Fædrelandsvennen

Oljefondet tapte 485 milliarder kroner i fjor

-

Statens pensjonsfo­nd utland fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent, tilsvarend­e et tap på 485 milliarder kroner, i fjor.

Det var fondets aksjeinves­teringer som fikk det klart svakeste resultatet, og som egenhendig sørget for at årsavkastn­ingen gikk i rødt i fjor. De falt med 9,5 prosent. Eiendomsin­vesteringe­ne fikk en avkastning på 7,5 prosent, mens renteinves­teringene steg 0,6 prosent.

Resultatet til oljefondet, som Statens pensjonsfo­nd utland er bedre kjent som, ble lagt fram onsdag formiddag. Nok en gang ble fondet slått av referansei­ndeksen, med 0,3 prosentpoe­ng.

Fondet opplevde store svingninge­r i fjor, et år preget av uro i markedene. Svak utvikling på aksjemarke­dene i første og fjerde kvartal var utslagsgiv­ende for at året som helhet gikk ned.

– Resultaten­e i 2018 var svake. Avkastning­en over tid har likevel vaert god, og høyere enn avkastning­en på referansei­ndeksen som forvaltnin­gen måles mot, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

Det er andre gang siden finanskris­eåret 2008 at Statens pensjonsfo­nd utland ender året svakere enn det startet. Verdifalle­t i fjor er det største siden oppstarten i 1998, med unntak av nettopp 2008, da den negative avkastning­en var på hele 23,3 prosent. Gjennom hele sin historie har fondet bare hatt negativ avkastning fire ganger før i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway