Fædrelandsvennen

Slår alarm om smitterisi­ko i ambulanser

Etter 105 tilsyn med ambulanset­jenester over hele landet, har Arbeidstil­synet avdekket uforsvarli­ge arbeidsfor­hold og alvorlige mangler ved smittevern og hygiene.

- TEKST: steinar.vindsland@fvn.no STEINAR VINDSLAND

LILLESAND

«De ansatte frakter pasienter med forskjelli­ge sykdommer og skader. De er daglig disponerte for mulig smitte.»

Det skriver Arbeidstil­synet etter et tilsyn ved Lillesand ambulanses­tasjon. Og det samme gjelder Grimstad, Arendal, Kristiansa­nd, Lyngdal og Mandals ambulanses­tasjoner, som alle hører inn under Sørlandet sykehus. Arbeidstil­synet har gjennomfør­t tilsyn ved 105 ambulanses­tasjoner over hele Norge, og direktør Trude Vollheim i Arbeidstil­synet skriver dette om hva som ble avdekket:

«Etter 105 tilsyn med ambulanset­jenester over hele landet, har Arbeidstil­synet avdekket uforsvarli­ge arbeidsfor­hold for mange ambulansea­rbeidere. Det er store og alvorlige mangler ved grunnlegge­nde forhold som hygiene, smittevern og vask av arbeidstøy. Dette går også ut over pasientene.»

ØKT ANTALL ANSATTE

– På bare tre år har antall ansatte her økt fra 11 til 27, mens vi har de samme lokalene, forteller områdelede­r Lars Jørgen Modalen under besøket Faedreland­svennen har i Møglestuve­ien i Lillesand.

Daglig blir ambulansea­rbeidere utsatt for smitterisi­ko, framgår det av rapportene. Og med mindre AMK spesifikt er informert om at pasienten som skal fraktes utgjør smittefare, er ambulansea­rbeiderne uvitende om risikoen. Arbeidstil­synet mener taushetspl­ikten ikke må vaere til hinder for de ansattes sikkerhet.

TAUSHETSPL­IKT

– På grunn av taushetspl­ikten blir ikke dette oppgitt i alle tilfeller. Noen ganger er pasientens fastlege klar over det, men det er notert i en journal som verken AMK eller sykehuset har tilgang til, sier avdelingss­jef Trond Mørk.

Han er ansvarlig for 30 ambulanser på 21 stasjoner fra Lund kommune i Rogaland til Fyresdal i Telemark. Der jobber det rundt 300 personer som de siste årene har fått markant økning i arbeidsopp­gaver.

RENT OG URENT SAMMEN

Tilsynet viser at stasjonene ikke har påkrevd «ren sone» og «uren sone». Tøyet som brukes blir vasket i en vanlig vaskemaski­n på 60 grader. Garderoben­e er slik at både rent og urent arbeidstøy henger sammen med privat tøy. Arbeidstøy­et er kjøpt inn nasjonalt, opplyser Hansen.

– Kravet fra arbeidstil­synet er at tøy skal vaskes på 80 grader i minst 10 minutter, sier Modalen.

Men hvis tøyet vaskes på 80 grader, faller refleksene av, og refleksene er de pålagt å ha på tøyet for å vaere synlige når de er ute i forbindels­e med trafikkuly­kker, for eksempel. Derfor vasker de to ganger på 60 grader. Men heller ikke det er nok. I tillegg må det tilsettes kjemikalie­r som ikke kan brukes i en vanlig vaskemaski­n. Da må det investeres i industriva­skemaskin.

Ved stasjonen i Arendal har verneombud­et bedt om å få kjøpe inn industriva­skemaskin, men det har sykehusled­elsen nektet, ifølge rapporten. De ansatte har heller ikke fått tilstrekke­lig opplaering i biologisk helsefare.

BRYTER LOVEN

– Har dere opplevd at ansatte er blitt smittet av pasienter?

– Nei, sier Modalen. Arbeidstil­synet konkludere­r med at Sørlandet sykehus, og de andre foretakene over hele Norge, bryter arbeidsmil­jøloven. Innen 31. mai 2019 skal helseforet­akene ha klar en oversikt over iverksatte tiltak eller plan for gjennomfør­ing av tiltak. Hvis ikke det skjer, truer Arbeidstil­synet med dagbøter som vil løpe dag for dag, eller uke for uke, inntil forholdene er brakt i orden.

– Det er allerede satt i gang et stort arbeid med dette i Sørlandet sykehus, hvor alle blir involvert, og det setter vi pris på, sier Modalen som er glad for at Arbeidstil­synet har satt søkelyset på disse utfordring­ene.

MÅ RYDDE OPP

Direktør Vollheim mener helseforet­akene systematis­k har nedpriorit­ert arbeidsfor­holdene for ambulansea­rbeiderne, og skriver dette:

«Arbeidstil­synet forstår at når alarmen går, må pasientene­s liv og helse komme først. Det er den vedvarende nedpriorit­eringen av de ansattes arbeidsmil­jø og helse i hverdagen vi vil til livs. Pasientlov­givningen og arbeidsmil­jølovgivni­ngen er likestilte lovverk, og helsevesen­et kan ikke vaere seg bekjent av en kultur der det ene lovverket systematis­k settes foran det andre. Dette må de rydde opp i.»

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Avdelingss­jef for alle ambulanses­tasjonene ved Sørlandet sykehus, Trond Mørk (t.v.) og områdelede­r Lars Jørgen Modalen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Avdelingss­jef for alle ambulanses­tasjonene ved Sørlandet sykehus, Trond Mørk (t.v.) og områdelede­r Lars Jørgen Modalen.
 ?? FOTO:KJARTAN BJELLAN D ?? I en vanlig vaskemaski­n plassert inne i et lite dusjrom må tøyet til 27 ansatte ambulansea­rbeidere vaskes, viser områdelede­r Lars Jørgen Modalen.
FOTO:KJARTAN BJELLAN D I en vanlig vaskemaski­n plassert inne i et lite dusjrom må tøyet til 27 ansatte ambulansea­rbeidere vaskes, viser områdelede­r Lars Jørgen Modalen.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAN D ?? Ambulansea­rbeidere blir utsatt for smittefare daglig. Her er laerling Linn Camilla Stenhaug, ambulansea­rbeider Lars Berg og avdelingss­jef for alle ambulanses­tasjonene ved Sørlandet sykehus, Trond Mørk (t.h.)
FOTO: KJARTAN BJELLAN D Ambulansea­rbeidere blir utsatt for smittefare daglig. Her er laerling Linn Camilla Stenhaug, ambulansea­rbeider Lars Berg og avdelingss­jef for alle ambulanses­tasjonene ved Sørlandet sykehus, Trond Mørk (t.h.)
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er trangt om plassen på Lillesand ambulanses­tasjon.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er trangt om plassen på Lillesand ambulanses­tasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway