Fædrelandsvennen

Dømt etter vill ferd på E 18

- TEKST: MARI HORVE REITE mari.horve.reite@fvn.no

31-åringen stakk fra politiet i en vill ferd på E 18 og krasjet med en personbil og en lastebil før han havnet i grøfta. Nå er han dømt til to års fengsel, men slipper snart ut.

Den nå 31 år gamle mannen fra Kristiansa­nd var langt fra edru da han satte seg i bilen sin, en Audi, 19. juni i fjor, sammen med en kamerat.

Han hadde ruset seg på amfetamin og klonazepam. 31-åringen satte kursen mot Lillesand på E 18. Det tok ikke lang tid før politiet fikk flere meldinger om mannens ferd.

Vitner forklarte at han kjørte vinglete og var borti autovernet flere steder.

FULGTE ETTER

Et ektepar som meldte fra til politiet fikk beskjed om å følge etter mannen. Mens kona hadde kontakt med politiet, kjørte mannen hennes, som er pensjonert politimann, etter Audien. De fulgte ham inn på Circle K-stasjonen på Kjerlingla­nd, der de møtte en Up-betjent, som var blitt kalt til stedet.

Ekteparet pekte ut mannen og bilen hans for politibetj­enten. Da betjenten slo blålysene på og signaliser­te at mannen skulle stoppe, satte han av gårde ut fra bensinstas­jonen. På veien kjørte han ned et avisstativ og inn i bilen til ekteparet, slik at deres bil fikk store skader.

POLITIJAKT PÅ E 18

Med politibile­n med blålys bak, begynte en ellevill jakt på E 18. Politiet hadde planlagt å stanse mannen med spikermatt­e ved Grimstad. Men da han kom til Trolldalen, kunne han ikke komme seg forbi et vogntog, siden det lå biler i venstre felt. 31-åringen forsøkte da å kjøre forbi vogntoget på innsiden, på høyre kant.

Det gikk ikke så bra. Bilen han kjørte ble klemt mellom autovernet og vogntoget, kastet opp i lufta og havnet over autovernet og stoppet nede i en skråning. Up-betjenten trodde det var snakk om en dødsulykke, og varslet alle nødetatene. Men da han kom ned til bilen, var den tom.

De to i bilen hadde stukket fra stedet, men ble pågrepet litt senere.

Sjåføren har forklart at han har fått problemer med søvn og høye lyder i ettertid, og ifølge legeerklae­ring har han symptomer på posttrauma­tisk stress.

HAR TILSTÅTT

31-åringen har tilstått alt han er tiltalt for, men først etter å ha blitt konfronter­t med bevisene i saken. I tillegg til episoden over, er han også funnet skyldig i å oppbevare narkotika hjemme og for å ha slått en mann flere ganger i ansiktet og hodet i Vennesla 27. oktober i fjor.

Den tiltalte 31-åringen er domfelt flere ganger tidligere, blant annet for kjøring i ruset tilstand og for vold og ran. Han har aldri hatt førekort, og er fra før ilagt sperrefris­t for alltid for å kunne ta førekort. Bilen var også kollisjons­skadet fra før, og 31-åringen hadde tapet fast noen falske bilskilt med gaffatape.

31-åringen har allerede sittet i varetekt 203 dager. Han dømmes til to års fengsel, der han må sone ett år og tre måneder ubetinget. Resten gjøres betinget, under forutsetni­ng av at han deltar på et narkotikap­rogram med domstolsko­ntroll.

Det betyr at han slippes ut av fengsel om to måneder, og skal da i gang med narkotikap­rogrammet, som flere av 31-åringens kontaktper­soner i fengsel og rusomsorg mener han er motivert for. I tillegg må han betale 349.308 kroner i erstatning for vogntoget, som ble totalvrak etter kollisjone­n.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN ?? Bilen havnet i grøfta etter sammenstøt­et med vogntoget. E 18 ble stengt i begge retninger etter ulykken.
FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN Bilen havnet i grøfta etter sammenstøt­et med vogntoget. E 18 ble stengt i begge retninger etter ulykken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway