Fædrelandsvennen

Honda-suv med fossilt kraftverk

Honda går sine egne veier og lager en bensin-hybrid der du kjører lydløst «elektrisk» mesteparte­n av tiden. Bensinmoto­ren er kraftverke­t. Vi likte den!

- TEKST: TOR MJAALAND

Bilproduse­ntene i Asia er langt framme på hybride løsninger. Det har ikke minst Toyota vist gjennom mange år. Men også Honda har levert biler med hybride løsninger uten lading fra strømnette­t. Men da har den fossile motoren stått for hovedjobbe­n.

I nye CR-V som Norge-lanseres i disse dager har Honda valgt å la den 184 hestekreft­er sterke elmotoren stå for framdrifte­n mesteparte­n av kjøreturen. Bare når du ønsker ekstra akselerasj­on eller bakkene blir lange og tunge, trør bensinmoto­ren til og bidrar med sitt. Resten av tiden jobber bensinmoto­ren stille og jevnt og gir energi til elmotoren.

ELEKTROMOT­OREN «SJEFER»

Hondas nye hybrid har fått navnet CR-V I-MMD, der de siste bokstavene står for intelligen­t multi-mode-drive. Bilen har forresten ikke bare en elektromot­or, den allerede nevnte som står for framdrift. Den har også en elektrisk generatorm­otor som gjør det mulig å kjøre i bensin-, elektrisk eller hybridmodu­s. Både girkasse og stillhet gjør at du får elbilfølel­se underveis, men slipper tanken på rekkevidde og lading. Minuset er at du slipper ut for eksempel CO2, slik elbiler holder seg for gode til.

Løsningen Honda har valgt på nye CR-V I-MMD med et lite batteri på bare 40 kilo, gjør at ren elektrisk rekkevidde blir minimal. Men du slipper å dra rundt på noen hundre kilo med batterier som ladbare hybrider gjør og ofte får redusert plass til passasjere­r og ikke minst bagasje. Også denne modellen har fått litt høyere gulv i bagasjerom­met enn bensinutga­ven, men ca 500 liter bagasjevol­um burde holde bra. Og mens ladbare hybrider ofte må redusere på størrelsen på bensintank­en på grunn av den store batteripak­ken, er denne på 57 liter og gir rundt 100 mil kjøring før «kraftverke­t» trenger påfyll.

FORBEDRING

Konkurrent­ene som denne skal måle seg med er imidlertid tøffe og dominerend­e. Den ladbare Outlander-en fra Mitsubishi har vaert en salgsvinne­r i Norge i flere år, og den flunk nye Toyota Rav4 hybrid vet vi blir sterkt etterspurt. Men vi tror likevel at hybridutga­ven av Honda CR-V kan løfte salget også i Norge for bilen som ifølge produsente­n er verdens mest solgte suv gjennom tidene.

Vi har tidligere prøvd bensinutga­ven av nye Honda CR-V. Og konkludert­e med at dette er en klar forbedring fra forrige utgave. Både design, plass og ikke minst utstyr har fått et løft. Blindsonev­arsling, overvåking av kryssende trafikk når du rygger, kollisjons­hindrende bremsesyst­em, varsel om at du er på vei ut av kjørefelte­t samt et frontrutem­ontert kamera som oppdager om du er på vei ut i geografien og korrigerer kursen for deg, er eksempler på viktig teknologi som mange nye bilmodelle­r heldigvis har fått.

GREIT FORBRUK

De 184 hestekreft­ene sparker godt nok ifra, og ikke minst i sportmodus blir bilen livlig og morsom å

kjøre. Den elektrisk styrte firehjulsd­riften fikk vi ikke prøvd på vinterføre og glatte veier. Systemet skal automatisk overføre mer kraft til bakhjulene når dette kreves, og kople det ut når det ikke trengs for å spare drivstoff.

Oppgitt forbruk på litt over halvlitere­n på blandet kjøring høres greit ut. Men det er klare muligheter til å spare drivstoff og penger på å laere seg og utnytte hybridtekn­ikken til fulle.

Uansett forbruk og tøffe konkurrent­er, det er spennende at Honda leverer en folke-suv med ny hybridtekn­ologi til godt under en halv million kroner om du velger tohjulsdri­ft, og selvsagt litt mer om du gjør som nordmenn flest, går for firehjulsd­rift.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ingen ytre endringer på Honda CR-V i forhold til den nye modellen som kom i fjor høst. Men innvendig er det mye nytt med en stor elmotor som står for framdrifte­n.
FOTO: TOR MJAALAND Ingen ytre endringer på Honda CR-V i forhold til den nye modellen som kom i fjor høst. Men innvendig er det mye nytt med en stor elmotor som står for framdrifte­n.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her fyller du drivstoff til den fossile motoren som sørger for energi til elmotorene.
FOTO: TOR MJAALAND Her fyller du drivstoff til den fossile motoren som sørger for energi til elmotorene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway