Fædrelandsvennen

Forventer bedre resultat i 2019

Byggma ASA viste gode takter i fjerde kvartal 2018, men året som helhet ble svakere enn 2017.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

56 millioner kroner er jo mange penger, men ikke spesielt imponerend­e som resultat (før skatt) av en omsetning på naermere 1,7 milliarder kroner. Men slik lyder nå de to viktigste tallene for det børsnotert­e og Vennesla-baserte byggevarek­onsernet Byggma ASA fra 2018.

Når det er sagt, viste fjerde kvartal isolert sett pen framgang på både topp- og bunnlinje i forhold til samme periode i 2017.

– 2017 var et godt år, påpeker konsernsje­f Geir D rangs landoverfo­r F a ed re landsvenne­n.

FORTSATT BØRSNOTERT

Drangsland og hans familie eier nå hele 80,81 prosent av aksjene i Byggma. Tidligere, når vi har snakket med ham om hensikten med å vaere børsnotert, har han sukket litt og vist til andre aksjonaere­rs rettighete­r.

Og apropos aksjonaere­r: Det ligger an til et aksjeutbyt­te på én krone per aksje etter 2018. Ettersom det er drøyt sju millioner aksjer i selskapet, skulle regnestykk­et vaere enkelt. Kassebehol­dningen er for øvrig så solid at sju mill. snaut nok vil merkes.

– Vi skal nok klare å skrape sammen pengene. Men for å vaere alvorlig: God likviditet betyr både trygghet og muligheter, sier Geir Drangsland.

KOSTNADSPR­OBLEM

Nytt av året er at Byggma deler virksomhet­en inn i de fire segmentene plater, bjelke, vindu og belysning.

Platesegme­ntet, som går best for tiden, omfatter blant annet Huntonit i Vennesla.

– Men største bidragsyte­r er Forestia. Når det gjelder Huntonit, er omsetninge­n god nok, men kostnadene for høye. Det må vi gjøre noe med i 2019, framholder konsernsje­fen.

– Antyder du bemannings­reduksjone­r?

– Heller at naturlig avgang åpner muligheter for å løse arbeidsopp­gaver på andre måter.

VENTER ULDAL-BEDRING

Hele vindussegm­entet sliter. Uldal AS på Birkeland, som inngår der, har store forsinkels­er og ekstrakost­nader knyttet til investerin­gen i nytt utstyr som er ment å bringe bedriften opp minst én divisjon i markedet. Som Geir Drangsland sa til Faedreland­svennen for to år siden: «Skal du vaere sikret plass hos ledende forhandler­e som Byggmakker eller Maxbo, må du ha en sterk markedspos­isjon. I dag er Uldal nummer fem eller seks og blir ikke alltid foretrukke­t».

– Vindusprod­uksjonen på Varhaug er lagt ned og flyttet over til Uldal. Jeg forventer at samlokalis­eringen skal gi bedre resultater i 2019, mener Geir Drangsland om den saken i februar 2019.

SNAUE 600 MILL.

Generelt er det å si at konkurrans­en er hard i markedet for byggevarer. For 2019 ventes et aktivitets­nivå på linje med fjorårets, som alltid med forbehold for usikkerhet­sfaktorer. Men Byggma videreføre­r et ambisiøst investerin­gsprogram.

Onsdag ettermidda­g var Byggma verdsatt til 597 millioner kroner på Oslo Børs. At det er 27–28 prosent under bokført egenkapita­l, er prisen Geir Drangsland må betale for å vaere en så totalt dominerend­e eier.

 ??  ?? Byggmas hovedkonto­r ligger i samme bygningsko­mpleks i Vennesla som huser dattersels­kapet Huntonit AS – fortsatt omtalt som «Wallboarde­n».
Byggmas hovedkonto­r ligger i samme bygningsko­mpleks i Vennesla som huser dattersels­kapet Huntonit AS – fortsatt omtalt som «Wallboarde­n».
 ?? FOTO: ARKIV ?? – Vindusprod­uksjonen på Varhaug er lagt ned og flyttet over til Uldal. Jeg forventer at samlokalis­eringen skal gi bedre resultater i 2019, mener konsernsje­f Geir Drangsland.
FOTO: ARKIV – Vindusprod­uksjonen på Varhaug er lagt ned og flyttet over til Uldal. Jeg forventer at samlokalis­eringen skal gi bedre resultater i 2019, mener konsernsje­f Geir Drangsland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway