Fædrelandsvennen

Stadig tøffere elbilkrig

Det skjer mye, og det skjer raskt på elbilfront­en. Nå er det klart at Peugeot vil vaere med for fullt og lanserer ny 208 med elmotor. Og om kort tid er nye Kia Soul med super rekkevidde i butikkene.

- TOR MJAALAND KRISTIANSA­ND

Med 340 kilometer rekkevidde etter ny og strengere måling (wltp), 50 kwh batteri, 136 hestekreft­er og hurtigladi­ng til 80 prosent på 30 minutter, bør Peugeot e-208 vaere en bil som treffer det norske elbilmarke­det. Om prisen blir hyggelig og ventetiden ikke for lang.

Men Peugeot skal få føle konkurrans­en fra mange og nye utfordrere. Allerede i april skal den bebudede nye utgaven av elbilsukse­ssen Kia Soul vaere klar for Norge. Begge bilene vises for første gang på bilutstill­ingen i Genève 5. mars og kommer helt sikkert til å bli omfattet med stor interesse.

SOUL VINNER

Når det gjelder rekkevidde, ser det ut til at nye Soul slår den franske utfordrere­n. Tredje generasjon Soul kommer med to batteripak­ker, 64 kwt og 39,2 kwt. De nye batteriene skal ha 25 % bedre energieffe­ktivitet enn utgående modell. Med det største batteriet klarer nye e-soul inntil 452 kilometer på en lading, målt etter Wltp-standarden. Med minste pakken går rekkevidde­n ned til 277 kilometer.

– Det er veldig gøy å lansere nok en elbil med tøff design og god rekkevidde. Soul Electric har vaert en av våre bestselger­e siden den ble lansert høsten 2014, og det er stor interesse for nye e-soul, sier Irene Solstad, adm. direktør for Kia i Bertel O. Steen AS.

TIL HØSTEN

Når det gjelder Peugeot e-208, kan norske kunder sette seg på reservasjo­nslisten samme dag som den lanseres. Når leveransen­e starter er litt uklart, men de første bilene kommer antagelig til Norge sent på høsten.

Prisen vet vi heller ikke mye konkret om, men skal den bli konkurrans­edyktig, må den nok havne et godt stykke under 300.000 kroner.

Også prisen på nye Kia Soul blir spennende å få avslørt. Dagens utgave starter på 256.000 kroner, med doblet batterikap­asistet passerer vi nok 300.000 kroner og vel så det.

Elektrifis­erte modeller sto for en åttendedel av alle biler Kia solgte i Europa i 2018. I 2017 var tallet en av ti. Og mens Peugeot e-208 også kommer i bensinvers­jon, vil nye esoul kun lanseres i elektrisk versjon på det europeiske markedet.

7,6 SEK FRA 0–100

Den kraftigste elmotoren i e-soul har 204 hk / 150 kw, og et dreiemomen­t på 395 Nm – en økning på 39 prosent fra utgående modell. 0100 gjøres unna på 7,6 sekunder. Forventet gjennomsni­ttlig forbruk er 157 Wh/km på landeveisk­jøring og 109 Wh/km for bykjøring.

Nye e-soul har lastekapas­itet på 315 liter og 1.339 liter med baksetene nedlagt (VDA). Her ligger Peugeot litt etter, med 280 liter. Men det er en optimistis­k infosjef som gleder seg til den nye elbilen:

– Dette er starten på andre generasjon elektriske biler fra Peugeot, og starten på en voldsom elektrifis­eringsbølg­e fra PSA. Innen 2025 skal alle modellene finnes i minst en elektrifis­ert versjon, sier Stian Gihle, informasjo­nssjef for Peugeot hos Bertel O. Steen.

 ?? FOTO: KIA ?? Nye Kia Soul får rekkevidde på 45 mil. Til Europa kommer den bare som elbil.
FOTO: KIA Nye Kia Soul får rekkevidde på 45 mil. Til Europa kommer den bare som elbil.
 ?? FOTO: PEUGEOT ?? Nye Peugeot 208 er lengre, lavere og bredere enn dagens modell. Den kommer både med bensinmoto­r og i el-utgave.
FOTO: PEUGEOT Nye Peugeot 208 er lengre, lavere og bredere enn dagens modell. Den kommer både med bensinmoto­r og i el-utgave.
 ?? FOTO: PEUGEOT ?? Peugeot lover kraftige oppgraderi­nger på i-cockpiten i nye e-208.
FOTO: PEUGEOT Peugeot lover kraftige oppgraderi­nger på i-cockpiten i nye e-208.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway