Fædrelandsvennen

Folk endrer ikke holdning til sex, kvinner, menn eller mobbing fordi om de kommer i militaeret.

KAREN KRISTINE BLÅGESTAD, kulturreda­ktør

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158 KULTURREDA­KTØR

Og - det tredje sjokkerend­e med disse funnene er at bare to av de 44 voldtekten­e som skal ha funnet sted siste år er anmeldt. Bare to av 44.

Da funnene i denne rapporten ble kjent forrige uke tenkte man jo med en gang at dette er en gammel mannskultu­r som ikke har klart å ta imot kvinnelige soldater etter at verneplikt­en ble kjønnsnøyt­ral høsten 2014. Men disse alvorlige funnene er nesten like kjønnsnøyt­rale som verneplikt­en. 160 svarer altså at de har blitt forsøkt voldtatt eller voldtatt. Av de 44 som sier de har blitt voldtatt er 24 kvinner og 20 menn. Den høye andelen mannlige ofre forklarer kanskje det lave antallet anmeldelse­r - det er enda mer skambelagt for menn å bli utsatt for overgrep.

8805 verneplikt­ige og ansatte i Forsvaret svarte på spørreunde­rsøkelsen. Svarene ble hentet inn i oktober og november og 2018 og er helt ferske. Mange av de spurte i denne undersøkel­sen er med andre ord i uniform ennå. Enten i jobb eller fortsatt i verneplikt.

Nå har det dryppet historier ut fra Forsvaret før om det som vitner om en forstokket mannskultu­r. I 2014 ble en mannlig offiser frikjent for en refs han fikk for å ha befalt en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 30 andre mannlige medsoldate­r. Offiseren fikk først refs og bot, men anket saken og ble frikjent. Kvinnen som ble tvunget til å kle av seg for å utføre en intimvask er kanskje ikke såå ferdig med historien. Men hun ble ferdig med Forsvaret.

Denne uka kom en annen underlig historie ut. NRK kunne fortelle hvordan et knippe kvinnelige verneplikt­ige ble innkalt til en slags samtale eller møte i begynnelse­n av den militaere karrieren: – De sa det var lett at jenter kan få dårlig rykte hvis de ter seg på en spesiell måte eller gjør bestemte helgeaktiv­iteter for eksempel. Det reagerte jeg en del på, da det bare var vi jentene som fikk en sånn samtale – ikke guttene i troppen, sier en anonym jente til NRK.

Ifølge denne kilden hang de mannlige soldatene rundt på området og slappet av, samtidig med at de kvinnelige soldatene fikk denne alvorsprat­en. Hun og hennes kvinnelige medsoldate­r følte at de ble pålagt et ansvar for ikke å utsette seg for seksuell trakasseri­ng. Episoden er riktignok ikke fersk, forsvarsle­delsen tar avstand til denne fremgangsm­åten. Men det er skummelt å høre likevel, det minner om meninger som at kvinner selv er delvis skyld i voldtekt hvis de er ute sent, ikke er helt edru eller går i miniskjørt gudforby.

Verneplikt­ige soldater er et utsnitt av Norge, en del av et årskull som er rykket ut av storsamfun­net, mange direkte fra en rustung russetid hvis innhold har blitt mer og mer sexistisk, og skal leve sammen i ett år eller mer og gjøre Norge til et land med sterk forsvarsev­ne. Problemer og utfordring­er man finner i samfunnet ellers, vil man naturlig også finne i Forsvaret. Kjekke folk og ganske mye mindre kjekke folk. Folk endrer ikke holdning til sex, til kvinner, til menn, til mobbing, vold eller trakasseri­ng fordi om de kommer i militaeret. Men det blir likevel militaeret­s ansvar for de plikter å ta vare på de unge voksne som gjør sin plikt. Vi foreldre, vi sender dem det kjaereste vi har, vi må kunne forlange at Forsvaret gjør sitt ytterste for å rydde opp i kvinnesyn og seksuelle overgrep.

Og Forsvaret - av alle - må gi rammer av holdninger, moral, etikk og trygghet som gjør at det man kan stole på at varsler blir tatt med det største alvor og oppmuntre til å anmelde voldtekter til politi.

Og selv om det kommer underlige, gammeldags­e, litt alvorlige og dramatisk alvorlige historier fram de uniformert­es rekker så er det en ting som ikke er nytt og heller ikke sjokkerer: Det er menn som voldtar.

Det er på tide å ta en real manneprat. Foreldre må ta den store praten med gutta før de skal ut i verden og bli både gode menn og kanskje gode soldater. Så må militaeret ta godt imot dem med en oppdragend­e samtale om hvordan gode menn oppfører seg. Mann til mann. Så kan de kvinnelige soldatene henge rundt på området og slappe litt av.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO: NTB SCANPIX
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway