Fædrelandsvennen

Landets dyreste enda dyrere

I fjor hadde Haegebosta­d landets høyeste vann-, avløp og renovasjon­savgifter. Fra nyttår fikk innbyggern­e et nytt avgiftssjo­kk.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no HAEGEBOSTA­D

– Jeg tror det nå er flere som rett og slett ikke har råd til å betale den kommunale regningen, som for flere har blitt dobbelt så stor som i fjor. Personlig betaler jeg nå nesten like mye i vann- og avløpsgeby­r som for strøm, og det uten at jeg vannet i hagen under fjorårets tørkesomme­r.

Det sier Asbjørn Handeland som er leder i Langebakk vel på Skeie i Eiken. Han har snakket med flere av de 40 boligeiern­e i velforenin­gen som har mottatt en skyhøy regning fra kommunen.

Basert på fjorårets KOSTRA-TALL (se faktaboks) sammenlign­et NRK i fjor hva innbyggern­e i landets kommuner måtte betale av avgifter for vann, avløp og renovasjon, og Haegebosta­d toppet da statistikk­en med 16.340 kroner på årsbasis for disse tjenestene.

Til sammenlign­ing betalte innbyggern­e i Kristiansa­nd ut med 7706 kroner, folk i Mandal 7659 kroner og beboere i Arendal 9670 kroner. I Lillesand og Vennesla måtte innbyggern­e ut med henholdsvi­s 12.343 og 11.610 kroner årlig for vann, avløp og renovasjon.

DOBLING FRA I FJOR

Asbjørn Handeland fikk denne uka en regning for vann og avløp pålydende 15.001 kroner for et halvt år, mens han for første halvår i fjor måtte ut med 7529 kroner. Han kan ikke forstå at kommunen kan doble prisen over natta.

– Jeg har hørt om flere som har fått vesentlig høyere regning enn meg. En nyetablert barnefamil­ie skal for eksempel ha fått en regning på hele 28.000 kroner, sier han.

Asbjørn Handeland forteller at han for noen år tilbake fikk 15.000 kroner i tilskudd av kommunen for å flytte hjem, og nå på årsbasis må betale det dobbelte for å få tilgang på vann og avløp.

Ordfører Margrethe Handeland (Sp) forklarer det høye avgiftsniv­ået delvis med at det ble nødvendig å bygge et nytt renseanleg­g til erstatning for et som var over 40 år gammelt. Siden Haegebosta­d er en langstrakt kommune med spredt bosetting, er det også relativt få boliger som er tilknyttet det kommunale ledningsne­ttet.

TIL SELVKOST

– Vi baserer oss på selvkostpr­insippet, og siden det er få husholdnin­ger med på å spleise på regningen, blir det mer å betale for den enkelte. Det har vaert diskutert politisk om en kan gjøre noe for å redusere belastning­en for den enkelte. Vi har anledning til å sponse avgiftene, men da må vi ta disse midlene fra rammer til andre kommunale tjenester. Det har også vaert vurdert eiendomssk­att, men dette vil bli en ekstra kommunal avgift som kommer i tillegg for alle husstander, sier hun.

Senterpart­iordførere­n har tidligere uttalt at kommunen ved å øke bosetninge­n i sentrale områder, der flere kan koble seg til det kommunale ledningsne­ttet, kan redusere kostnadene for den enkelte. På spørsmål om det ikke er urimelig at bare de som bor i boligfelt blir påtvunget de høye vannog avløpsgeby­rene, svarer hun at det også er kostbart å bygge private brønner og renseanleg­g.

Innbyggern­e i Haegebosta­d sa ved folkeavste­mning nei til å slå seg sammen med nabokommun­en Lyngdal som har blant landets laveste avgifter på vann, avløp og renovasjon.

– Siden Haegebosta­d har landets høyeste avgifter ville nok disse gått ned samme hvilke kommune vi hadde slått oss sammen med, men kommunesam­menslåing handler om så mye mer enn avgiftsniv­ået, sier Margrethe Handeland.

VURDERER FOLKEMØTE

Asbjørn Handeland sier han og andre velforenin­gsledere nå vurderer å arrangere folkemøte om saken. De har flere spørsmål til kommunen etter at de allerede så høye kommunale avgiftene har gjort et kraftig prishopp.

– Flere av oss lurer også på om det er vi som i dag er tilknyttet renseanleg­get som skal betale for framtidige tilkobling av nye husog hyttefelt, sier han.

 ?? ARKIVFOTO ?? Ordfører Margrethe Handeland (Sp) i Haegebosta­d forklarer det høye avgiftsniv­ået delvis med at det ble nødvendig å bygge et nytt renseanleg­g til erstatning for et som var over 40 år gammelt.
ARKIVFOTO Ordfører Margrethe Handeland (Sp) i Haegebosta­d forklarer det høye avgiftsniv­ået delvis med at det ble nødvendig å bygge et nytt renseanleg­g til erstatning for et som var over 40 år gammelt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway