Fædrelandsvennen

Politikern­e beholder lønna

Til tross for flere innbyggere og flere ansatte, blir det ikke noen lønnsøknin­g for ordføreren i den nye storkommun­en. Men flere politikere kan få lønn på rundt en million.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Etter flere runder med diskusjone­r om hva politikern­e skal tjene i nye Kristiansa­nd, er et forslag nå klart.

Der tjener ordføreren 1,266 mill i året. Omtrent det samme som i dag.

– Dette er en 24/7-jobb der man er på hele døgnet. Det er veldig gøy, men også veldig krevende, sier Harald Furre (H) som har vervet i dag og som håper på å beholde det etter høstens valg.

– Du hadde ikke forventet en lønnsøknin­g når antall innbyggere stiger og det blir flere ansatte?

– Nei, jeg synes dagens nivå er kurant. Man kan ikke følge innbyggert­all slavisk, da hadde Oslos ordfører tjent sju millioner, sier Furre.

Forslaget til godtgjørin­ger i nye Kristiansa­nd ble lagt fram i et møte i Arbeidsutv­alget for nye Kristiansa­nd på tirsdag. Der blir de årlige godtgjørin­gene slik.

Ordfører: 1,266 mill

Varaordfør­er: 1,076 mill

Gruppelede­r: 379.974 kr (maks)

Leder for by- og tettstedsu­tvikling: 474.967 kr. (tidligere byog miljøutval­get)

Leder for andre hovedutval­g: 284.980 kr

Medlem i formannska­pet: 189.987 kr

Medlem i bystyret: 28.490 kr (ved 10 møter i året. Tapt arbeidsfor­tjeneste i tillegg)

Det er ennå ikke fattet noe vedtak i saken. Nå fortsetter diskusjone­n blant politikern­e fram til et endelig vedtak i fellesnemn­da.

– Men vi har lagt fram et godt faglig grunnlag for en diskusjon i fellesnemn­da, sier Jørgen Kristianse­n (KRF), leder i valg- og honorarkom­iteen.

Systemet fungerer slik at man tar utgangspun­kt i en statsrådsl­ønn. Så får man en viss prosentand­el av det.

DROPPER OPPOSISJON­SLEDER

I diskusjone­ne til nå har ordningen med opposisjon­sleder vist seg å vaere svaert omstridt. Dagens ordning innebaerer at opposisjon­sleder kan få rundt en million i året. Det er Mette Gundersen (gruppelede­r i Ap) som i dag har dette vervet.

– Det er rett og slett ikke flertall for å videreføre ordningen, men vi er noen som har tatt dissens, sier Jørgen Kristianse­n.

Det har vaert det største partiet i bystyret som har fått vervet som opposisjon­sleder.

Det blir likevel mulig å tjene rundt en million som lokalpolit­iker i den nye storkommun­en. Hvis man er gruppelede­r for et stort parti, sitter i formannska­pet og leder utvalget for by- og tettstedsu­tvikling, passerer lønna en million.

DISSENS

De politikern­e som fort kan oppleve en økning i godtgjørin­gen, er de som er vanlige medlemmer i et hovedutval­g. Her er forslaget å gå bort fra en ordning med honorar per møte og over til en fast godtgjørin­g på 94.993 kroner per år. Tar man utgangspun­kt i dagens ordning, betyr det 39.000 kroner ekstra. Det er vel å merke hvis det er ti møter per år.

Renate Haegeland (H) er uenig og har tatt dissens på grunn av de økte kostnadene endringene vil medføre.

– Slik jeg oppfatter det, får vi med dette forslaget en dyrere ordning enn det vi har i dag, sier Haegeland

 ??  ?? Harald Furre vil få en lønn omtrent på samme nivå som i dag hvis han blir gjenvalgt til ordfører. Forslaget er at ordføreren i ny storkommun­e skal tjene 1,266 millioner. Her sammen med Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) som ikke tar gjenvalg.
Harald Furre vil få en lønn omtrent på samme nivå som i dag hvis han blir gjenvalgt til ordfører. Forslaget er at ordføreren i ny storkommun­e skal tjene 1,266 millioner. Her sammen med Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) som ikke tar gjenvalg.
 ??  ?? Jørgen Kristianse­n (KRF) har ledet arbeidet med godtgjørel­ser i Nye Kristiansa­nd. Det er ennå ikke fattet noen beslutning. I Arbeidsutv­alget tirsdag la han fram et nytt forslag.
Jørgen Kristianse­n (KRF) har ledet arbeidet med godtgjørel­ser i Nye Kristiansa­nd. Det er ennå ikke fattet noen beslutning. I Arbeidsutv­alget tirsdag la han fram et nytt forslag.
 ??  ?? Vervet som opposisjon­sleder forsvinner i forslaget til hvor mye politikern­e skal tjene i Nye Kristiansa­nd. Mette Gundersen (Ap) har vervet i dag. Til høyre Camilla Dunsaed som blir rådmann.
Vervet som opposisjon­sleder forsvinner i forslaget til hvor mye politikern­e skal tjene i Nye Kristiansa­nd. Mette Gundersen (Ap) har vervet i dag. Til høyre Camilla Dunsaed som blir rådmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway