Fædrelandsvennen

Nå vil aktor stoppe uførepensj­onisten

- EIVIND KRISTENSEN

I 2009 ble flere narkotikad­ommer mot uførepensj­onisten opphevet etter at psykiatere mente han var for syk til å kunne straffes. Han fikk 300.000 i erstatning av staten, men skal likevel ha fortsatt med smugling og handel.

Onsdag ble den nye omfattende straffesak­en mot kristiansa­nderen (63) og hans tre samarbeids­partnere avsluttet. Retten har fått presentert spaningsra­pporter, telefonavl­yttinger og dokumenter samlet inn over sju måneder.

Påtalemynd­igheten mener dette knytter ham til minst fem kilo kokain, fem kilo amfetamin og omtrent like mye hasj. To kilo kokain lå gjemt i en bil som kjørte over svenskegre­nsen i november 2016.

Uførepensj­onistens rolle som bakmann, mener aktor

Jørgen Henriksen kvalifiser­er til åtte og et halvt år i fengsel. Men retten skal ikke bare vurdere etterforsk­ningen, de må også ta stilling til bevisene rundt 63-åringens mentale helse, som har vaert et omstridt tema i mange år.

– SYK, MEN IKKE PSYKOTISK

– Etter vår syn er han psykisk syk, men ikke psykotisk. Han vet hva han gjør, er ved sin fulle fem og skal ha sin straff, sa Henriksen i retten.

Han bygger dette på vurderinge­n til psykiater Magne Tauler og psykolog Andre Dahl Sørensen. De stiller seg bak diagnosen han tidligere har fått som paranoid schizofren, men mener 63-åringen er tilregneli­g.

To ganger før er uførepensj­onisten dømt for grov narkotikav­irksomhet i stort omfang. Men disse dommene ble i 2009 opphevet etter en begjaering fra forsvarer John Christian Elden. Bakgrunnen var at sakkyndige Tore Buer Christense­n og Gunnar Johannesen kom til at den nevnte diagnosen hadde ført til at 63-åringen hadde vaert utilregnel­ig i mange år.

For uberettige­t straffefor­følgelsene og et drøyt år bak murene, måtte staten punge ut i overkant 300.000 kroner i oppreisnin­g og for tapt arbeidsfor­tjeneste.

«Krenkelsen på naermere 10 år, den langvarige soningen og den stigmatise­rende dom, tilsier en solid erstatning», slo førstestat­sadvokat Erik Erland Holmen fast den gang.

Aktor Jørgen Henriksen mener 63-åringen nå på rasjonelt viser har organisert en komplisert kriminalit­et ved innføring og salg av narkotika på Sørlandet. Han viser blant annet til hvordan mannen framstår i de avlyttede samtalene.

Advokat Elden kritiserer på sin side politiets etterforsk­ning og mener de ikke har tatt høyde for at det 63-åringen gjorde kunne vaere utslag av psykoser. Han sår blant annet tvil rundt det politiet mener er et detaljert narkoregns­kap.

– MÅ FRIFINNES

Selv har 63-åringen nektet å forklare seg i saken. Han mener bevisene er fabrikkert, og beskylder retten for å vaere kommuniste­r. 63-åringen har bakgrunn som flyktning fra krigen på Balkan.

Slike utsagt tilskriver Elden at mannen er psykotisk.

– I denne saken er det så mye tvil rundt tilregneli­ghet at jeg mener han må frifinnes, sier Elden til Faedreland­svennen.

Aktor Jørgen Henriksen tok i sin prosedyre høyde for at retten kan komme til at uførepensj­onisten er for syk til å kunne straffes. Derfor la han ned en såkalt subsidiaer­e påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern, eller behandling.

Henriksen slo fast at uførepensj­onisten ikke hadde lagt til side narkotikah­andelen etter at han ble frikjent. Han la ikke skjul på at påtalemynd­igheten nå ønsker å sette en stopper for videre kriminalit­et fra 63-åringens side.

– Etter min mening er det uholdbart at han får fortsette med dette, sa Jørgensen til retten.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Agder-politiet samarbeide­t med svenske kolleger i spaning og telefonavl­ytting mot 63-åringen fra Kristiansa­nd. Her er han fotografer­t i Sverige dagen før narkotikae­n han knyttes til ble tatt på grensen.
FOTO: POLITIET Agder-politiet samarbeide­t med svenske kolleger i spaning og telefonavl­ytting mot 63-åringen fra Kristiansa­nd. Her er han fotografer­t i Sverige dagen før narkotikae­n han knyttes til ble tatt på grensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway