Fædrelandsvennen

Vm-utøver tatt med nål i armen

- MARIUS DAHL NTB

Fem langrennsl­øpere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan ble pågrepet mistenkt for doping da politiet onsdag gjennomfør­te en razzia under ski-vm i Seefeld. En av dem ble avslørt midt under bloddoping.

Totalt er ni personer pågrepet i saken, hvorav fire er tyske bakmenn. Politiet hevder å ha sprengt en stor internasjo­nal dopingring som har vaert virksom i minst fem år.

Under en pressekonf­eranse i Innsbruck, som ble avholdt samtidig med at Martin Johnsrud Sundby gikk inn til Vm-gull på 15 kilometer klassisk, fortalte Dieter Csefan og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi at aksjonen ble gjennomfør­t etter omfattende etterforsk­ning og spaning.

– Sammen med våre kolleger i München har vi etterforsk­et en tysk medisiner. Vi fikk indikasjon­er på at han ville reise til Seefeld under VM og gi utøvere ulovlig behandling. Vi iverksatte overvåking 24/7 og kartla fem utøvere som regelmessi­g besøkte ham. Én av dem ble tatt på fersk gjerning mens han fikk blodoverfø­ring, ble det opplyst.

120 politifolk var involvert i onsdagens aksjoner.

Tysk og østerriksk politi har i flere måneder etterforsk­et mistanker mot en gruppe med base i Erfurt som i flere år skal ha hjulpet eliteutøve­re med bloddoping. Onsdag ble det aksjonert på 17 steder i de to landene, i en aksjon med navnet «Aderlass» (årelating).

To av hjemmenasj­onen Østerrikes langrennsl­øpere ble pågrepet etter en razzia på lagets hotell. Også to utøvere fra Estland og én fra Kasakhstan er pågrepet.

– IKKE TIL Å TRO

Den anerkjente norske dopingjege­ren Inggard Lereim (77) er svaert skuffet etter at ski-vm ble truffet av en dopingbomb­e.

En løper skal ha blitt avslørt mens han var midt i prosessen med å bli tilført blod på et hotell i Seefeld.

– Vi har overvåking­smateriale som viser at fem utøvere har vaert i kontakt med en lege og hans medarbeide­r både før og under VM, sa Dieter Csefan fra politiet på pressekonf­eransen.

– Dersom dette viser seg å vaere blodmanipu­lering gjort på løperhotel­let, så er det jo helt utrolig. Hvordan noen kan våge å gjøre noe slik med de oppdagelse­steknikker som finnes i dag, er nesten ikke til å tro. Det kan kanskje vaere i desperasjo­n for å lykkes i hjemme-vm, sier Lereim til NTB.

– FRYKTELIG TRIST

Saken etterforsk­es som organisert kriminalit­et, og totalt er ni personer pågrepet.

Lereim har kjempet mot doping og jaktet juksemaker­e i nesten 50 år.

– Jeg synes bare at dette er fryktelig trist og at mistankene om doping kaster skygger også over dette mesterskap­et. Så blir det spennende å se hvor omfattende dette nettverket som er avslørt er, og hvilken innblandin­g det er fra tyske leger, sier Lereim til NTB.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Dieter Csefan (t.v.) og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi under en pressekonf­eranse onsdag - etter en dopingrazz­ia mot østerriksk­e utøvere under VM på ski i Seefeld.
FOTO: NTB SCANPIX Dieter Csefan (t.v.) og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi under en pressekonf­eranse onsdag - etter en dopingrazz­ia mot østerriksk­e utøvere under VM på ski i Seefeld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway