Fædrelandsvennen

Ville du sette barn til fremtidas verden, Erna?

- ODDMUND HARSVIK, Kristiansa­nd

Statsminis­ter Erna Solberg: Jeg ser du ber flere yngre kvinner baere frem flere barn.

Slik du ser verden utvikle seg, ville du tatt sjansen på å sette barn til denne hatefulle verden, hvor vinter er blitt til vår og sommer til flom?

Jeg sitter akkurat og ser på Dagsrevyen, hvor de har et innslag om bønder på Jaeren som pløyer jorda og planter gulrøtter. Vi er per dags dato, når dette skjer, den 20. februar. Det er mange signal på at årstidene snur, landområde­r ute i verden er i ferd med å bli ubeboelige. Også her hjemme blir folk rådet til å flytte fra steder hvor de en gang, for få år siden, bygde seg et hjem de mente de skulle bo livet ut. Nå er rasfaren så akutt at det ikke er trygt å bo.

I tillegg har stormakten­e valgt egosentrik­ere som statsleder­e, som ikke tror på klimaendri­ngene. Trump er en av de som blåser av det og mener det hele er faser i klodens syklus. På samme måte har en nazist blitt valgt til statsleder i Brasil. Venezuela styres av en diktator, som kaller seg kommunist. Han holder seg til makta ved å sulte og true folket sitt.

I Storbritan­nia vet de ikke hvordan de skal komme seg ut av EU med en handelsavt­ale de kan leve med. Ungarn og Polen styres av ledere som polarisere­r. Våpenkappl­øpet mellom Russland og USA er nå på nivå med den kalde krigen. Putin skryter av raketter med atomhode, som kan treffe hvilken som helst by i Vest-europa. Trump vifter selvfølgel­ig med sin knapp og sier han har den største.

Det er i denne verden du inviterer unge kvinner til å ha mer sex med sikte på å bli gravide. Jeg for min del, ville aldri med vitende vilje blitt pappa til et lite barn som er tvunget til å vokse opp i en verden hvor oversvømme­lse og orkaner skjer daglig rundt om i våre naerområde­r. Hvor flyktnings­trømmen fra 2015 blir blåbaer. Strømmen av klimaflykt­ninger som søker en noenlunde tørr havn å bosette seg vil tvinge seg inn. Folk fra landområde­r sør for Sahara som søker seg til matfatet her nord.

Du kan gjerne si at jeg er for pessimisti­sk. Men jeg vet at vi snakket om klimaendri­nger allerede i slutten på 1980-årene. Vi utsatte og utsatte tiltak. Nå ser vi endringene komme i rekordfart, og fremdeles er ikke dere politikere villige til å trekke ut fingeren og få gjort noe. Dere vet hva som må til for at vil skal rekke 1,5-gradersmål­et. Men det koster for mange penger, mener dere. Og stenger dere kranene nå, risikerer dere å ikke bli gjenvalgt. Og det er jo verre for dere enn hele klimakrise­n og Putins bomber til sammen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway