Fædrelandsvennen

Lykkeliger­e sammen

I Vennesla er 17 nybyggede omsorgsbol­iger samlokalis­ert i sentrum. De betyr en ny start for mange mennesker og ikke minst – sjanse til et mer sosialt liv.

-

De har argumenter­t for at denne måten å etablere boliger på innbyr til et mer sosialt liv for beboerne.

Disse nye boligene bygges på tross av anbefaling­er fra både Husbanken og Fylkesmann­en. De har vaert skeptiske fordi det er så mange like boliger på ett sted og har fryktet et «institusjo­nspreg». Selv om boligmasse­n er delt opp i mindre bofellessk­ap på fem, fem og sju.

Lokale aktører i

Vennesla, først og fremst kommunens boligstift­else ledet av Inger Turid Tonstad fra Kristelig Folkeparti, har gått mot disse anbefaling­ene og utfordret disse føringene. De har argumenter­t for at denne måten å etablere boliger på innbyr til et mer sosialt liv for beboerne. Ikke bare er det mennesker som kan ha litt lik livssituas­jon og som dermed kan finne hverandre i et verdifullt fellesskap, men boligene er også plassert i sentrum og gir god tilgang til mange andre møteplasse­r og aktivitete­r. Ikke minst til Kulturhuse­t som er naermeste nabo.

Det er godt

tenkt. Og godt jobbet. Intensjone­ne til Husbanken og Fylkesmann­en er gode nok – det er forståelig at man frykter «institusjo­nsfølelsen» og også jobber for at omsorgsbol­iger skal plasseres i «ordinaere bomiljøer». Men å bo i sentrum må defineres som ordinaert, og det er jo også veldig attraktivt for mange. Derfor er det prisverdig at også mennesker som har behov for litt tilrettela­gte boliger skal løftes inn i sentrale strøk og urbane, mer pulserende miljøer.

– Faginstans­er og

brukerrepr­esentanter var tidlig klare på at det beste er å samlokalis­ere flere, fordi da får de unge beboerne flere å vaere sammen med. Bor man fire-fem stykker i et boligfelt, så er det mye mer avgrenset hvem man kan vaere sammen med, forklarer Krf-politikere­n Inger Turid Tonstad.

I Norge har

vi hatt en integrerin­gs- og inkluderin­gstanke som har stått veldig sterkt overfor mennesker med litt saerskilte behov. De skal behandles og leve liv som alle andre, spesielt har dette vaert en rådende tanke i skolen. Det er en edel tanke, men har i for mange tilfeller ført til ensomhet og manglende sosial kontakt. For ofte har disse funnet gode nettverk og venner når de har kommet over i mer tilpassede skoletilbu­d i litt eldre skolealder.

Det er viktig

å tilby denne gruppa gode bosteder og gode arenaer for sosiale aktivitete­r som gir livskvalit­et. Det ser det ut til at Vennesla har lyktes godt med i dette tilfellet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Malena Pedersen Eriksen (t.v.) og Helene Rønning er glade over å bo i et stort fellesskap, sentralt i Vennesla.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Malena Pedersen Eriksen (t.v.) og Helene Rønning er glade over å bo i et stort fellesskap, sentralt i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway