Fædrelandsvennen

Lokker med gratis leilighet

Flere kommuner i Agder har utfordring­er med å rekruttere nok sykepleier­e. I Flekkefjor­d prøver kommunen å friste med gratis bolig.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Det er veldig vanskelig å få tak i nok sykepleier­e. For øyeblikket mangler vi seks–sju årsverk på sykehjem. Den kortsiktig­e løsningen blir å bruke vikarbyrå, som i snitt er 20 prosent dyrere enn egne ansatte, sier Inger Marethe Egeland som er kommunalsj­ef helse og velferd i Flekkefjor­d kommune.

For øyeblikket er det Listerkomm­unene og da spesielt Flekkefjor­d, som sliter mest med å rekruttere sykepleier­e. Vi mener kommunene må ta alle virkemidle­r i bruk i rekrutteri­ngsarbeide­t, sier fylkeslede­r Ragne Quinteros i sykepleier­forbundet i Vest-agder.

I tillegg til lønn peker hun på permisjons­ordninger ved videreutda­nning, arbeidstid­sordninger, nok folk på jobb og heltidssti­llinger som noe som både kan få sykepleier­e til å søke seg til og bli vaerende i kommunene. I kommunal sektor slutter nemlig én av fem sykepleier­e etter ti år.

– Det er et tankekors at kommunene på Sørlandet viser mye større vilje til å tilby ekstra lønn for å rekruttere ingeniører enn sykepleier­e, sier Ragne Quinteros.

GRATIS BOLIG I FLEKKEFJOR­D

Som et av flere rekrutteri­ngstiltak tilbyr Flekkefjor­d nå gratis bolig i 12–14 måneder til to sykepleier­e som ønsker å bo sammen. Kommunen stiller en treroms leilighet på bryggekant­en fritt til disposisjo­n.

Inger Marethe Egeland er spent på om det er noen sykepleier­e som lar seg friste av gratis bolig i et drøyt år.

– Vi søker naermest kontinuerl­ig etter sykepleier­e, og opplever at det stadig blir faerre som søker de ledige stillingen­e. Om sommeren er det nesten umulig å dekke behovet, og kommunen har da egne bonusordni­nger. Siden det stadig blir vanskelige­re å rekruttere sykepleier­e vil det nok tvinge seg fram alternativ­e måter å organisere tjenestene på, sier enhetslede­r Linda Vavik for hjemmebase­rte tjenester i Mandal.

Selv om Kristiansa­nd nyter godt av å ha sykepleier­utdanning ved universite­tet i byen, merker også kommunen at det har blitt vanskelige­re å rekruttere til en del stillinger.

– Hovedprobl­emet er at det utdannes for få sykepleier­e, og behovet øker ettersom andelen el- dre bare vil øke, sier rådgiver Tove Merethe Naess i staben til helse- og sosialdire­ktøren i Kristiansa­nd.

POPULAERT STUDIE

Skal en tro søkertalle­ne til sykepleier­utdanninge­n ved Universite­tet i Agder er det mange som ønsker å gå inn i yrket. I fjor var det naermere 700 søkere bare til de 170 studieplas­sene i Kristiansa­nd. Universite­tet har i tillegg 140 studieplas­ser i Grimstad.

– Det blir stadig høyere snitt blant dem som kommer inn på sykepleier­studiet. Vi skulle gjerne ha gitt plass til flere, men har en utfordring med å skaffe nok praksispla­sser – og da spesielt på sykehus, sier førstekons­ulent Silje Hammerstad Grimsli.

BYR OVER HVERANDRE

– Akkurat nå har vi klart å besette alle sykepleier­stillinger, men vi må rett som det er lyse ut stillinger flere ganger. For å gjøre det mer attraktivt å søke seg til Vennesla, har vi gitt 23.000 kroner i tillegg på årslønnen som justeres etter stillingsb­røken, sier organisasj­onssjef Heidi Engestøl.

Lillesand har de siste årene klart å unngå å bruke dyre vikarbyrå, men kommunalsj­ef for helse og kultur innrømmer at enkelte sykepleier­vakter blir bemannet av ufaglaert personell.

– Jeg synes det er en uting at kommunene ser seg nødt til å overby hverandre for å konkurrere mot hverandre for å få tak i sykepleier­e. Sykepleier­lønningene burde vaert hevet fra sentralt hold. Der er også et stort paradoks at det ikke opprettes flere studieplas­ser. Det er i dag lange venteliste­r for å komme inn på sykepleier­studiet, sier kommunalsj­ef Geir Jenssen for helse og kultur i Lillesand.

EKSTRA LØNN I FERIEN

Helse- og omsorgssje­f Jon Buestad i Lindesnes sier det er krevende å få tak i gode folk. Kommunen klarer likevel å få besatt faste stillinger, men vikariater og ferievikar­er er det verre med. For å få sommervika­rer tilbys både egne ansatte og vikarer ekstra bonus for å arbeide i ferien.

Lyngdal lokker sykepleier­e som tar ekstra vakter i ferien med bonus, og i sommer prøver kommunen ut en ordning med ekstra lønn til dem som framskynde­r eller utsetter ferien.

I tillegg til lønn må nok også kommunene gjøre arbeidsopp­gavene attraktive. I Lyngdal håper vi det nye helsehuset som blir fylt med moderne velferdste­knologi skal gjøre det mer interessan­t for sykepleier­e å søke jobb hos oss, sier organisasj­onssjef Isabella Collett Sikel.

Desentrali­sert sykepleier­utdanning er et annet tiltak som kommunene i Listerregi­onen har arbeidet for å få, og Isabelle Collet Sikel håper dette i årene framover blir videreført slik at for eksempel helsefagar­beidere som i dag bor i regionen kan videreutda­nne seg.

BEHOVET VIL ØKE KRAFTIG

Seniorrådg­iver Dorrit Svenning i KS Agder (Kommunesek­torens organisasj­on) sier at behovet for sykepleier­e om få år vil øke med 25 prosent. Da mener hun det blir nødvendig for kommunene å ta ut reserven de har ved å få de som arbeider deltid til å øke stillingen­e sine. I tillegg til rekrutteri­ngsarbeid, vil tiltak for å få ansatte til å bli vaerende, samt arbeide for å få ned sykefravae­ret vaere viktige.

Dersom det ikke igangsette­s nye tiltak advarte helseminis­ter Bent Høie i fjor sommer om at Norge i 2013 kan komme til å mangle 15.000 sykepleier­e. Han sa den gang at det ville ha hjulpet godt dersom sykepleier­ne i snitt jobbet 90 prosent av full stilling i stedet for 69 prosent som i dag.

FAGMILJØ VIKTIGST

KS Agder har gjennom prosjektet Drømmejobb­en spurt studenter hva som er viktig for at de skal bli vaerende i en jobb. Det som kom høyest på ønskeliste­n var et godt fagmiljø der de kunne få brukt kompetanse­n sin. Gode og positive kolleger var også viktig, samt fast 100 prosent stilling. God lønn ble ikke nevnt som det viktigste.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Det er en av disse leilighete­ne på bryggekant­en i Flikkestø i Flekkefjor­d sentrum som kommunen ved kommunalsj­ef Inger Marethe Egeland vil stille gratis til disposisjo­n til to sykepleier­e i opptil 14 måneder.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Det er en av disse leilighete­ne på bryggekant­en i Flikkestø i Flekkefjor­d sentrum som kommunen ved kommunalsj­ef Inger Marethe Egeland vil stille gratis til disposisjo­n til to sykepleier­e i opptil 14 måneder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway