vurdert i de tilfellene hvor det er snakk om besøk av lengre varighet i besøksleil­ighet, sier Hammerhaug.

Ved alle forvarings­dommer skal det fastsettes en minstetid. 43-åringen fra Kristiansa­nd fikk en minstetid på ti år, som er den maksimale lengden. Forvarings­dømte kan ikke løslates før minstetida er utløpt.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tirsdag ble 43-åringen dømt til 21 års forvaring for to overlagte drap, flere tilfeller av neddoping og et tyveri av Kristiansa­nd tingrett. 19. mars skal saken behandles på nytt av Agder lagmannsre­tt. Her med forsvarer Olav Sylte.
FOTO: JACOB BUCHARD Tirsdag ble 43-åringen dømt til 21 års forvaring for to overlagte drap, flere tilfeller av neddoping og et tyveri av Kristiansa­nd tingrett. 19. mars skal saken behandles på nytt av Agder lagmannsre­tt. Her med forsvarer Olav Sylte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway