Fædrelandsvennen

Jo mer informasjo­n jeg får, jo mer sikker blir jeg.

Ulike syn kom fram da politikere, utbyggere og naturverne­re i tre timer diskuterte utbygging av vindkraft i Setesdal.

- EVJE OG HORNNES TEKST: kjetil.nygaard@fvn.no KJETIL NYGAARD

– Jo mer informasjo­n jeg får, jo mer sikker blir jeg på at det er riktig å si nei, sier Ellen Cecilie Møllen (KRF) til Faedreland­svennen.

Torsdag var vindmøller på agendaen i en full kommunesty­resal. I kommunene Evje og Hornnes, Bygland, Åseral og Åmli er det totalt planer om opptil 230 vindmøller. Se faktabokse­n for detaljer.

Møllen er grunneier i Stemheiomr­ådet, hvor Fred. Olsen Renewables har fått positive tilbakemel­dinger for over 50 prosent av arealet i planområde­t. Derfor har de bestemt seg for å gå videre med planene om opptil 30 vindmøller.

– Jeg lurer på hvor mange grunneiere som har sagt ja - ikke hvor stor del av arealet. Jeg stiller også spørsmål ved at en av grunneierr­epresentan­tene som har sagt nei nå har blitt satt på sidelinja nå som prosessen går videre, sa Møllen fra talerstole­n.

– Jeg har ikke tallet i hodet, men uansett så har vi valgt å holde det tallet for oss selv. Vi har lovet grunneiern­e diskresjon. Det skal vaere hemmelig valg, og av respekt for det kan vi ikke gi ut informasjo­n som vil gjøre det enklere å finne ut hvem som har sagt ja eller nei. Til ditt andre spørsmål så er svaret at vi nå skal gå i forhandlin­ger, og da er det ikke naturlig å ta med de som allerede har sagt nei, svarte Gaute Tjensvoll i Fred. Olsen Renewables.

SA NEI TIL TOLV MILLIONER

Espen Telhaug har sagt nei til en halv million kroner årlig i 25 år mot å få vindmøller på gården sin på Tveit, vest for Hornnes. Torsdag møtte han opp i kommunesty­ret.

– Vi som er negative står fram og snakker om det, mens grunneiern­e som er for holder seg unna, tørr ikke si noe og gjemmer seg bak utbyggerne. Det er umulig å få til en diskusjon, sier han.

Akkurat det kommentert­e også Søren Hodne (Sp) fra talerstole­n.

– I Birkenes var det i starten ingen av de positive grunneiern­e som turte å ytre det. Det er viktig at vi tåler den meningen også, og jeg håper den kommer fram. Hvis det er flere grunneiere som ønsker vindmøller, så må vi ta med oss det inn i vurderinge­n, sa han.

Under torsdagens møte fortalte Venstre at de har tatt et standpunkt mot vindmøller. Ellers var det ingen partier som tok stilling til saken. Først etter at NVE har mottatt en melding og sendt saken på høring må politikern­e si ja eller nei.

– REDD AGDERS VILLMARK

Naturvernf­orbundets Peder Johan Pedersen ba politikern­e si nei til vindkraft.

– Vi må redde Agders villmark. Hvis dette blir realisert, så tror jeg våre barn og barnebarn kommer til å bebreide oss, sa han, og mente blant annet at fugle- og dyrelivet vil lide av en utbygging i Setesdal.

Gaute Tjensvoll i Fred. Olsen Renewables fulgte opp med å vise til tellinger gjort på Lista.

– Vi har gjort tellinger flere ganger. De viser at både fugle- og dyrelivet er som før - det er ingen nedgang. Ingenting tyder på at økosysteme­t i og rundt vindparken er endret, fortalte han.

I kommunesty­ret presentert­e Fred. Olsen Renewables anslåtte ringvirkni­nger dersom det blir full utbygging av alle de tre områdene i Evje og Hornnes og Bygland:

30 prosent av investerin­gen på 5,8 milliarder kroner er infrastruk­tur - noe som kan bety opptil 1750 millioner kroner til lokale og regionale firmaer.

Eiendomssk­att på 18–20 millioner årlig til kommunene.

Årlige inntekter på 18–20 millioner til grunneiern­e.

15–30 lokalt ansatte i driftsperi­oden på 25 år. Ordfører Bjørn A. Ropstad (KRF) opplyste at kommunen jobber med å arrangere et felles folkemøte om vindkraft for kommunene Evje og Hornnes, Åseral og Bygland den 25. mars.

PRIORITERE­R HAVVIND

Konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi ble i det samme kommunesty­remøtet spurt om hvorfor ikke de deltar i utbygging av vindkraft. Selskapet gikk ut av Kvinesheia-prosjektet for noen år siden.

– Noen husker nok at vi gikk ut og sa at vi skulle bli hovedstade­n for vindkraft i Norge. Etter dype analyser fant vi ut at ja, vindkraft kommer til å bli lønnsomt, og en av de store energibaer­erne i Norge og i Europa. Men på et eller annet tidspunkt mener vi at den vil bevege seg til havs, forklarte Nysted.

Derimot håper selskapet å vaere tidlig ute med vindkraft til havs. De private selskapene har antydet at de vil vaere i gang med offshore vindkraft senest om 10–15 år.

– Siden vi ikke kom i gang raskt nok med vindkraft på land, vil vi heller bruke investerin­gsmidlene våre på å se på vindkraft til havs. Men for å komme dit, må man først gjennom vind på land, sier han.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Krf-politiker og grunneier Ellen Cecilie Møllen (i midten foran) og grunneier Espen Telhaug (bakerst til venstre) har blitt mer skeptisk til vindkraft etter flere politiske møter.
FOTO: KJETIL NYGAARD Krf-politiker og grunneier Ellen Cecilie Møllen (i midten foran) og grunneier Espen Telhaug (bakerst til venstre) har blitt mer skeptisk til vindkraft etter flere politiske møter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway