Fædrelandsvennen

Agder trenger matfaglaer­te!

- EDVIN PEDERSEN, driftssjef, og 16 butikksjef­er i MENY Agder

1. mars er fristen for å søke videregåen­de opplaering. Vi i MENY frykter at den nedadgåend­e trenden for matfagene fortsetter.

Det bekymrer oss. Vi sliter allerede i dag med å rekruttere faglaerte til våre ferskvares­tillinger.

Utfordring­en er godt kjent. Det er for få som utdanner seg til yr- kesfag i Norge. De fleste vil ha en master heller enn å bli en mester. Dette selv om det er tilstrekke­lig med laerlingpl­asser og at man i mange fag nesten er garantert jobb etter endt utdannelse.

For matfagene er situasjone­n prekaer. På 12 år er antallet søkere til matfagene redusert med 35 prosent. Også i fjor var det en nedgang i søkertalle­ne selv om det var en liten oppgang til yrkesfagen­e totalt sett. Å få tak i gode fagfolk er blitt stadig vanskelige­re. Dette gjelder ikke minst her i Agder.

For en supermarke­dkjede som MENY er dette en utfordring. Vi trenger fagfolk i våre 16 butikker i Agder og 186 butikker på landsbasis. Vi har til enhver tid nesten 1000 personer med fagbrev som butikkslak­ter, konditor eller sjømathand­ler i våre butikker.

I MENY sitter vi ikke og venter på at noen andre skal løse dette problemet for oss. Vi jobber aktivt selv for å få ungdommer til å velge matfag, og vi har cirka 100 laerlingpl­asser hvor vi jobber for å tiltrekke oss de unge som brenner for matfagene. I løpet av 10 år har vi utdannet ca 1000 laerlinger – fagfolk som i dag jobber i MENY, eller som har valgt å utvikle faget sitt andre steder.

Det vi har laert er at de fleste ikke vet hvilke muligheter yrkesfag kan gi. De vet ikke hvor viktig matfagene er for produktutv­ikling, matoppleve­lser og det å ivareta norsk matkultur. De vet ikke hvilken anerkjenne­lse de faktisk får fra de mange forbrukern­e som er glad i god mat. Og de vet ikke hvor variert arbeidsdag­ene kan vaere, uansett om man jobber i MENY, eller med matfag andre steder.

Vi oppfordrer ungdom som ønsker seg en spennende og variert jobb om å søke seg til matfagene. Her på MENY i Agder står vi med åpne armer for faglaerte som ønsker å jobbe med mat og norsk matkultur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway