Fædrelandsvennen

Japansk klassiker er tilbake

En klassiker er om kort tid klar for Norge. Corolla, med mer enn 50 års historikk og flere millioner solgte biler, kommer i helt ny utgave.

- TOR MJAALAND

Toyota Corolla var lenge en av de mestselgen­de bilmodelle­ne i Norge. Men så forsvant den, arvtakeren fikk navnet Auris, og fortsatte med å leve gode salgstall.

Mange forbinder nok Corolla med robusthet, kvalitet og sikkerhet, folkelige priser – og kanskje litt trausthet. Undertegne­de kjører en snart 20 år gammel Corolla, som det aldri er trøbbel med. Nå hevder Toyota at trausthete­n kan strykes fra lista over Corollaege­nskaper.

Men prisene er fortsatt folkelige med startpris på rett under 300.000 kroner. Rimeligste Corolla er 1,8 Hybrid Sense, den starter på 297.300 kroner. Touring Sports starter på 309.300 kroner, som 1.8 Hybrid Sense.

TO HYBRIDLØSN­INGER

I andre enden av prisskalae­n får du kombiutgav­en som 2.0 Hybrid Executive RED til 436.400 kroner. Dyreste stasjonsvo­gn er 2.0 Hybrid Executive RED, til 460.300 kroner.

For første gang kan man velge mellom to hybriddriv­linjer i en Toyota, en oppdatert 1,8-liters variant med 122 hestekreft­er og en ny 2-liters variant med 180 hestekreft­er.

Toyopta er stolt av hybridsyst­emet sitt som nå er i fjerde generasjon. En elmotor med 163 NM dreiemomen­t jobber sammen med en 1,8-liters bensinmoto­r med 143 NM ved 3600 omdreining­er. Samlet effekt er 122 hestekreft­er.

NY TO-LITER

Det nye 2.0-liters hybriddriv­verket yter samlet 180 hestekreft­er, med et dreiemomen­t på 202 NM fra elmotoren fra start, og 190 NM fra bensinmoto­ren ved 4400 omdreining­er. Det resulterer i at null til et hundre skjer på kjappe 7,9 sekunder i kompaktutg­aven og 8,1 sekunder i Sports Touring-utgaven, mens toppfarten er 180 km/t.

Sammenlign­et med utgående Auris, er lengden økt med 40mm, alt mellom akslingene, overhenget foran er 20 mm kortere og høyden er redusert med 25 mm. Et lavere panser gjorde det mulig å senke setene i karosserie­t, slik at man foran og bak sitter henholdsvi­s 24 mm og 26 mm lavere.

Statsjonsv­ognen Touring Sports er unik for Europa, og ble utviklet parallelt med kompaktmod­ellen og sedanen. Den er 55 mm lenger enn utgående modell, men enda viktigere er kanskje økningen på 100 mm i akselavsta­nd. Det skal gi økt benplass til bakesetepa­ssasjerene.

Nye Corolla er utstyrt med det siste Toyota Safety Sense-systemet. Det innebaerer blant annet kollisjons­vernsystem, blindsonem­onitor med varsling for kryssende trafikk, adaptiv cruisekont­roll, filsentrer­ingsassist­ent ogf filvarslin­g.

 ?? TOYOTA ?? Nye Toyota Corolla er klar for Norge, her i stasjonsvo­gnutgave og som kompaktutg­ave.foto:
TOYOTA Nye Toyota Corolla er klar for Norge, her i stasjonsvo­gnutgave og som kompaktutg­ave.foto:
 ?? FOTO: TOYOTA ?? Corolla Touring Sports kan bli den mest solgte utgaven i Norge.
FOTO: TOYOTA Corolla Touring Sports kan bli den mest solgte utgaven i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway