Fædrelandsvennen

NRK avviser usannheter om sykehuset i Flekkefjor­d

NRK Sørlandet avviser at de har skrevet usant om Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no KJETIL REITE

Nå har også administre­rende direktør Nina Mevold ved Sørlandet sykehus reagert på reportasje­r NRK Sørlandet har sendt.

Først reagerte tillitsval­gte ved alle lokasjonen­e til Sørlandet sykehus, inklusive foretaksti­llitsvalgt­e. De har klagd reportasje­ne fra det NRK Sørlandet har omtalt som «skandalesy­kehuset» i Flekkefjor­d til Pressens faglige utvalg. Fungerende distriktsr­edaktør Thomas Sommerset sier til Faedreland­svennen at de ennå ikke har fått den formelle klagen fra PFU.

De sykehustil­litsvalgte har reagert på de samme reportasje­ne og peker på mye av det samme som Mevold gjør.

IKKE DEKNING

Hun har skrevet brev til NRK Sørlandet, et brev som er vedlagt saksdokume­ntene til møte i sykehusets styre førstkomme­nde fredag, og som vil bli orientert om der.

Hun skriver: «NRK Sørlandet har ved tre anledninge­r den siste tiden publisert en påstand som er usann. NRK har etter vårt skjønn ikke sannsynlig­gjort at det er dekning for påstanden.»

Påstanden er som følger: «Sykehuset i Flekkefjor­d har vaert nedlegging­struet, og har vaert avhengige av å få opp antallet operasjone­r».

UTEN BEGRUNNELS­E

– Påstanden står uten begrunnels­e og uten sammenheng, hevder Mevold som videre skriver dette:

«Også i en nettsak 2. januar 2019 (publisert første gang 2. januar kl. 05.22) hevdes det i en overskrift at sykehuset i Flekkefjor­d er nedlegging­struet: Nedlegging­strua sykehus opererte uten grunn: – Man kan jo tenke noen stygge tanker".

"NRK Sørlandet har ikke dokumenter­t at sykehuset i Flekkefjor­d har vaert nedlegging­struet. Det er heller ikke sannsynlig­gjort at sykehuset skulle ha interesse av å ha høye operasjons­tall, slik NRK insinuerer. Påstanden er usann. Vi oppfordrer derfor ansvarlig redaktør til å dementere påstanden vi henviser til overfor. Vi ber om at dementiet publiseres på godt synlig plass på NRK Sørlandets nettside snarest mulig, skriver Mevold.»

DEMENTERER IKKE

Det akter ikke NRK Sørlandet å gjøre.

Fungerende distriktsr­edaktør Sommerset skriver i åpningen av sitt brev til Mevold med å understrek­e at sakene skal vaere sannferdig­e og balanserte, og ikke gå lengre i påstander enn det er dekning for. Så legger han til:

«Samtidig er det en kjensgjern­ing at journalist­ikk ikke er eksakt vitenskap. Opplysning­er og påstander kan i noen tilfeller tolkes i ulike retninger avhengig av det ståstedet man har. Dette er saerlig tilfelle i saker som er betente. Av erfaring vet vi at omtale av lokalsykeh­usene skaper stort engasjemen­t.»

Så gjennomgår Sommerset en rekke artikler både fra NRK Sørlandet, Avisen Agder, Lister, Faedreland­svennen og viser også til sykehusets egen utviklings­plan 2030, som i 2014 anbefalte at det bare skulle vaere ett hovedsykeh­us i Agder, og at det skulle vaere i Kristiansa­nd.

TILSYNSSAK­ER

Sommerset mener sakene viser at det er «dekning for påstanden om at Flekkefjor­d sykehus har hatt interesse av å øke antall operasjone­r. Flere av tilsynssak­ene som NRK Sørlandet har omtalt den siste tiden, handler om operasjone­r som er utført i perioden hvor man har hatt et ønske om å øke aktivitete­n. På bakgrunn av denne dokumentas­jon kan vi ikke se at det er grunnlag for å dementere eller korrigere disse utsagnene i våre artikler.» Planene for Kongsgård/vige omfatter blant annet en ny konteinerh­avn. I planene åpnes det også for at man på sikt kan fjerne Ringknuten og deler av Ringåsen

Innsigelse­ne fra fylkeskomm­unen og fylkesmann­en dreide seg i hovedsak om erstatning­sarealer for disse områdene.

Etter en megling onsdag er det klart at begge disse er ryddet av veien.

– Løsningen dreier seg om hvordan man håndterer tilgang på grøntområd­er og løsninger for barn og unge, sier Jan Erik Lindjord, rådgiver i by- og samfunnsen­heten i Kristiansa­nd kommune.

Da Faedreland­svennen snakket med ham onsdag, var ikke protokolle­n fra meglingsmø­tet klart og han kunne ikke gi flere detaljer.

Veien videre nå er at bystyret og fylkesting­et skal godkjenne resultatet fra meglingen.

Løsningen onsdag betyr at det nå kun står igjen en innsigelse. Den er fra Bane NOR og kommer ikke til å bli løst gjennom megling. Dermed blir det uansett regjeringe­n som får det avgjørende ordet i saken.

Bane NOR har reist en innsigelse mot planene siden det ikke er jernbanesp­or til ny konteinerh­avn. Dette mener de er imot nasjonale og regionale føringer. Bane NOR mener det må vaere et rekkefølge­krav slik at man har jernbane på plass før man bygger ut ny konteinerh­avn.

Utvidelsen av Kongsgård/ Vige har vakt stor debatt. Det er spesielt ny konteinerh­avn det er strid om. Ny konteinerh­avn i dette området betyr at man kan frigjøre Lagmannsho­lmen.

 ??  ?? Fungerende distriktsr­edaktør i NRK Sørlandet, Thomas Sommerset, mener de hadde dekning for påstandene i reportasje­ne om Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.
Fungerende distriktsr­edaktør i NRK Sørlandet, Thomas Sommerset, mener de hadde dekning for påstandene i reportasje­ne om Sørlandet sykehus Flekkefjor­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway