Fædrelandsvennen

Den merkelige havnedrift­en...

Det er spennende lesing når vi ser at toppetasje­n i Kanalbyen legges ut for salg i «hyttemarke­det» for 15 millioner.

- NILS NILSEN, Ap-politiker

Silomotsta­nderne bør ikke klage over dette. Eiendomssa­lget er kanskje det beste eksempelet på at havneeiend­om omsettes til maksimal inntekt for havnekasse­n – akkurat slik de som styrer havnekasse­n plikter å gjøre. Hvorfor man da ikke har solgt siloen til maksimal pris, vil selvsagt bli debattert når kontrollor­ganene en vakker dag kommer til sin fasit og valget i 2019 har innsatt et nytt havnestyre.

Det er forfrisken­de når en privatpers­on også uttaler at han synes det er greit å tjene et par millioner på ren venting. Han har inngått kontrakt om å kjøpe en leilighet til 13 mill i 2016, og forventer at den samme kontrakten kan selges videre for 15 mill i 2019. I mellomtide­n er det ikke løftet så mye som en hammer for hans del. Men han tar selvsagt en betydelig risiko om å måtte innfri og fysisk betale hele 13 mill i løpet neste måned, dersom ikke «hytta» blir solgt.

En slik risiko og spekulasjo­n bør ikke havna ta seg råd til. For her er det også betydelig fare for tap. D ersom prisen på 15 mill oppnås, viser det også en helt ny side av både Kanalbyen og driften av Kristiansa­nd Havn. Man kan altså ved utbygging av 147 kvadratmet­er mur, omsette nesten 4 ganger mer på salg av en leilighet, enn det man omsetter på et helt år med cruisetraf­ikk. Dette ene leilighets­salget genererer alene også mer omsetning enn det havna gjør isolert i både salg av tjenester til offshore, leie av havneplass/eiendom og bulk/ stykkgods. Altså alle de funksjoner man i dag bruker milliarder på å flytte til Kongsgård–vige. (Tall fra 2017).

Er det ikke utrolig?

Hva leilighets­salget generer av inntjening, er selvsagt en ganske annen sak. Sørlandsny­hetene og mange andre har lenge kunnet hevde med både dokumentas­jon og tyngde at Kristiansa­nd Havn ikke kommer til å tjene fem flate øre på byggingen av Kanalbyen. Til det er kostnadene med å erstatte tapte kaiarealer, enten det er til cruisebåte­r eller oljerigger, altfor store. En rekke styremedle­mmer i Kanalbyen-styrene har for lengst innsett dette, og forlatt skuta.

Nettopp derfor er det også viktig at Kristiansa­nd Havn utad overfor politikere og publikum pøser på med informasjo­n om nye suksesshis­torier innen cruise og offshore. For selv om inntekter og omsetning i disse markedsseg­mentene er latterlig små sammenlign­et med for eksempel drift av fergetermi­nal og container, så genererer de inntekter som er betydelig større enn leilighets­salg i Kanalbyen.

Kristiansa­nd havn har med andre ord for lengst begynt å servere sin egen hale til forrett i alle styremidda­ger. Kun overdådige festtaler kan dermed overskygge det faktum at maten smaker av bedervet hund.

Paradoksen­e vi sitter igjen med er også mange. Har vi egentlig bruk for noen giganthavn på Kongsgård–vige, sett bort fra at man ønsker å frigjøre arealer for leilighets­spekulasjo­n? Svaret på dette er et definitivt nei! T renger byen nye leilighets­arealer på Silokaia og på Lagmannsho­lmen som kun egner seg for en svaert begrenset del av befolkning­en? Svaret på dette må vel også streng tatt bli et nei! Tvert imot blir det vel ganske trangt i Kanalbyen mellom siloer, renseanleg­g, klatrepark­er, kulturhus, museer, parkerings­hus og friluftsom­råder. 128 leilighete­r står i disse dager klar til overtagels­e. Kun 23 av dem er så langt tinglyst på nye eiere. Resten står tinglyst på Kristiansa­nd kommune for at havna og partneren Jbu-eiendom AS skal slippe eiendomssk­att mens spekulante­ne venter på at kontrakten­e de har inngått kan selges med gevinst. Er dette god byutviklin­g? Er det dette våre politikere skal legge til rette for? Er dette god og sosial boligpolit­ikk? Også her må svarene bli nei!

Så til det største paradokset av dem alle: Kristiansa­nd Havn og politikern­e har vaert strengt imot etablering av hotell på Silokaia. Dette til tross for at milliongev­inster har vaert reelle og tilgjengel­ige. M en hva er det man ender opp med? Blir Kanalbyen til sist byens nye «hytteområd­e», egnet for massiv omsetning på Air-bnb? Mye kan tyde på nettopp det. Og da har vi vel fått et «hotell»?

En del av dem som har tilkjenneg­itt at de har kjøpt leilighet på spekulasjo­n om markedsopp­gang eller utleie finnes blant både kommuneans­atte, havneansat­te og Havnas innleide prosjektle­delse. Tanken om å drive «hotell» er altså ikke så fjern likevel. Saerlig ikke dersom gevinsten kan lande i egne private lommer.

Man står også i fare for at bankene som har garantert for de mange kontraktsp­osisjoner også må overta dem dersom ikke spekulante­ne i neste måned klarer å hoste opp full betaling for kontrakten­e som er inngått. Og da er hotelltank­en helt reell. Leilighete­ne havner i utleiemark­edet frem til de blir solgt billig til nye spekulante­r.

På Lund har de samme politikern­e som vil bygge ny havn, også bestemt at industriom­rådet og Industriga­ta ovenfor skal transforme­res til en helt ny kompakt bydel. Tanken på Lund som industriom­råde er altså forlatt.

Sett i lys av skandalene som utspiller seg i den merkelige havnedrift­en, er det kanskje på tide at de samme politikere spør seg om ikke Lund også burde få boliger helt ned til strandlinj­en fremfor ny industri som vi trolig kan lokalisere andre steder på billigere og mer hensiktsme­ssig måte. B yens befolkning bør kanskje forvente såpass av omløp i hodet på dem som er valgt til å tenke for oss?

Trenger byen nye leilighets­arealer på Silokaia og på Lagmannsho­lmen som kun egner seg for en svaert begrenset del av befolkning­en?

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Blir Kanalbyen til sist byens nye «hytteområd­e», egnet for massiv omsetning på Air-bnb? Mye kan tyde på nettopp det, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJETIL REITE Blir Kanalbyen til sist byens nye «hytteområd­e», egnet for massiv omsetning på Air-bnb? Mye kan tyde på nettopp det, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway