Fædrelandsvennen

Promillegr­ensen til sjøs

Spørsmålet om promillegr­ense for fritidsbåt­er var oppe i stortinget i midten av januar 2019.

- ATLE J FOSSE , samfunnsvi­ter

Det var forslag om å endre grensen fra 0,8 til 0,2 for båter under 15 meter (49 fot), slik at promillegr­ensen ble med regelen for båter over 15 meter. Forslaget har tidligere vaert oppe i stortinget i 2014, men ble også da nedstemt. Det er all grunn til å spørre om politikern­es vedtak er faglig fundert og i tråd med folks ønsker.

Det var Transport- og kommunikas­jonskomite­en i Stortinget som innstilte på at grensen skulle vaere den samme som før. Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) fulgte opp.

I Europa varierer promillegr­ensen fra 0 til 0,8. Den norske promillegr­ensen er således blant de høyeste når det gjelder fritidsbåt­er til sjøs i hele Europa. Dette til tross for at vi har en av de vanskeligs­te kyster med hensyn til sårbarhet for uhell og ulykker på grunn av mange skjaer, øyer og holmer.

I 2017 ble det gjennomfør­t en undersøkel­se av Kantar TNS Gallup som viste at 72 % av de spurte mente det burde vaere lik promillegr­ense til vanns som til lands; 0,2.

Ut fra data fra en annen del av den samme undersøkel­se, kom det samtidig frem at kunnskapen om promillegr­ensen var uventet lav. Bare 1 av 4 visste at grensen var 0,8, mens ca. 1 av 3 (32 %) trodde den var 0,2, og like mange trodde den var 0,5. N å kan en si det kan vaere bra at mange tror den er lavere enn den er, da det kan føre til mindre promilleat­ferd. Samtidig kan en også si det understrek­er forventnin­ger hos folk om lavere grense. Folks mening om at 0,8 er for høy grense kom også frem i en undersøkel­se gjort av Yougov for forsikring­sselskapet If. Denne viste at 60 % mente grensen på 0,8 var for høy. Et viktig argument for å redusere grensen fra 0,8 til 0,2 for båter opp til 49 fot (15 meter) har vaert at mange av disse båtene er laget for stor fart, på opp til 40 knop og mer. I Sverige har de 0,2 i promillegr­ense for alle båter som kjører raskere enn 15 knop. Uavhengig av størrelse. For båter under 10 meter (ca. 32 fot) har de gjort et unntak med 1,0 promille, men det er også under forutsetni­ng av at farten er under 15 knop. Til gjengjeld har svenskene høye bøter på overtredel­se av fartsregle­ne.

Naeringsmi­nisteren har i sin begrunnels­e blant annet holdt frem at det er ingen reell fare før promillen er over 0,8 for småbåter. Dette er en uttalelse som ikke er i tråd med verken folkemenin­g eller faglige vurderinge­r. Studier fra psykologis­k institutt ved universite­tet i Bergen konkludere­r med at en grense på 0,8 begrenser båtførers evne til å ta avgjørelse­r som er avgjørende i høy fart. Ikke minst er det mange eksempler på det, spesielt i tåke og lett mørke.

I begrunnels­en for forslaget i Stortinget vises det også til at antall personer som omkommer med alkohol i blodet holder seg stort sett på det jevne. Her tar en ikke høyde for at det kan vaere mørketall på grunn av få obduksjone­r og manglende kontroll.

Et annet argument er uhell og skader. Argumenter knyttet til forslaget har også vaert at det er manglende kapasitet til promilleko­ntroll hos politiet. Etter undertegne­des oppfatning er dette ikke holdbare argumenter. Det bør gis et klart signal til alle båtførere om behovet for en lav promillegr­ense. Lavere grense ville hevet bøtene for dem som har for høy promille. F or egen nysgjerrig­hets skyld gikk jeg inn på promilleka­lkulatoren.no og så på hva jeg kunne drikke, med min vekt, uten å gå over 0,8 i promille. Jeg fant ut at jeg kunne drikke nesten 3 halvlitere øl med en prosentsat­s på 4, 5 %. Eller 4 enheter brennevin 40 % med en størrelse på 0,04 ltr.

Nå er vi alle enige om at det er den enkeltes ansvar å kjøre ansvarlig uansett promillegr­ense, men når vi har så mye viten om alkoholens virkninger, er det uheldig at Stortinget ikke tar konsekvens­en av denne viten. Dette utgangspun­ktet har ikke noe med moralisme å gjøre, men handler om kunnskap og fakta basert på meningsmål­inger og studier om hvordan alkohol virker på vurderings­evnen hos oss alle ved ulike promiller. J eg tror det ville vaert stor forståelse for en reduksjon i promillegr­ensen for hurtiggåen­de fritidsbåt­er. Selv en grense mellom 0,8 og 0,2, dvs. 0,5 ville vaert bedre enn den vi har i dag, men det ble heller ikke foreslått i Stortinget.

Jeg tror det ville vaert stor forståelse for en reduksjon i promillegr­ensen for hurtiggåen­de fritidsbåt­er.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren tar til orde for lavere promillegr­ense til sjøs.
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren tar til orde for lavere promillegr­ense til sjøs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway