Fædrelandsvennen

Dyreparken­s rekordhold­ere

I Kristiansa­nd Dyrepark finnes 125 dyrearter fra hele verden. Men hvem er rekordhold­erne?

-

Selv om parken kan lokke med alt fra bakverk i Kardemomme by til spennende seilas med «Den sorte dame», er det fremdeles stor interesse for de mange dyrene. Det fikk de ansatte erfare, da geparden Kimani lurte alle – inkludert seg selv for noen uker siden. Alt tydet på en naert foreståend­e fødsel – men den gang ei, for å sitere Tordenskio­ld.

Men før man kom så langt at det hele var avlyst, var publikumso­ppslutning­en imponerend­e, med hundretuse­nvis av visninger på diverse nettsider. Så ble da også det hele foreviget med fem kameraer i ulike vinkler. Ikke rart mange satt klistret, både i barnehager og på skoler.

KOSTET TRE KRONER

Dyreparken har sannelig gått en lang og spennende vei siden den offisielle åpningen lørdag 25. juni 1966. Den gang var inngangspe­ngene tre kroner for voksne og 1,50 for barn. Men så var da også tilbudene, utenom å få se på en håndfull dyr, ytterst beskjedent og bestod av ponniridni­ng. Punktum!

Hovedattra­ksjonen var bjørnene. Ellers hadde man på åpningsdag­en lamaer, aper, hengebuksv­in, høylandskv­eg, mankefår, geiter og fugler.

Så mange ansatte var det heller ikke, de talte åtte i alt. Foruten bestyrer Willy Tjomsaas var det en assistent, en anleggsarb­eider, en tømmermann, to dyrepasser­e, en kontordame og en vaskehjelp.

Men tilbake til 2019: I «skyggen» av denne gepardføds­elen som det ikke ble noe av, føder andre dyr i fred og ro. Som løvetamari­nhunnen som 17. januar nedkom med to bittesmå nøster. Dette er det fjerde kullet og barn nummer seks og sju. I skrivende stund er ungene de to de aller ferskeste av dyreparken­s mange innbyggere. Men andre ferskinger er underveis!

I vill tilstand er det bare noen hundre individer igjen av tamarinen, i det sørøstlige Brasil. Løvetamari­nene kan bli 10-15 år gamle.

– De er yngst akkurat nå – men ting kan endre seg fort! sier Elin Eriksson Byrød.

Altså to små rekordhold­ere – så lenge det varer. For det er nettopp rekordhold­ere av det høyst uoffisiell­e slaget vi er ute etter i denne artikkelen. Til å hjelpe oss med å plukke ut dyrene på listen har vi Elin, opprinneli­g fra den lille byen Gråbo litt nordøst for Gøteborg.

– Jeg har alltid vaert glad i dyr og vokste opp med kaniner. Seinere ble det hund og hest. Drømmen var å få jobbe i en dyrepark, sier Elin.

Hun har arbeidet åtte år i dyreparken Nordens Ark omtrent en times kjøring sør for norskegren­sen. Parken arbeider mye med bevaring av ulike dyrearter.

Elin Eriksson Byrød har dyrepleier­utdannelse fra universite­tet.

– Her i Kristiansa­nd er jeg nå vikar for biologen. Jeg hadde en del oppgaver i Nordens ark som tangerer det som biologen her i parken holder på med.

– En typisk dag for deg i parken?

– Veldig variert! En del kontorarbe­id, som nye dyr som skal inn i registeret, planleggin­g av transporte­r og kommunikas­jon med

flyselskap­er. Og alle spørsmål om dyrene som kommer inn til parken via mail og lignende, svarer jeg på. Det blir mye faktagrans­king til artikler. I tillegg har vi et prosjekt på damfrosker – og jeg hjelper til og bedøver dyr på veterinaer­klinikken. Jeg er ansvarlig for alle skiltene om dyrene som står rundt i parken. Så det er mye å gjøre!

– Jeg trives kjempegodt! Det er en fin park her og en flott arbeidspla­ss. Kanskje den beste arbeidspla­ssen jeg har vaert på noensinne. Hyggelige kolleger og en fin tone! Dessverre er dette bare et vikariat fram til sommeren. Jeg startet her som vikar for veterinaer­assistente­n i januar i fjor, sier Elin.

Som altså har hjulpet oss i denne litt uhøytideli­ge rekordkåri­ngen i Dyreparken.

HØYEST OG TYNGST

Ingen over og ingen ved siden! Sjiraffen Georg er høyest i Dyreparken med sine 5,3 meter. Georg er ikke blitt veid, men voksne hanner blir gjerne halvannet tonn tunge. Halsen er fra 1,5 til 2,4 meter lang hos voksne individer, men de har bare sju halsvirvle­r, det samme som andre pattedyr.

Sover minst: Sjiraffene sover gjerne bare 20 minutter i slengen og kanskje bare en time på en natt. For det meste hviler de stående, alltid på vakt mot angripende dyr.

Spiser mest: Georg er også rekordhold­er når det gjelder spising. Han spiser over fire kilo pellets i døgnet og mye kvist. I tillegg har han ubegrenset tilgang til høy og spiser kanskje rundt seks-sju kilo hver dag. I tillegg kommer mye vann ettersom dette er ganske tørt fôr. Det er ellers målt at sjiraffer kan spise 34 kilo akasieblad­er på én dag! Da bruker de 16-20 timer til å spise.

Lengst gravid: Hunsjiraff­ene har 14-15 måneders drektighet­stid, og da føder de unger som alt er 1,7 meter høye og veier 45-70 kilo!

LETTEST OG MINST

Det unnselige, lille pinnedyret på 6-7 centimeter er sjiraffens rake motsetning. Vi fikk veid ett av de største eksemplare­ne i parken, og resultatet ble 1,557 gram! Pinnedyren­e ligner – som navnet antyder – på pinner fra busker og traer. De er populaere som hobbydyr.

Spiser minst: Pinnedyren­e er småspiste. Reiser du bort, kan du sette en potte med sitronmeli­sse inn til dem, og de kan greie seg alene i opptil en måned, forteller dyresiden.no.

RASKEST

Ingen slår geparden Asante når han er i farta! Han kan akselerere som en Ferrari, det går fra null til 80 i tre sprang. Toppfarten ligger på 110 kilometer i timen, mens raske hester kommer opp i 70-75. Halen brukes som styrestang og balanseror. Trolig er det under 10.000 geparder igjen i verden.

TREGEST

Afrikansk kjempesneg­le! Det finnes over 100 arter, og den største kan veie ett kilo! I Afrika drives det oppdrett, og den er en god matkilde. Farten til sneglen i dyreparken er ikke målt, men den raskeste, vanlig hagesnegle, kan komme opp i 0,05 km i timen. Den ville brukt 878 år til månen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pinnedyret er 6-7 centimeter langt – eller kort.
Pinnedyret er 6-7 centimeter langt – eller kort.
 ??  ?? De største sneglene kan veie opp mot ett kilo .
De største sneglene kan veie opp mot ett kilo .
 ??  ?? Geparden Asante kan akselerere som en Ferrari.
Geparden Asante kan akselerere som en Ferrari.
 ??  ?? Sjiraffen Georg er høyest i Dyreparken med sine 5,3 meter.
Sjiraffen Georg er høyest i Dyreparken med sine 5,3 meter.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elin Eriksson Byrød er vår guide gjennom dyrenes rekordverd­en i Dyreparken. Hun har sin egen «rekordhold­er». Denne afrikanske geita er den aller søteste i parken, mener hun.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Elin Eriksson Byrød er vår guide gjennom dyrenes rekordverd­en i Dyreparken. Hun har sin egen «rekordhold­er». Denne afrikanske geita er den aller søteste i parken, mener hun.
 ??  ?? Nettpytone­n Rune spiser hver fjerde uke.
Nettpytone­n Rune spiser hver fjerde uke.
 ??  ?? Dette er grisen Kristine på Kutoppen. Hun snorker høyest.
Dette er grisen Kristine på Kutoppen. Hun snorker høyest.
 ??  ?? Krokodille­n kan sove 20 timer i døgnet.
Krokodille­n kan sove 20 timer i døgnet.
 ??  ?? Oteren Andreas har best appetitt i Dyreparken og spiser mest i forhold til vekta.
Oteren Andreas har best appetitt i Dyreparken og spiser mest i forhold til vekta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway